Cu cel mai mare producător de îngrășăminte în prag de oprire din cauza scumpirii gazelor, autoritățile inaugurează o stație de uscare la un depozit de înmagazinare

Cu cel mai mare producător de îngrășăminte în prag de oprire din cauza scumpirii gazelor, autoritățile inaugurează o stație de uscare la un depozit de înmagazinare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 dec 2021

Premierul liberal al Executivului de coaliție PNL-PSD-UDMR, Nicolae Ciucă, va participa astăzi la o conferință de presă prilejuită de finalizarea, de către filiala de înmagazinare Depogaz a producătorului de gaze naturale controlat de stat Romgaz, a noii stații de uscare a gazelor de la depozitul de înmagazinare Bilciurești din județul Dâmbovița, cel mai mare din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La eveniment vor mai fi prezenți ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, senatorul liberal Virgil Guran, deputatul PNL Gabriel Plăiașu, deputatul PSD Radu Mihai Popa, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Dumitru Chiriță (fost deputat PSD), precum și conducerea administrativă și executivă a Depogaz.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Inaugurarea are loc într-un moment critic, după ce Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte și cel mai mare consumator industrial de gaze din România, a anunțat că se pregătește pentru oprirea temporară a producției, din cauza scumpirii galopante a gazelor și energiei electrice.

"Stația face parte din instalațiile de suprafață ale celui mai mare depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, depozitul Bilciurești, cu o capacitate de înmagazinare activă de 1.310 milioane Stmc – reprezentând 44 % din capacitatea de înmagazinare a României. Această nouă stație de uscare, având o presiune maximă de operare de 45 bar și un debit zilnic de 5 milioane Stmc, înlocuiește trei stații de uscare uzate tehnic și moral, asigurând o reducere a consumurilor energetice și a emisiilor de gaze arse în atmosferă. Proiectul face parte din Coridorul Prioritar "North-South Gas Interconnections în Central Eastern and South Eastern Europe" ("NSI East Gas") și a fost inclus pe Lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în luna noiembrie 2021, cu denumirea 6.20.7 - Bilciurești underground gas storage", a transmis Ministerul Energiei.

INFOGRAFIC Deși se îmbată de 10,6 ori pe an, românii sunt cuprinși de regrete. Femeile din România regretă mai mult decât bărbații CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Deși se îmbată de 10,6 ori pe an, românii sunt cuprinși de regrete. Femeile din România regretă mai mult decât bărbații

După cum a relatat Profit.ro, România a intrat în această iarnă cu o cantitate înmagazinată de gaze de 24,74 TWh, reprezentând 75% din capacitatea totală de stocare, un nivel inferior celui din ultimii doi ani, însă în media anilor 2012-2018. Problema este că producția internă a înregistrat un declin accentuat, situându-se cu aproape 14% sub cea din 2018, ceea ce sporește dependența de livrările din import.

Contractul de construire a noii stații de uscare a gazelor de la Bilciurești, în valoare de 35,5 milioane lei plus TVA, a fost semnat în iulie anul trecut. Atribuirea sa a fost făcută în urma unei licitații la care s-a înscris un singur participant, respectiv consorțiul format din companiile românești Inspet SA (lider de asociere) și Roconsult Tech SRL. Circa jumătate din valoare a fost subcontractată germanilor de la Bilfinger EMS GmbH (40%) și firmei locale Petrostar (9%).

Evergrande anunță că nu este sigur că va putea să-și plătească dobânzile și împrumuturile, acțiunile cad la minimul ultimilor 11 ani CITEȘTE ȘI Evergrande anunță că nu este sigur că va putea să-și plătească dobânzile și împrumuturile, acțiunile cad la minimul ultimilor 11 ani

"Datorită creșterii in ultimii ani a presiunii in sistemul național de transport (SNT), stațiile de uscare cu trietilenglicol (TEG) aferente depozitului Bilciuresti, nu au putut funcționa la capacitatea proiectată în perioada în care cererea de gaze era mare. Acest fenomen a apărut deoarece presiunea de operare a coloanelor de absorbție existente este de doar 30 bar, iar presiunile la grupurile 6,137 și 145 au atins și valori de 33 - 34 bar. O altă problemă majoră apare ca urmare a ultimelor precizări făcute de Transgaz. Urmare a scrisorii nr. 46063 din 11.09.2018, începând cu anul 2022, presiunea din punctul de predare de la Butimanu va fi crescută la 38 - 40 bar. Având in vedere că între Butimanu și Bilciurești există o cădere de presiune de aproximativ 10 bar, presiunea de operare a stației de uscare va fi situată undeva în intervalul 50 - 55 bar. În acest context apare necesitatea măririi presiunii de operare a tuturor echipamentelor aferente stației de uscare la 50 - 55 bar, astfel încât în ciclurile următoare de extracție, precum și în cazul măririi presiunii de predare la Butimanu la 40 bar, să nu mai fie afectată capacitatea zilnică de extracție a câmpului Bilciurești și calitatea gazului extras", se arăta în caietul de sarcini al licitației.

Depogaz a lansat recent o nouă procedură de achiziție publică, pentru lucrări de foraj de sonde și execuție de instalații tehnologice la același depozit de înmagazinare Bilciurești, scopul fiind majorarea capacității de injecție a acestuia de la 10 la 12 milioane mc/zi și a celei de extracție de la 14,5 la 20 milioane mc/zi, precum și creșterea siguranței în exploatare. Valoarea contractului este estimată la 34,3 milioane lei plus TVA.

VIDEO & FOTO Renault elimină Kadjar și anunță cu ce îl va înlocui „Este un nume care invită la călătorie.” CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Renault elimină Kadjar și anunță cu ce îl va înlocui „Este un nume care invită la călătorie.”

În primăvară, tarifele de rezervare de capacitate de înmagazinare au fost majorate semnificativ, în urma dereglementării activității.

Filiala Depogaz a Romgaz operează 5 depozite de înmagazinare, cu capacitate cumulată activă de circa 2,77 miliarde metri cubi pe ciclu, în timp ce celălalt jucător din piață, Depomureș, controlat de Engie, deține un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozit inmagazinare gaze
scumpire gaze
azomures oprire productie scumpire gaze
aprovizionare gaze iarna