Autoritatea de Reglementare în Energie anunță că furnizorii au înmagazinat 2,78 miliarde metri cubi gaze

Autoritatea de Reglementare în Energie anunță că furnizorii au înmagazinat 2,78 miliarde metri cubi gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat marți că furnizorii de gaze naturale din România dețineau în depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale 2,78 miliarde metri cubi, iar stocul minim de gaze naturale la nivel național, pentru ciclul de înmagazinare 2020-2021, a fost stabilit la 1,91 miliarde mc, astfel că obligația de înmagazinare a fost depășită cu 41%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ANRE a stabilit în conformitate cu prevederile legale, pentru fiecare ciclu de înmagazinare, un stoc minim de gaze naturale pe care furnizorii au obligația de a-l deține pentru asigurarea continuității în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali, scrie News.ro.

EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADET

În conformitate cu prevederile Metodologiei privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licențelor de furnizare gaze naturale, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2016, pentru sezonul rece 2020-2021, ANRE a emis Decizia nr. 675 /23 aprilie 2020 privind stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenței de furnizare a gazelor naturale are obligația de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2020.

”Stocul minim de gaze naturale la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2020-2021, a fost stabilit la un nivel de 1,917 miliarde mc. Din datele obținute de ANRE din activitatea de monitorizarea a sectorului gazelor naturale, la data de 15 octombrie 2020, furnizorii dețineau în depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale 2,78 miliarde mc, obligația de înmagazinare fiind îndeplinită în procent de 141%”, arată ANRE.

Începând cu data de 27 iulie 2020, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 155/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și privind modificarea și completarea altor acte normative, temeiul legal în baza căruia ANRE a emis Ordinul 35/2016 referitor la obligativitatea furnizorilor de a constitui stocul minim în conformitate cu reglementările emise de ANRE a fost înlocuit cu obligația acestora de a constitui un ”stoc minim de gaze naturale la nivelul necesar pentru asigurarea continuității în alimentarea cu gaze naturale a clienților săi și suportabilității prețului de către aceștia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare” (art. 143 din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare).

În același timp, ANRE precizează că în conformitate cu prevederile legale, cu modificările și completările ulterioare, furnizorul de gaze naturale are obligația ”să asigure acoperirea consumului pentru clienții săi” și ” să achiziționeze gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici, în condiții de minimizare a costului resurselor alocate”.

Furnizorul este responsabil pentru asigurarea surselor de gaze naturale din producția internă curentă, înmagazinare și import, iar neîndeplinirea obligației de a asigura cantitățile de gaze naturale necesare pentru asigurarea consumului clienților săi se sancționează potrivit prevederilor art. 195 din Legea nr. 123/2012, cu amendă cuprinsă între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze naturale