CONFIRMARE Primăria Capitalei va plăti peste 2 miliarde lei pentru a prelua ELCEN și a-i achita datoriile. Preluare la preț de faliment

CONFIRMARE Primăria Capitalei va plăti peste 2 miliarde lei pentru a prelua ELCEN și a-i achita datoriile. Preluare la preț de faliment
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 iun 2018

Primăria Capitalei, direct sau prin intermediul Companiei Municipale Energetica pe care o controlează, va plăti în total circa 2,08 miliarde lei pentru a prelua operațiunile producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) prin transfer de afacere, a asigura plata datoriilor către creditorii companiei deținute în prezent de Ministerul Energiei și a deconta investițiile efectuate de aceasta pe perioada procedurii de insolvență, a anunțat noul administrator judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acesta a confirmat integral informațiile publicate în exclusivitate de Profit.ro în urmă cu două săptămâni.

"Soluția de reorganizare propusă vizează, în esență, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum și RADET, aflat tot în insolvență, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET,  care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureșteni", se arată într-un comunicat al Sierra Quadrant.

IMM-urile susțin mecanismul internship-ului, dar semnalează probleme în recenta lege, inclusiv că nu specifică o limită maximă de vârstă CITEȘTE ȘI IMM-urile susțin mecanismul internship-ului, dar semnalează probleme în recenta lege, inclusiv că nu specifică o limită maximă de vârstă

Noul administrator judiciar al ELCEN a fost desemnat în această poziție de către creditorii societății luna trecută, în locul celui provizoriu KPMG Restructuring. Sierra Quadrant a câștigat anul trecut licitația organizată de ANAF pentru gestionarea insolvenței ELCEN.

Potrivit legislației în vigoare, în cazul unei companii cu statut de mare contribuabil aflată în insolvență și care are datorii bugetare mai mari de 20 milioane lei, Fiscul organizează o procedură competitivă de selecție a unui practician în insolvență, firma câștigătoare fiind ulterior susținută de ANAF în adunarea creditorilor pentru a fi desemnată ca administrator judiciar. Fiscul este și cel mai mare creditor al ELCEN.

Potrivit planului de reorganizare a ELCEN, transferul de active și activități este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

FOTO Condamnarea la închisoare a lui Dragnea stârnește imaginația unor proprietari de restaurante pentru a-și aduce clienți: desert redus cu 42% (numărul de luni de închisoare) dacă este comandat spunând \ CITEȘTE ȘI FOTO Condamnarea la închisoare a lui Dragnea stârnește imaginația unor proprietari de restaurante pentru a-și aduce clienți: desert redus cu 42% (numărul de luni de închisoare) dacă este comandat spunând "cu executare"

"Printre măsurile vizate se află și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei, prin asumarea la plată a acesteia de către Primăria Capitalei, printr-o hotărâre a Consiliului General (CGMB) ce urmează să fie adoptată. Plata creanței este propusă să fie realizată în termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN, în cuantum de 891 milioane lei, la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane lei", releavă sursa citată.

Compania Municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023. Valoarea investițiilor  este estimată la 513 milioane euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.

,,Derularea procedurii de insolvență a ELCEN trebuie coordonată din punct de vedere al soluției de reorganizare cu procedura de insolvență a RADET, pentru asigurarea continuării serviciului public de alimentare cu energie termincă a municipiului București și a crea premisele atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea capacităților de producție și pentru dezvoltarea infrastructurii de distribuție a agentului termic”, afirmă reprezentanții companiei Sierra Quadrant.

Președintele Klaus Iohannis a trimis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Cico Dumitrescu, în dosarul Revoluției CITEȘTE ȘI Președintele Klaus Iohannis a trimis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Cico Dumitrescu, în dosarul Revoluției

Aceștia punctează că agrearea planului de către Primăria Capitalei și de către Ministerul Energiei este salutară, asigurând premizele dezvoltării unei strategii investiționale menită să stopeze pierderile din rețeaua de termoficare și să asigure agentul termic, căldură și apă caldă, la parametri optimi pentru sezonul de iarnă.

,,Aprobarea de către Consiliul General al Capitalei a măsurilor de reorganizare propuse va crea premizele derulării procesului de restructurare într-un ritm optim, eficient”, au mai declarat reprezentanții administratorului judiciar al ELCEN.

ELCEN, care asigură peste 90% din necesarul de energie termică al Capitalei, a înregistrat un profit net de 35,9 milioane lei anul trecut și de 84,17 milioane lei în primul trimestru din 2018, bugetul de venituri și cheltuieli pe întreg anul în curs estimând un rezultat operațional EBITDA pozitiv de circa 116 milioane lei. RADET a terminat anul 2017 cu pierderi de 160,9 milioane lei. 

CONFIRMARE Primăria Capitalei va plăti peste 2 miliarde lei pentru a prelua ELCEN și a-i achita datoriile. Preluare la preț de faliment
CONFIRMARE Primăria Capitalei va plăti peste 2 miliarde lei pentru a prelua ELCEN și a-i achita datoriile. Preluare la preț de faliment
Sursă: Raport Sierra Quadrant

Sursă: Raport Sierra Quadrant

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
primaria capitalei
compania municipala energetica
caldura
apa calda
energie termica
agent termic
sistem centralizat de incalzire