Au fost stabilite prețurile cu care românii cu panouri solare pe case își vor putea vinde energia produsă distribuitorilor. Încă nu se știe cum vor fi impozitați

Au fost stabilite prețurile cu care românii cu panouri solare pe case își vor putea vinde energia produsă distribuitorilor. Încă nu se știe cum vor fi impozitați
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 aug 2017

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de ordin prin care stabilește prețurile reglementate cu care persoanele fizice care dețin centrale producătoare de energie regenerabilă cu puteri instalate de sub 100 KW își vor putea vinde energia produsă operatorilor de distribuție la care sunt racordați, pentru ca aceștia să-și acopere pierderile de curent din rețele. Mai rămâne ca Ministerul Finanțelor Publice să emite norme cu privire la facturarea acestor tranzacții, inclusiv referitoare la TVA-ul, accizele și impozitul pe venit datorate pentru acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Draftul de act normativ al ANRE a fost elaborat după ce, de la 1 aprilie anul acesta, a intrat în vigoare o modificare la legea subvenționării energiei regenerabile, care stipulează că "persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 KW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice (CPT - pierderile din rețea – n.r.), la un preț stabilit conform reglementărilor ANRE".

Autoritatea a decis să stabilescă prețurile de vânzare către distribuitori a energiei regenerabile produse de particulari referindu-se la metodologia în vigoare după care ANRE stabilește tarifele reglementate de distribuție a energiei practicate de către operatorii concesionari în relația cu clienții.

Guvernul amână plata defalcată a TVA, după consultări cu mediul de afaceri. Ce modificări a mai pregătit CITEȘTE ȘI Guvernul amână plata defalcată a TVA, după consultări cu mediul de afaceri. Ce modificări a mai pregătit

Astfel, printre multe alte elemente, la stabilirea tarifelor de distribuție se ia în calcul și costul estimat al energiei electrice necesare distribuitorilor pentru acoperirea pierderilor din rețele. Pentru asta, înainte de fiecare modificare a tarifelor de distribuție, distribuitorii estimează prețul mediu cu care vor cumpăra energia respectivă de pe piață.

ANRE a stabilit ca prețurile de vânzare către distribuitori a energiei regenerabile produse de persoanele fizice deținătoare de mici centrale producătoare de energie verde să fie aceleași cu prețurile medii cu care operatorii de distribuție au estimat că vor cumpăra de pe piață anul acesta energia necesară acoperirii pierderilor din rețele. Acestea sunt următoarele, pentru fiecare distribuitor, fiind cuprinse între 183,01 și 187,54 lei/MWh:

Au fost stabilite prețurile cu care românii cu panouri solare pe case își vor putea vinde energia produsă distribuitorilor. Încă nu se știe cum vor fi impozitați

Aceste estimări au fost avansate de distribuitori înainte de majorările ample de prețuri de pe OPCOM de anul acesta, când cotațiile pe piața spot au ajuns în unele momente și la peste 600 lei/MWh. Potrivit ultimelor date oficiale ale operatorului bursei de energie, în săptâmâna 7-13 august, prețul mediu al energiei tranzacționate pe platforma PZU a fost de aproape 280 lei/MWh.

Pe de altă parte, încă nu se știe cum se va face facturarea energiei vândute distribuitorilor de către persoanele fizice și nici regimul de impozitare a acestor tranzacții. Potrivit proiectului de ordin al ANRE, facturarea, precum și stabilirea regimului TVA, al accizelor și al impozitului pe venit pentru aceste vânzări de energie se vor face în conformitate cu norme specifice care trebuie emise de către Ministerul Finanțelor Publice.

Meleșcanu: România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiați aflați acum în Grecia și Italia CITEȘTE ȘI Meleșcanu: România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiați aflați acum în Grecia și Italia

Modificările la legea subvenționării energiei regenerabile, în vigoare de la 1 aprilie, prevăd că MFP are la dispoziție 5 luni de la data respectivă pentru a elabora și supune spre aprobare Guvernului acest cadru legal fiscal, pentru a asigura comercializarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de centralele electrice de sub 100 KW aparținând persoanelor fizice. Asta înseamnă că normele respective ar trebui finalizate până la începutul lunii viitoare.

Codul Fiscal prevede în prezent că energia electrică produse din surse regenerabile este scutită de accize. Acciza pentru energia convențională sunt de 2,37 lei/MWh pentru cea utilizată în scop comercial și de 4,74 lei/MWh pentru cea utilizată în scop necomercial, fiind datorată de furnizori, distribuitori și redistribuitori autorizați și inclusă în facturile consumatorilor. 

O altă modificare adusă anul acesta legii subvenționării energiei regenerabile este cea potrivit căreia autoritățile publice care dețin capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parțial sau total, din fonduri structurale beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată și energia consumată din rețea.

O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euro CITEȘTE ȘI O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euro

Consumatorii casnici de energie care sunt și producători sunt menționați și în ultima Strategie energetică națională elaborat de ministerul de resort, ei fiind denumiți "prosumatori". "ANRE va crea cadrul de reglementare necesar integrării prosumatorilor în rețelele de utilități și al accesului producției prosumatorilor pe piața angro – de exemplu, funcționarea agregatorilor de sarcină, care reunesc producția unui număr mare de prosumatori până la depășirea unui prag de capacitate (de ex., 0,5 MW) pentru participarea la piața angro; sau funcționarea platformelor de tip peer-to-peer în micro-rețele (microgrids)", scrie în Strategie.

În document se mai arată că rețelele inteligente vor facilita tranziția consumatorului către rolul de prosumator, care injectează în rețea propria producție de energie electrică, iar producția distribuită de energie electrică (energie generată sau stocată în diferite tipuri de sisteme de capacitate mică) poate reduce pierderile în rețelele electrice și crește siguranța aprovizionării.

"Pe termen lung, prosumatorul va avea impact asupra arhitecturii rețelelor, în special atunci când dispune și de o capacitate de stocare a energiei electrice, pentru a limita interacțiunea cu rețeaua. Va scădea, astfel, numărul gospodăriilor fără acces la rețelele de energie, inclusiv prin adoptarea de soluții autonome (off-grid), ce vor deveni mai accesibile economic", se mai afirmă în Strategia energetică națională. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
panouri solare
centrale productie energie regenerabila sub 100 kw
anre
distribuitori energie electrica
pret energie electrica
tarif distributie energie