Costurile eșecului Romgaz în Polonia ar putea depăși 5 milioane de euro

Costurile eșecului Romgaz în Polonia ar putea depăși 5 milioane de euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 dec 2015

Romgaz a investit în total, din 2008 până în prezent, peste 4,735 milioane euro în concesiunile de hidrocarburi din Polonia la care deține participații și la care vrea acum să renunțe, iar cheltuielile de retragere din afacere sunt evaluate de producătorul de gaze controlat de statul român la 265.000 euro, ceea ce ar ridica costurile totale ale eșecului proiectelor poloneze ale Romgaz la  5 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Informația apare în nota de fundamentare a propunerii de retragere a Romgaz din parteneriatele încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia, propunere supusă de către Consiliul de Administrație al companiei votului acționarilor Romgaz la AGA convocată pe 27 ianuarie anul viitor.

Romgaz a încheiat, în 2008, cu compania americană Aurelian Oil&Gas și cea britanică Sceptre Oil&Gas, acorduri de parteneriat pentru dezvoltarea de zăcăminte de petrol și gaze în Polonia. Romgaz deține câte 30% din drepturile asociate fiecăruia dintre cele 2 perimetre poloneze concesionate. În 2014, Aurelian Oil&Gas a fost preluată de compania irlandeză San Leon Energy, în al cărei acționariat figurează și un fond de investiții controlat de miliardarul George Soros. 

"Colaborarea s-a înscris în dorința Romgaz de a participa la descoperirea de noi zăcăminte în afara granițelor României și în interesul general manifestat de către companiile internaționale în explorarea gazelor de șist din Polonia, similar cu cel din SUA", se afirmă în nota de fundamentare. 

Polonia – un pom lăudat

Romgaz a plătit 781.733 euro pentru a intra în parteneriat cu Aurelian Oil&Gas și Sceptre Oil&Gas la cele două perimetre poloneze de hidrocarburi, plus aproape 4 milioane euro pe lucrările de prospectare și explorare desfășurate pe concesiunile din Polonia.

"Pentru obligațiile pentru care Romgaz va fi responsabil până la data efectivă a retragerii/renunțării, Romgaz trebuie să mai constituie un provizion estimat la 0,265 milioane euro incluzând costurile cu abandonarea sondei, valoarea rapoartelor care trebuie transmise către autorități, formalitățile legale care vor fi necesare", se menționează în documentul citat.

În 2013, pe perimetrul Torzym a fost forată o sondă de explorare, analiza rezultatelor forajului ducând echipa Romgaz din Polonia la concluzia că șansele geologice de succes ale proiectului s-au diminuat considerabil în comparație cu cele preconizate anterior.

În consecință, compania a încercat să-și reducă riscul participării la proiect prin vânzarea a jumătate din participațiile deținute la cele două concesiuni din Polonia, respectiv reducerea procentului de deținere la fiecare din ele de la 30% la 15%. Demersul, care a durat până în vara acestui an, nu a fost încununat de succes, apărând, în plus, neînțelegeri între principalii concesionari, San Leon Energy și Sceptre Oil&Gas, cu privire la decizii majore legate de parteneriat.

"Între timp, majoritatea companiilor internaționale, printre care Marathon Oil, Talisman Energy, Eni și ExxonMobil, care au desfășurat operațiuni petroliere în Polonia, s-au retras din perimetrele din această țară, ca urmare a rezultatelor nesatisfăcătoare obținute", se mai spune în nota de fundamentare elaborată de CA al Romgaz.

Renunță gratuit la participații

În octombrie 2015, Romgaz a efectuat o nouă analiză cu privire la oportunitatea continuării implicării Romgaz în proiecele poloneze, concluzia fiind că, din cauza reducerii probabilității de succes comercial a operațiunilor de foraj la 10,62%, dar și a ieftinirii ample a țițeiului pe piețele internaționale, este mai puțin costisitoare renunțarea la cele două concesiuni, continuarea activității putând genera pentru Romgaz pierderi suplimentare estimate la 1,75 milioane euro.

Decizia de retragere, care urmează să fie supusă votului acționarilor Romgaz în ianuarie, a fost luată de conducerea companiei în condițiile în care, potrivit acordului semnat cu cele două companii partenere, Romgaz le va transfera acestora participațiile sale de câte 30% la cele două perimetre din Polonia cu titlu gratuit, fără nici un fel de compensație, dacă San Leon Energy și Sceptre Oil&Gas vor hotărî să continue activitatea pe cele două concesiuni. Decizia finală în această privință a celor două companii este așteptată în cursul lunii ianuarie 2016.

Profitul Romgaz a scăzut cu 12,4% în primele 9 luni din 2015, la 975,3 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 10,8%, la 2,93 miliarde lei, una din cauzele principale fiind limitarea consumului de gaze al CET-urilor, din lipsă de bani.

La jumătatea lunii octombrie, compania rusă de petrol și gaze Lukoil a anunțat descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi. Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre, deținut de Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
polonia
san leon energy
george soros
gaze de sist