Divizia de gaze pentru clienți casnici a E.ON a terminat pe pierdere anul trecut. Schimbare politică în Consiliul de Administrație

Divizia de gaze pentru clienți casnici a E.ON a terminat pe pierdere anul trecut. Schimbare politică în Consiliul de Administrație
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 iul 2019

E.ON Gaz Furnizare, divizia de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici din sectorul reglementat a gigantului german omonim, a terminat anul trecut cu pierderi de peste 64 milioane lei. Rezultatul a fost generat de majorarea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor, atât de la producătorii interni, cât și din import, necompensată integral în prețul final reglementat de furnizare către populație aprobat de ANRE, fapt care a determinat Guvernul să adopte, pe finalul anului, celebra și controversata OUG nr. 114/2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

E.ON Gaz Furnizare a fost înființată în 2017, prin desprindere din furnizorul integrat de gaze naturale și electricitate E.ON Energie, care a rămas cu activitățile de furnizare de energie electrică pentru toate tipurile de consumatori, precum și de furnizare de gaze pentru clienții noncasnici. Compania este controlată de grupul german E.ON prin subsidiara sa locală E.ON România SRL, care deține peste 68% din acțiuni, celălalt acționar fiind Ministerul Energiei, cu aproape 32% din capital.

În 2018, E.ON Gaz Furnizare a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,88 miliarde lei.

Continental lansează o nouă generație de motoare hibrid, pe 48 de volți, cu rulare exclusiv electrică CITEȘTE ȘI Continental lansează o nouă generație de motoare hibrid, pe 48 de volți, cu rulare exclusiv electrică

Scumpirea de anul trecut a gazelor a determinat Guvernul să adopte OUG nr. 114/2018, prin care prețul cu care producătorii interni vând către furnizori precum E.ON Gaz Furnizare sau Engie, cei doi mari jucători ce controlează segmentul consumatorilor casnici reglementați, a fost plafonat la 68 lei/MWh, inițial pentru toți clienții, iar în cele din urmă doar pentru gazele de producție românească destinate consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație.

În preambulul OUG 114/2018, modificată ulterior prin OUG 19/2019, Guvernul afirma că "în situația neadoptării acestor măsuri (în primul rând a plafonării prețului la producători – n.r.), există riscul ca furnizorii (de gaze – n.r.) să acumuleze pierderi considerabile, care, pe de o parte, vor genera creșteri deosebit de importante ale prețului la consumatorii finali și, pe de altă parte, vor afecta puternic situația financiară a furnizorilor și capabilitatea lor de a asigura cantitățile de gaz necesare clienților lor, punând astfel în pericol continuitatea alimentarii cu gaze naturale".

Plafonarea a determinat ANRE să reducă, începând cu 1 iulie, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale  la clienții casnici. Astfel, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale  pentru un număr de peste 3 milioane clienți casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh vor înregistra o scădere medie de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată. Concret, reducerile sunt de 7,89% pentru clienții Engie și de 3,71% pentru cei ai E.ON Gaz Furnizare.

Atacat de Dăncilă, Narcis Neaga demisionează de la șefia CNAIR CITEȘTE ȘI Atacat de Dăncilă, Narcis Neaga demisionează de la șefia CNAIR

Recent, AGA E.ON Gaz Furnizare a hotărât, la propunerea Ministerului Energiei, revocarea din poziția de membru al Consiliului de Administrație al companiei a lui Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii, vicepreședinte al PSD Brăila și șef al organizației de tineret din județ a social-democraților.

El  fost înlocuit cu Gabriel Andronache, consilier de stat la Guvern și consilier economic din partea Ministerului Mediului de Afaceri la Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României la Paris, poziție pe care a mai ocupat-o și în perioada 2015-2017. Andronache, care a făcut parte și din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a fost consilier al actualului europarlamentar Pro România Mihai Tudose în perioada în care acesta a fost premier.

Andronache a mai fost director al cabinetului ministrului Economiei (februarie 2014 – septembrie 2015), președinte al Consiliului de Administrație al Cuprumin și administrator special al producătorului de componente de muniție pentru armament Metrom SA (2014-2015), membru în comisiile de listare la Bursă ale Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz (2013), director de cabinet al ministrului PSD al Energiei Constantin Niță (ianuarie 2013 – februarie 2014), jurist la producătorul de mase plastice UPRUC-POL SA (martie 2010 – ianuarie 2013) și consilier al ministrului pentru IMM-uri, Comerț și Mediul de Afaceri (martie – octombrie 2009).

Andronache deține o licență în științe juridice obținută după absolvirea Academiei de Poliție în 1997, după care a făcut un an de studii postuniversitare la Facultatea de Drept. Mai bine de 11 ani, în perioada august 1997 – septembrie 2008, Andronache a fost ofițer MapN. În 2014, a absolvit un curs de securitate și bună guvernare la Colegiul Național de Apărare.

Qatar a ieftinit berea cu 30% CITEȘTE ȘI Qatar a ieftinit berea cu 30%

Pe de altă parte, E.ON Energie, care face furnizare de energie electrică pentru toate tipurile de consumatori, precum și furnizare de gaze pentru clienții noncasnici, a terminat anul trecut cu un profit net de 66,15 milioane lei, în scădere cu 8,6% față de 2017, la o cifră de afaceri de 3,71 miliarde lei, cu un miliard de lei sub cea din anul anterior, diferență datorată separării furnizării de gaze pentru populație pe firma E.ON Gaz Furnizare.

Operatorul de distribuție energie și gaze al E.ON din România, Delgaz Grid, a înregistrat în 2018 un profit net de 201,5 milioane lei, cu 11% mai mic decât în 2017, la o cifră de afaceri de 1,48 miliarde lei, cu 3,2% sub cea din anul anterior. 

În ultimii 3 ani, inclusiv în 2018, E.ON România SRL, compania-"umbrelă" a operațiunilor locale ale grupului german, a înregistrat profituri nete anuale de peste jumătate de miliard de lei, grație în primul rând dividendelor primite de la firmele la care este acționar majoritar.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on energie
e.on gaz furnizare
pret reglementat gaze clienti casnici
plafonare pret gaze
oug 114
furnizori gaze naturale
pret final reglementat furnizare gaze
scumpire gaze
ieftinire gaze