Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creșterea prețurilor energiei

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creșterea prețurilor energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2021

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creșterea prețurilor energiei fără să încalce regulile blocului comunitar, a anunțat Executivul UE, în condițiile în care consumatorii se confruntă cu creșteri puternice ale facturilor în apropierea iernii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețurile energiei au crescut puternic în Europa, de peste trei ori în Spania și alte țări, producția scăzută de energie regenerabilă și prețurile mai mari ale carbonului în UE, scrie News.ro.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Comisarul pentru energie Kadri Simson a spus că Bruxelles-ul va crea recomandări pentru a ajuta țările să ia măsuri față de creșterea prețurilor, în următoarele săptămâni.

”Am propus astăzi miniștrilor să creăm un set de măsuri mai astructurat, care considerăm că va fi util tuturor statelor membre pentru a rezolva situația actuală”, a declarat Simson miercuri, în urma întâlnirii miniștrilor Energiei din țările UE.

Setul va ajuta guvernele să evalueze opțiunile pentru a răspunde rapid creșterilor de prețuri în cadrul regulilor UE”, a spus Simson, adăugând că pot reduce taxa pe valoarea adăugată și accizele sau să utilizeze spirijinul direct pentru a proteja consumatorii de costurile mari.

Prețurile de referință ale gazelor din Europa au crescut cu peste 250% din ianuarie, pe fondul redeschiserii economiilor în jurul lumii, după carantinele legate de Covid-19, cererea mare din Asia reducând livrările în Europa. Creșterile au transmis unde de șoc în industriile dependente de gaze, care includ de la generarea de energie la producătorii de dioxid de carbon utilizat în producția de alimente.

Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creșterea prețurilor.

Luni, Spania a solicitat Comisiei să ofere opțiuni pentru modalitățile prin care statele UE ar putea răspunde și a sugerat reformarea pieței de energie electrică a blocului.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Simson a spus că structura pieței europene a energiei electrice nu a contribuit la creșterea prețurilor și că prețurile angro ale energiei electrice reprezintă doar o treime din facturile consumatorilor, taxele și alte elemente constituind restul.

Spania, Italia, Grecia și alte țări planifică deja măsuri naționale, variind de la subvenții la plafoane de prețuri, cu scopul de a proteja cetățenii de creșterea costurilor pe măsură ce economiile se recuperează din pandemia de Covid-19.

Germania a declarat că nu vede necesitatea unei intervenții guvernamentale pentru a contracara creșterea prețurilor la gaze.

Îngrijorările legate de creșterea costurilor energiei ar putea încuraja oponenții planului Comisiei de a lansa o nouă piață a carbonului pentru clădiri și sectorul transporturilor, măsură pe care unele țări ale UE și parlamentarii au avertizat că ar crește facturile consumatorilor.

Analiștii au spus că creșterea prețurilor gazelor, nu prețul pe care îl plătesc companiile europene pentru autorizațiile de acoperire a emisiilor de dioxid de carbon, sunt în principal responsabili de creșterea costurilor cu energia electrică.

Bruxelles-ul a declarat că creșterea prețurilor ar trebui să încurajeze țările să accelereze renunțarea la combustibilii fosili.

"Trebuie să facem pași decisivi în direcția corectă folosind propriile resurse disponibile la nivel local - trebuie să ne reducem dependența de combustibilii fosili", a declarat ministrul sloven al infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a condus ședința ministerială de miercuri.

Ministrul austriac pentru climă și energie, Leonore Gewessler, a declarat că o trecere mai rapidă la sursele regenerabile de energie va face UE ”mai rezistentă la fluctuațiile prețurilor pe termen lung”.

În Marea Britanie, oficialii au declarat că creșterea prețurilor gazelor ar forța mai mulți furnizori britanici de energie să renunțe la afaceri și industria trebuie să se pregătească pentru probleme prelungite. Mai mulți furnizori de energie și-au încetat deja activitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
preturi
comisia europeană