Cel mai mare producător local de gaz, Romgaz, obligat să transfere 87% din capacitatea de depozitare rezervată către CET-uri și E.ON

Cel mai mare producător local de gaz, Romgaz, obligat să transfere 87% din capacitatea de depozitare rezervată către CET-uri și E.ON
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 iul 2022

Reglementarea prețurilor gazelor pentru consumatorii casnici și CET-uri impusă de actualul guvern diminuează nu numai cantitatea de gaze din producția internă a Romgaz disponibilă pentru comercializarea pe piața liberă, ci și cea planificată pentru înmagazinare. Astfel, la solicitarea Transgaz, cel mai mare producător autohton de gaze, Romgaz, a transferat 87% din capacitatea de depozitare rezervată pentru perioada mai-octombrie 2022 către 3 societăți de termoficare și către E.ON.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit companiei, la cererea Transgaz, a transferat 2,4 TWh din capacitatea rezervată către Compania Locală de Termoficare COLTERM, SC Termoficare Oradea SA, SC Modern Calor SA Botoșani și SC E.ON Energie România SA. Pentru perioada respectivă, Romgaz mai are rezervată doar o capacitate de 0,36 TWh.

Cu toate acestea, compania mai are încă depozitate gaze, cantitatea de 2,8 TWh rămasă în stoc din ciclul de înmagazinare 2021-2022 nefiind afectată de prevederile OUG 27/20022, prin care a fost introdus noul sistem de control al prețurilor de către guvernul liberalo-social-democrat, condus de generalul Ciucă.

Transgaz a repartizat, invocând prevederile OUG 27, ca obligație de vânzare gaze a Romgaz, întreaga cantitate de gaze naturale disponibilă, incluzând și cantitățile de gaze naturale programate a fi injectate de către Romgaz în depozitele de înmagazinare subterană în perioada mai – octombrie 2022.

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

Drept urmare, contractul de prestare servicii înmagazinare subterană pentru gazele din producția internă curentă dintre Romgaz și filiala sa Depogaz s-a diminuat de la la 54,1 milioane lei la 7,4 milioane lei.

Romgaz achită filialei sale un tarif de rezervare de capacitate de 11,44 lei/MWh, unul de injecție de 4,50 lei/MWh și unul de extracție de 3,48 lei/MWh.

O altă consecință a noii legislații impuse de guvern este transferarea de către Romgaz și a capacității de transport aferente către alți utilizatori ai rețelei sistemului național de transport (SNT). Astfel, contractele dintre Romgaz și Trasngaz s-au diminuat cu aproape 390.000 lei.

Atât Depogaz, cât și Transgaz vor recupera sumele pe care nu le vor mai încasa de la Romgaz de la beneficiarii transferurilor efectuate de producătorul român.

Potrivit OUG 27, furnizorii de gaz ai consumatorilor casnici și CET-urile au obligația de a depozita 30% din consum pentru perioada de iarnă, în timp ce producătorii au obligația să vândă, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu prețul de 150 lei, respectiv 250 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, respectiv către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică.

Mișcare pregătită - Statul să concesioneze perimetre din Marea Neagră pentru parcuri eoliene offshore, pe o redevență de minimum 1,5% din banii luați prin vânzarea energiei CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită - Statul să concesioneze perimetre din Marea Neagră pentru parcuri eoliene offshore, pe o redevență de minimum 1,5% din banii luați prin vânzarea energiei

Cantitățile de gaze naturale din producția internă curentă rămase disponibile fiecărui producător după respectarea obligațiilor asumate prin contractele încheiate anterior intrării în vigoare a ordonanței, cu livrare în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, se stabilesc ca diferența dintre cantitățile de gaze naturale estimate a fi produse de fiecare producător, cu excepția cantităților de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operațiunilor petroliere, a consumului propriu și a cantităților de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, în scop tehnologic și cantitățile de gaze naturale din producția internă curentă contractată pentru vânzare de către fiecare producător, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, cu livrare în perioada respectivă.

În prezent, în depozitele din România sunt înmagazinați 14 TWh (43% din capacitatea totală de depozitare), din care 1 TWh în depozitul Depomureș, operat de Engie, și 13 TWh în depozitele operate de Depogaz.

Profit.ro a anunțat anterior că producătorii români de gaze naturale - cei mai mari fiind Romgaz și OMV Petrom, care asigură cumulat peste 98% din producția internă - ar urma să fie obligați să își încalce la nevoie contractele de livrare încheiate "la liber" înainte de 22 martie 2022 cu consumatorii industriali pentru a putea asigura integral consumul de gaze al clienților casnici și al producătorilor de energie termică din perioada aprilie 2022 – martie 2023, la prețurile reglementate stabilite de Guvern, de 150 și 250 lei/MWh.

După cum a relatat Profit.ro, din formularea respectivei legislații rezultă că producția internă de gaze naturale a României ar putea fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
rezervare
capacitate
înmagazinare
depogaz
transgaz