Companiile energetice și petroliere îi dau replica lui Liviu Dragnea, care le-a acuzat de evaziune și scumpiri nejustificate și a sugerat impozitarea cifrei lor de afaceri

Companiile energetice și petroliere îi dau replica lui Liviu Dragnea, care le-a acuzat de evaziune și scumpiri nejustificate și a sugerat impozitarea cifrei lor de afaceri
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2018

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) afirmă că insinuările din ultimul discurs al liderului PSD Liviu Dragnea referitoare la creșteri nefondate de prețuri și la eludarea plății taxelor de către multinaționalele din România "contravin realității" și sunt "extrem de grave", iar Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) spune că eventuala introducere a unui impozit pe cifra de afaceri a companiilor energetice, sugerată de Dragnea, "ar avea efecte devastatoare" nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"FPPG a urmărit cu multă atenție recentele declarații politice referitoare la mediul de afaceri din Romania și dezaprobă modul în care sunt defăimate companiile din energie, din sectorul bancar, din telecomunicații și din sectorul de retail. Insinuările referitoare la creșteri nefondate de prețuri și eludarea plății taxelor sunt extrem de grave, în contextul în care acestea contravin realitătii și generalizează. Astfel de declarații riscă să genereze o stare de ostilitate publică împotriva companiilor, inclusiv împotriva companiilor din sectorul energetic, un sector cu un rol strategic în garantarea siguranței energetice, dar și a securității naționale a României", se arată într-un comunicat al patronatului petrolier.

Potrivit sursei citate, industria petrolieră este printre principalii angajatori, printre principalii contributori la bugetele statului și printre principalii investitori în economia națională, având un rol determinant în poziționarea geostrategică a țării.

Șefii Nissan nu au reușit să aleagă un nou președinte al companiei. CEO-ul Saikawa merge la întâlnire cu șefii Renault, pentru a negocia CITEȘTE ȘI Șefii Nissan nu au reușit să aleagă un nou președinte al companiei. CEO-ul Saikawa merge la întâlnire cu șefii Renault, pentru a negocia

"Menționam că, în ultimii ani, am asistat la deteriorarea accentuată a cadrului de activitate pentru companiile energetice, prin creșterea fiscalității și prin modificări repetate ale legislatiei în domeniu. Acest context este de natură sa pericliteze investițiile, cu efecte negative asupra producției de energie, asupra contribuțiilor la bugetul de stat și asupra locurilor de muncă. Federația Patronală Petrol și Gaze își reafirmă disponibilitatea și deschiderea pentru colaborare, echilibru și dialog, astfel încât posibile efecte negative pentru România, să poată să fie evitate", mai spune FPPG.

La rândul său, ACUE "își exprimă profunda îngrijorare privind recentele declarații politice care stigmatizează companiile energetice și zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri".

"Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță", se afirmă într-un comunicat al Federației.

ULTIMA ORĂ Proiectul lui Florin Iordache care elimină închisoarea pentru execuția fără autorizație a construcțiilor, avizat fără dezbatere în câteva secunde CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectul lui Florin Iordache care elimină închisoarea pentru execuția fără autorizație a construcțiilor, avizat fără dezbatere în câteva secunde

Organizația explică că, întrucât furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea mai multe consecințe negative, pe care le enumeră:

"Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională. Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse. Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii. Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung", se spune în comunicat.

ACUE mai  subliniază că membrii săi respectă legislația românescă și sunt buni plătitori de taxe și impozite, contribuind împreună, în ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro anual la bugetul de stat. 

"ACUE face apel la responsabilitatea liderilor politici și solicită consultări adecvate, precum și o evaluare detaliată a impactului înainte de luarea oricărei decizii majore care poate afecta sectorul energetic și economia României", conchide organizația.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit pe cifra de afaceri
energie
petrol
gaze
pret energie
pret gaze
scumpire energie
scumpire gaze
evaziune fiscala
psd
acue
fppg