Austria poate naționaliza OMV Gas Marketing &Trading, filiala grupului cu care Petrom are semnate cele mai importante contracte

Austria poate naționaliza OMV Gas Marketing &Trading, filiala grupului cu care Petrom are semnate cele mai importante contracte
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 dec 2022

Guvernul austriac ia în considerare naționalizarea diviziei de trading a OMV, OMV Gas Marketing & Trading GmbH, idee avansată atât de CEO-ul Alfred Stern, cât și de principalul acționar al grupului austriac, compania de stat ÖBAG (care deține o participație de 31,5%), în vederea asigurării aprovizionării cu gaze a Austriei pe termen mediu și lung. OMV Gas Marketing & Trading GmbH este compania grupului cu care OMV Petrom a semnat cele mai importante contracte în acest an.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: OMV Gas Marketing & Trading GmbH este compania prin care grupul austriac face achizițiile de gaze la nivel de grup. În primele 9 luni ale anului, aceasta a fost compania din cadrul grupului care a făcut cele mai importante afaceri cu OMV Petrom. Astfel, OMV Petrom a efectuat achiziții de la OMV Gas Marketing & Trading GmbH în valoare de 573 milioane de lei și vânzări de 926,5 milioane de lei.

În pofida propunerii de naționalizare a filialei de trading, CEO-ul OMV Alfred Stern s-a declarat încrezător că, pentru 2023, grupul austriac va putea acoperi mare parte din consumul de gaze al Austriei (80 TWh, din consumul total de 90 TWh), cu toate că are o cotă de piață doar de 45%. Acesta a avertizat însă că, în calitate de companie deținută parțial de stat, nu poate depăși acest procent ca urmare a legislației concurenței și a celei referitoare la societățile pe acțiuni. Gazul ar proveni, potrivit lui Stern, din producția OMV din Norvegia, din semnarea unor contracte cu aprovizionare cu companii din Norvegia și Italia, precum și prin intermediul terminalului GNL din Rotterdam, la care OMV deține o participație. Gazul exploatat de Petrom în România nu figurează, pentru că acesta este destinat acoperii consumului autohton.

TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina

„Marea incertitudine este reprezentată de capacitățile de transport către Austria, care trebuie asigurate”, susține Stern. Licitațiile pentru rezervarea de capacitate pentru iarna 2023/24 vor avea loc în vara anului 2023.

De la începutul acestui an, OMV a împărțit, în rapoartele sale, business-ul de gaze pe 2 segmente, Gas Marketing Western Europe, care figurează în secțiunea Explorare și Producție, și Gas & Power Eastern Europe, care figurează în secțiunea Refinare și Marketing. Până în 2022, toate afacerile grupului cu gaze erau incluse în segmentul Rafinare și Marketing.

Gas Marketing Western Europe (parte a OMV Gas Marketing & Trading GmbH) se ocupă cu achiziția de gaze necesară acoperirii consumului clienților din Europa Ocidentală, în special a celor din Austria. În primul trimestru al anului a înregistrat venituri nete de 56 milioane euro, pentru ca în următoarele trimestre să treacă pe pierdere: una de 117 milioane euro în trimestrul al doilea și alta de 162 milioane euro în cel de-al treilea.

Stern sugerează că guvernul austriac ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru pierderile cauzate de diferența dintre prețurile de achiziție și cele de livrare către clienții din Austria, după modelul statului german. 

Grecia și Bulgaria discută o conductă petrolieră care să ocolească Strâmtoarea Bosfor și care ar putea ajunge și la Constanța CITEȘTE ȘI Grecia și Bulgaria discută o conductă petrolieră care să ocolească Strâmtoarea Bosfor și care ar putea ajunge și la Constanța

Acesta este motivul pentru care șeful OMV, Alfred Stern, a propus în această săptămână naționalizarea filialei sale de comercializare a gazelor naturale, care deține contracte cu Gazprom din Rusia până în 2040.

OMV nu are un mandat de furnizare și nu poate acoperi toată Austria, a declarat Stern pentru presa austriacă, adăugând că filiala de gaze a OMV ar fi cel mai bun fundament pentru înființarea unei companii naționale de comercializare a gazelor care ar putea grupa toate activitățile de pe piață.

Marți, un purtător de cuvânt al ÖBAG a confirmat, pentru Reuters, că preluarea OMV Gas Marketing & Trading GmbH este una din opțiunile analizate pentru asigurarea alimentării cu gaze a Austriei.

ÖBAG, care deține o participație de 31,5% la OMV, a fost solicitat de guvernanți să analizeze cum poate fi asigurată securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei independent de Rusia.

“ÖBAG analizează diferitele opțiuni de acțiune din partea Ministerului de Finanțe cu privire la modul în care poate fi asigurată aprovizionarea cu gaze a Republicii pe termen mediu și lung”, a precizat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

Ministrul austriac de Finanțe, Magnus Brunner, s-a declarat săptămâna trecută sceptic cu privire la orice potențială achiziție a activelor upstream ale OMV de către investitori privați.

Profit.ro a anunțat interesul Fondului de investiții Carlyle Group pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze al companiei petrochimice austriece OMV, mai puțin Petrom, dar și pe cel al unui consorțiu norvegian.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
nationalizare
trading
austria
petrom