Cu cuțitul facturilor de curent și gaze la os, Guvernul transmite Bruxelles-ului că prețul luptei contra schimbărilor climatice trebuie "să fie acceptabil din punct de vedere social și economic"

Cu cuțitul facturilor de curent și gaze la os, Guvernul transmite Bruxelles-ului că prețul luptei contra schimbărilor climatice trebuie "să fie acceptabil din punct de vedere social și economic"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 sep 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că a participat astăzi la reuniunea informală a Consiliului Energie, găzduit de Președinția Slovenă a Consiliului UE, și că unul din aspectele importante pe care le-a evidențiat, alături de majoritatea omologilor din statele membre UE, s-a referit la prețurile ridicate la energie și la costul certificatelor de CO2.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Acest aspect reprezintă o preocupare majoră pentru România, în special în ceea ce privește impactul asupra consumatorilor finali și a gospodăriilor vulnerabile. Prețul certificatelor de CO2 afectează puternic, cel puțin pe termen scurt, prețurile la electricitate. Am solicitat Comisiei Europene să fie demarate discuții aprofundate cu statele membre pe marginea cauzelor care au stat la baza creșterii prețurilor la energie (electricitate și gaze naturale) și să fie identificate soluții corespunzătoare la nivel european. Alături de ceilalți miniștri, am susținut importanța menținerii acestei problematici în atenție la nivel european în perioada imediat următoare", a comunicat ministrul.

Uber se extinde în România CITEȘTE ȘI Uber se extinde în România

Potrivit acestuia, agenda de discuții a vizat și un schimb de opinii preliminare pe marginea propunerilor legislative ale Comisiei Europene pentru sectorul energetic (eficiență energetică și surse regenerabile) ca parte din pachetul Fit for 55, aflat în negociere la nivel european în perspectiva atingerii neutralității climatice a UE până în 2050.

"Din perspectiva României, am punctat următoarele aspecte de interes: atingerea neutralității climatice până în 2050 la nivelul UE reprezintă o oportunitate pentru a realiza schimbări semnificative la nivelul economiei, industriei și societății, în ansamblu. Este necesară o schimbare și trebuie să luam măsuri în direcția corectă. Sistemul energetic va reprezenta coloana vertebrală a angajamentului european față de neutralitatea climatică. În contextul demarării negocierilor la nivel european pe marginea propunerilor legislative de promovare a măsurilor de eficiență energetică și surselor regenerabile, am susținut importanța ca impactul întregului pachet Fit for 55 să fie acceptabil din punct de vedere social și economic. Provocarea din centrul tranziției verzi a UE este modul în care vom putea transpune aceste beneficii în societățile noastre într-un mod corect și echilibrat", mai spune ministrul.

Bucureștiul a depășit incidența de 3 la mie a cazurilor de COVID. Urmează noi restricții și obligativitatea utilizării certificatului verde CITEȘTE ȘI Bucureștiul a depășit incidența de 3 la mie a cazurilor de COVID. Urmează noi restricții și obligativitatea utilizării certificatului verde

Proiectul de pachet legislative Fit for 55 reprezintă o nouă înăsprire a normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră, prin care vor fi impuse limite mai stricte asupra emitenților de CO2, autoritățile de la Bruxelles urmărind alinierea întregii economii a regiunii la creșterea nivelului de ambiție al țintelor sale climatice în deceniul următor

Potrivit operatorului de transport și sistem Transelectrica, prețul mediu al energiei electrice achiziționate de pe PZU în prima parte a anului 2021 a fost de peste 2 ori mai mare decât în perioada similară a anului 2020 și de peste 1,4 ori mai mare decât în anul 2019. "Diferența semnificativă se înregistrează la nivelul întregii piețe europene, cu care România funcționează cuplat și, având în vedere pachetul legislativ Fit for 55 propus recent de Comisia Europeană, care propune accelerarea procesului de decarbonare, tendința de creștere se va menține în următorii ani", se arată într-un document recent al companiei.

Klaus Iohannis susține că vaccinarea va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis susține că vaccinarea va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale

Ministrul român al Energiei s-a referit la eveniment și la securitatea aprovizionării cu energie, menționând că, pentru România, acest lucru înseamnă utilizarea unui mix echilibrat de tehnologii și surse energetice cu emisii scăzute de carbon, inclusiv energia nucleară, care reprezintă o componentă esențială în efortul României de atingere a obiectivelor europene în domeniul schimbărilor climatice.

După cum a relatat Profit.ro, ministerul de resort a pregătit un masiv proiect de ordonanță de urgență, de 56 de pagini, menit să transpună "corect și complet" în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și care include, printre altele, dispoziții privind modul în care autoritățile pot interveni în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei pentru clienții casnici, desemnați vulnerabili sau nu, precum și pentru IMM-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
scumpire energie
scumpire certificate co2
reducere emisii de gaze cu efect de sera