Creșterea neașteptată a stocurilor de petrol din SUA se reflectă în prețurile țițeiului, aflate în coborâre ușoară

Creșterea neașteptată a stocurilor de petrol din SUA se reflectă în prețurile țițeiului, aflate în coborâre ușoară
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 dec 2016

Creșterea neașteptată a stocurilor de petrol din SUA se reflectă joi în prețurile țițeiului, care sunt în coborâre ușoară, după mai multe zile consecutive de creșteri, datorate încrederii în planul de reducere a producției de la începutul anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor publicate joi de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), stocurile de petrol din SUA au crescut, săptămâna trecută, cu 600.000 de barili, deși în piață era anticipată o scădere de peste 1 milioan de barili.

Miercuri seara, un raport estimativ al Institutului American al Petrolului (API), organizație finanțată de companiile din sectorul petrolier, indica ocreștere  de 4,2 milioane de barili a stocurilor de petrol pe parcursul săptămânii trecute.

ANRE: Energia electrică pentru populație se va ieftini cu până la 9,04% în 2017 CITEȘTE ȘI ANRE: Energia electrică pentru populație se va ieftini cu până la 9,04% în 2017

Totuși, cifrele oficiale publicate de EIA sunt dezamăgitoare comparativ cu așteptările din piață. Investitorii și analiștii intervievați de Wall Street Journal anticipau un declin al stocurilor de petrol de 1,4 milioane de barili, iar cei contactați de Reuters, estimau  reducerea acestora cu 2,1 milioane de barili.

Stocurile de benzină au coborât săptămâna trecută cu 1,6 milioane de barili, iar cele de distilate, care includ produse petroliere ca motorina sau păcura, au scăzut cu 1,9 milioane de barili.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat, în noiembrie, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, convenind tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili. Luna aceasta, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, convenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi. 

Acordul s-a reflectat într-o revenire a cotațiilor, deși în piață există unele incertitudini  legate de capacitatea producătorilor de a-și respecta angajamentul.

Ministrul Petrolului din Kuweit, Essam Al-Marzouq , a anunțat că un comitet al producătorilor din OPEC și din afara cartelului se va reuni la Viena pe 21-22 ianuarie pentru a analiza respectarea planului de reducere a producției, potrivit agenției de știri KUNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocuri
petrol
sua
eia
benzina
api
opec
acord