Aramco ar putea fi evaluată la peste 1.000 miliarde de dolari, în oferta publică inițială

Aramco ar putea fi evaluată la peste 1.000 miliarde de dolari, în oferta publică inițială
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2017

Grupul saudit Aramco ar putea avea o valoare de piață de peste 1.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor realizate de Sanford C. Bernstein, după ce reducerea de către guvern a impozitelor datorate de producătorul de petrol a atras investitorii înainte de ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă publică din lume, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reducerea taxelor va mări cu 300% profitul net al Aramco, profitul pe baril ajungând la un nivel similar cu cel al altor companii petroliere, precum Exxon Mobil, arată Sanford C. Bernstein într-un raport, scrie News.ro.

O evaluare ponderată la producție, similară cu a altor companii, ar conferi Aramco o valoare de piață de 1.000-1.500 de miliarde de dolari, conform analiștilor.

Guvernul saudit a anunțat luni că reduce impozitul Araco de la 85% la 50%, în contextul pregătirii vânzării către investitori a până la 5% din acțiunile celui mai mare exportator de petrol din lume.

Estimările referitoare la evaluarea Aramco variază foarte mult.

ASF a coborât în stradă: plângerile a mii de oameni nemulțumiți de firma de asigurare s-au transformat în controale, amenzi și contracte schimbate CITEȘTE ȘI ASF a coborât în stradă: plângerile a mii de oameni nemulțumiți de firma de asigurare s-au transformat în controale, amenzi și contracte schimbate

Prințul saudit Mohammed bin Salman, care coordonează reformele Arabiei Saudite, estimează o evaluare de circa 2.000 de miliarde de dolari pentru Aramco, iar firma de consultanță Wood Mackenzie de aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Vânzarea unei participații de 5% la Aramco la o evaluare de 1.000 de miliarde de dolari ar aduce Arabiei Saudite 50 de miliarde de dolari.

Cea mai mare ofertă publică inițială din lume a fost făcută de grupul chinez de comerț electronic Alibaba, care a atras în 2014 o sumă de 25 de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco