Combinatul Viromet, fost al lui Ioan Niculae, dublă surpriză: A intrat în insolvență la câteva luni după ce fusese repornit și este controlat de altcineva decât a fost stabilit inițial

Combinatul Viromet, fost al lui Ioan Niculae, dublă surpriză: A intrat în insolvență la câteva luni după ce fusese repornit și este controlat de altcineva decât a fost stabilit inițial
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 ian 2020

La câteva luni după ce a reluat activitatea de producție și după ce a fost perfectată cedarea sa de către omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, unui român care deține în Italia o companie de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice, combinatul chimic Viromet Victoria a intrat în insolvență în urma cererii proprii în acest sens, aprobată de instanța de judecată, și este controlată majoritar de altcineva decât fusese stabilit inițial, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pe lângă solicitarea proprie a combinatului, la Tribunalul Brașov mai fuseseră depuse cereri de intrare în insolvență a Viromet, în calitate de creditori, de către Interagro SA, precum și de către furnizorul de energie electrică și gaze naturale Arelco Power, aflat în faliment.

Instanța a admis solicitarea proprie a Viromet de intrare în insolvență, iar administrator judiciar provizoriu a fost numit consorțiul format din firmele Expert Insolvență din Deva și Casa de Insolvență Transilvania Filiala Brașov. Prima ședință a adunării creditorilor a fost programată pentru 24 martie.

Propunere: Lege pentru interzicerea înmatriculării în România a vehiculelor sub Euro 4 CITEȘTE ȘI Propunere: Lege pentru interzicerea înmatriculării în România a vehiculelor sub Euro 4

Ioan Niculae, care controla Viromet prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, a cedat combinatul toamna trecută firmei North Chemical Complex SRL, deținută indirect de omul de afaceri Gabriel Ticea. North Chemical Complex a fost înființată în 2019 și este deținută integral de operatorul portuar de marfă SCAEP Giurgiu Port, unde Gabriel Ticea este acționar majoritar din primăvara anului trecut, cu peste 78% din capital.

Gabriel Ticea deține și conduce în Italia o firmă de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice, Romital SRL, cu sediul principal în Milano. În țară, Ticea se numără printre acționarii distribuitorului angro de medicamente Romfarmachim, cu o deținere de circa 6%.

SCAEP Giurgiu Port a lui Ticea, care controlează North Chemical Complex, este creditor al Viromet, după ce a preluat o creanță în sumă neprecizată asupra combinatului chimic din Victoria, garantată cu peste 1.500 de echipamente și instalații ale unității de producție, potrivit datelor AEGRM. Creanța a fost preluată de la comerciantul angro de îngrășăminte chimice Autocora SRL al omului de afaceri din Alexandria Dănel Dinu.

Iohannis respinge noua lege care ar permite antreprenorilor să fie acționari unici în mai multe SRL-uri și firmelor să aibă mai multe sedii sociale într-o singură încăpere CITEȘTE ȘI Iohannis respinge noua lege care ar permite antreprenorilor să fie acționari unici în mai multe SRL-uri și firmelor să aibă mai multe sedii sociale într-o singură încăpere

Romital SRL din Milano a lui Gabriel Ticea figurează și printre creditorii uneia dintre principalele companii insolvente controlate de Ioan Niculae, Interagro SRL, cu o creanță de peste 4 milioane lei, preluată prin cesiune de la aceeași Autocora SRL. Romital s-a mai judecat în trecut cu Interagro SRL pentru o datorie de 55.000 dolari provenită din intermedierea în 2014, în favoarea companiei lui Niculae, a vânzării unei cantități de 11.000 tone de uree agricolă către o altă firmă din Italia, Chimitrade SpA, contra sumei de peste 4 milioane dolari. Și SCAEP Giurgiu Port are o creanță asupra Interagro SRL, de 2,38 milioane lei, provenită de asemenea de la Autocora.

De asemenea, în vara anului trecut, North Chemical Complex s-a asociat cu un cetățean bulgar, Georgi Aleksandrov, și au înființat împreună, cu câte 50% din capital, o firmă de comercializare și trading de gaze naturale, Energy Gas Trade Development SRL. Deocamdată, firma nu a luat licențele necesare de la ANRE pentru demararea activității. Administrator al Energy Gas Trade Development este Diana Florentina Nistor, director general al SCAEP Giurgiu Port și administrator al Cerealcom SA din grupul Interagro.

În noiembrie anul trecut, North Chemical Complex a intrat în negocieri pentru a cumpăra și activele industriale ale combinatului Ga-Pro-Co Chemicals Săvinești, din același grup Interagro și aflat în faliment, active scoase la vânzare încă din primăvara lui 2019, după cum a relatat Profit.ro la acea dată.

Guvernul Orban va anula procedurile inițiate de guvernarea Dăncilă pentru Comarnic - Brașov. Șeful Cancelariei: Vorbim de inginerii marca Vâlcov, proiectul a fost îngropat încă din faza de pregătire CITEȘTE ȘI Guvernul Orban va anula procedurile inițiate de guvernarea Dăncilă pentru Comarnic - Brașov. Șeful Cancelariei: Vorbim de inginerii marca Vâlcov, proiectul a fost îngropat încă din faza de pregătire

Între timp însă, din cele mai recente date oficiale rezultă că, în prezent, acționar principal, care deține controlul asupra Viromet SA Victoria, a devenit o altă firmă, înființată tot anul trecut și intitulată Cezar Best Agro Imob SRL, având profil agricol. Asociat majoritar și administrator este Florin Andriiciuc, care mai deține o firmă de comerț cu produse din tutun și a fost implicat în trecut, ca asociat, în mai multe companii imobiliare.   

Ioan Niculae a anunțat la începutul lunii iulie că a repornit combinatul Viromet și că acesta va produce metanol cu gaze achiziționate din import. Repornirea combinatului Viromet s-a reflectat imediat în statisticile ANRE. Potrivit acestora, în iulie, combinatul din Victoria a fost unul dintre importatorii direcți semnificativi de gaze naturale din România, cu o pondere de 12,61% din totalul importurilor. O altă companie din grupul Interagro, Chemgas Holding Corporation, a avut o pondere de 2,34%.

Viromet, care se număra printre puținele companii neintrate în insolvență din grupul Interagro, a terminat anul 2018 cu pierderi de aproape 23 milioane lei, la o cifră de afaceri de 31,61 milioane lei, datorii totale de peste 160 milioane lei și circa 300 de salariați. La 30 septembrie 2019, Viromet datora bugetelor statului restanțe în sumă de aproape 26 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioan niculae viromet
ioan niculae interagro
insolventa combinate chimice ioan niculae
viromet victoria insolventa
ioan niculae gaze import