Bulgaria vrea să atragă gaze importate din Cipru pentru planificatul hub de la Marea Neagră

Bulgaria vrea să atragă gaze importate din Cipru pentru planificatul hub de la Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2016

Bulgaria speră să atragă gaze naturale din Cipru, dacă vor fi continuate lucrările la planificatul hub regional de gaze de la Marea Neagră, a declarat, luni, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, după întâlnirea cu omologul său cipriot, Yiorgios Lakkotrypis, la Nicosia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În prezent, Bulgaria își asigură necesarul de gaze naturale prin importurile din Rusia dar construiește interconectoare cu România, Grecia, Serbia și Turcia pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare.

În același timp, autoritățile de la Sofia vor realiza anul viitor un studiu de fezabilitate pentru un hub de gaze în valoare de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) care ar urma să fie construit la Varna (port la Marea Neagră), unde ar putea fi stocate gaze naturale din Rusia și Marea Caspică pentru a fi livrate ulterior în Europa Centrală și de Sud-Est.

Peste 150 de români, victime ale furturilor, înșelăciunilor, tamponărilor și distrugerilor în vacanțele din Bulgaria CITEȘTE ȘI Peste 150 de români, victime ale furturilor, înșelăciunilor, tamponărilor și distrugerilor în vacanțele din Bulgaria

Ciprul, unde firma americană Noble a descoperit rezerve uriașe de gaze naturale, ia în considerare livrarea gazelor prin Bulgaria către Europa.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că este gata să sprijine planurile Bulgariei vizând construirea unui hub regional de gaze la Varna și va oferi sprijin financiar dacă proiectul se va dovedi viabil.

Rusia nu a făcut niciun angajament pentru a furniza gaze naturale pentru proiectul acestui hub, iar, în cazul în care nu va reuși să obțină gaze rusești, anvergura proiectului va fi una limitată. Moscova a precizat că ar putea lua în considerare această idee dacă va obține garanții că proiectul nu va întâmpina obstacole cu privire la legislația UE în domeniul energiei.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
cipru
gaze