Companiile americane Baker Hughes, Hunt Energy și Argent LNG vor elabora un masterplan pentru redresarea sectorului energetic al Siriei, devastat de 14 ani de război civil, a anunțat CEO-ul Argent LNG, Jonathan Bass, transmite Reuters.
Decizia vine la scurt timp după ce președintele Donald Trump a ridicat sancțiunile asupra Siriei la sfârșitul lunii iunie, marcând o schimbare semnificativă de politică și deschizând calea investițiilor americane într-o țară aflată până recent sub unul dintre cele mai stricte regimuri de sancțiuni din lume.
Proiectul vizează explorarea și extracția de petrol și gaze, precum și creșterea capacității de producție de electricitate în zonele controlate de guvernul sirian, în special la vest de râul Eufrat.
Regiunile estice, bogate în petrol, rămân sub controlul Forțelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi și sprijinite de SUA, pe care Washingtonul le încurajează acum să colaboreze cu noile autorități de la Damasc, după înlăturarea fostului lider Bashar al-Assad.

”Inițiem dezvoltarea unui plan energetic cuprinzător, bazat pe o evaluare preliminară a oportunităților de îmbunătățire rapidă a capacității de generare și a livrării serviciilor”, a declarat Bass pentru Reuters.
Planul include ”activități de-a lungul întregului lanț valoric, de la explorare și producție până la generarea de electricitate, inclusiv centrale cu ciclu combinat”, a adăugat acesta, fără a oferi detalii suplimentare.
Siria generează în prezent doar 1,6 GW, față de 9,5 GW înainte de 2011, iar guvernul, aflat în criză de fonduri, caută parteneriate private și finanțări externe pentru a reface rețeaua energetică. În luna mai, Siria a semnat un acord de 7 miliarde de dolari cu UCC Holding din Qatar pentru dezvoltarea de centrale electrice pe gaz și a unui parc solar de 1.000 MW.
Într-o postare pe LinkedIn, ministrul sirian de Finanțe Yisr Barnieh a confirmat formarea unei coaliții de investiții americane și a spus că ”acest moment semnalează un interes tot mai mare al companiilor din SUA față de Siria”.
Bass, CEO-ul Hunt Energy, Hunter L. Hunt, și un director al Baker Hughes au sosit miercuri la Damasc cu un avion privat și se aflau în întâlnire cu oficialii sirieni când Israelul a lansat raiduri aeriene asupra capitalei, a povestit Bass.
”A fost intens”, a spus el.
El a început lucrul la proiectul energetic după ce a vizitat Damascul în aprilie și s-a întâlnit cu președintele interimar sirian Ahmed al-Sharaa. Întâlnirea decisivă cu Trump a avut loc în mai, în urma presiunilor liderilor din Turcia și Arabia Saudită, ceea ce a dus la ridicarea sancțiunilor economice asupra Siriei.
Totuși, violențele recente din provincia Sweida, unde au murit cel puțin 321 de persoane în ultima săptămână, au întunecat atmosfera de revenire economică.
”Dacă vrei să lucrezi în Siria, trebuie să știi că sunt gropi, șanțuri și cratere. Dacă echipa ta nu e pregătită pentru cratere, mai bine nu veni”, a spus Bass.