Centrala CET Arad, aflată în insolvență, repornește în urma unei investiții de 500.000 de euro

Centrala CET Arad, aflată în insolvență, repornește în urma unei investiții de 500.000 de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 nov 2019

Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad), parte din Sistemul Energetic Național (SEN), investește aproape 500.000 de euro în modernizarea turbinei de energie electrică și termică, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar, casa de insolvență CITR, care precizează că societatea, principala furnizoare de energie în județul Arad, își reîncepe furnizarea de energie termică la un an după ce activitatea de producție a fost întreruptă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Testele pentru funcționarea turbinei după realizarea investiției de modernizare și începerea producției de energie electrică și termică vor fi finalizate la sfârșitul lunii noiembrie. În paralel, se pregătește în vederea pornirii producției, o altă posibilă investiție”, arată CITR într-un comunicat.

Anterior investiției, capacitatea de producție a CET Arad era concentrată preponderent spre energie termică. Odată cu modernizarea turbinei și depunerea planului de reorganizare, planificat pentru primul trimestru al anului 2020, producția de energie electrică a companiei va tinde spre 70% din întreaga producție, scrie News.ro.

BCR, OTP Bank și Credit Europe lansează Apple Pay CITEȘTE ȘI BCR, OTP Bank și Credit Europe lansează Apple Pay

”Principalele surse de finanțare pentru investiția în turbină au constat în valorificarea de active excedentare activității de bază și recuperarea de creanțe în valoare de peste 5 milioane de lei, aceste acțiuni fiind realizate în cadrul procedurii de insolvență, de către echipa multidisciplinară de caz a administratorului judiciar CITR”, se mai arată în comunicat.

Odată cu investiția, societatea își schimbă linia principală de business din producție de energie termică în producție de energie electrică, o schimbare majoră atât în materie operațională, cât și în activitatea zilnică a angajaților.

”Cadrul legal pentru realizarea investiției a fost, de asemenea, asigurat de către CITR, care a obținut acordul creditorilor, ca urmare a susținerii argumentelor privind necesitatea și oportunitatea investiției”, se mai precizează în comunicat.

Societatea are 180 de salariați.

Scopul investiției de modernizare a turbinei de abur TA1 tip DSL 50-l vizează calificarea și licențierea UD CET Arad SA ca furnizor de Servicii Tehnologice de Sistem.

”Finanțarea este un element cheie pe care l-am promovat și pe care ne străduim să îl transformăm în normalitate în toate procedurile de reorganizare pe care le coordonăm la nivelul CITR, cu atât mai mult în cazul societăților din domeniul energiei, furnizori de servicii publice în societate. Se resimte, mai ales în ultima perioadă, tot mai mult nevoia de o revigorare a societăților din Sistemul Energetic Național, care se degradează și continuă să își piardă din eficiență, dar ale căror servicii sunt esențiale consumatorilor, iar noi ne asumăm să  identificăm soluțiile  potrivite pentru fiecare companie în parte”, subliniază Silvana Șermer, managing partner CITR Timiș.

CITR gestionează aproape 20 de societăți din domeniul energiei în toată țara, printre care și CET Oradea, CET Arad, CET Palas din Constanța.

Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, cunoscută ca CET Arad, înființată în 2002, administrează prin concesiune patrimoniul fostei Sucursale Electrocentrale Arad desprinsă din Termoelectrica București. În 2004, în urma unei fuziuni prin absorbție cu CET-ARTERM, CET Arad a preluat toată activitatea de producție, transport și distribuție de agent termic și exploatarea punctelor termice și a rețelelor secundare de agent termic din municipiul Arad.

CITR, liderul pieței de insolvență din România, a distribuit creditorilor peste 400 de milioane de euro în ultimii patru ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet arad
sistemul energetic național