DOCUMENT Dividende record încasate de stat de la companiile energetice

DOCUMENT Dividende record încasate de stat de la companiile energetice
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 iul 2017

Statul român a încasat în 2017 peste jumătate de miliard de euro dividende aferente anului 2016 de la companiile la care este acționar prin Ministerul Economiei, de două ori mai mult decât media dividendelor aferente perioadei 2012-2015, în principal ca urmare a aplicării memorandumului de distribuire a 90% din profitul net drept dividente, procent stabilit de fostul Guvern Grindeanu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tot în 2017, operatorii economici la care Ministerul Energiei deține calitatea de acționar au acordat dividente totale de aproximativ un miliard de euro (4,415 miliarde de lei), dintre care dividendele cuvenite statului au reprezentat 56%, și anume 2,483 miliarde de lei.

Suma totală încasată de statul român de la un număr 21 de companii este apropiată de cea calculată de Profit.ro în luna februarie, când anticipa că “statul român ar putea încasa dividende de peste 2,2 miliarde de lei de la numai 6 companii din domeniul energetic (Transelectrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz) la care este principal acționar”.

Sumă la care se adăugau dividendele distribuite statului român de OMV Petrom, companie la care este acționar minoritar, care a decis ca peste 80% din profitul net din 2016 să fie distribuit acționarilor ca dividende, un procent asemănător celui impus de Guvernul României companiilor de stat la care este principal acționar. Astfel, Profit.ro anticipa că statul român “va încasa aproximativ 40 de milioane de euro (175 de milioane de lei) de la cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, la care este acționar cu 20,63%”.

Sumă confirmată acum de un raport guvernamental, care precizează că OMV Petrom a achitat statului român dividende de 175,369 milioane de lei. Cele șase companii luate în calcul de Profit.ro sunt responsabile, alături de OMV PETROM, pentru peste 90% din dividendele încasate anual de statul român de la companiile la care este acționar.

ANALIZĂ Companiile din energie vor asigura majorarea veniturilor din dividende ale statului CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Companiile din energie vor asigura majorarea veniturilor din dividende ale statului

Din suma de 2,483 miliarde de lei încasată de stat în 2017, 2,093 miliarde lei sunt dividende repartizate de societățile la care statul, prin Ministerul Economiei, este acționar unic sau majoritar, iar 391,285 milioane de lei sunt dividende repartizate de societățile la care statul este acționar minoritar.

Cele mai mari dividende au fost încasate de la Romgaz, aproximativ un miliard de lei, și de la Hidroelectrica - 829 milioane de lei, societăți la care este principal acționar, cu un procent de acțiuni de 70, respectiv 80%. Pe locul al treilea se situează o companie la care este acționar minoritar, cu 20,63%, OMV Petrom, care a achitat dividende de 175,369 milioane de lei. Alte 125 milioane de lei au fost încasate de la Electrica, unde statul deține 48,78%. Nuclearelectrica, unde statul deține 81,27%, a achitat statului român 82 milioane de lei, iar CONPET, unde ministerul are 58%, alte 84 milioane de lei. Statul a mai primit dividende de 41, respectiv 42 milioane de lei și de Engie și E.On, unde mai deține participații de 37, respectiv 31,8%.

Suma de 2,48 miliarde de lei încasată ca dividende este un record pentru statul român, care, în ultimii ani, strânsese 1,34 miliarde lei (dividende aferente anului 2012), 1,48 miliarde lei (dividende aferente anului 2013), 1,6 miliarde lei (dividende aferente anului 2015 și 1,57 miliarde lei (dividende aferente anului 2015).

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul Grindeanu a decis că societățile naționale, companiile naționale, societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome vor fi obligate să transfere la bugetul de stat cel puțin 90% din profitul net realizat anul trecut. Măsura majorării cotei de profit vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere și de Guvernul Cioloș, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru anul 2015. Executivul anterior a argumentat necesitatea majorării cotei de profit transferate la buget de către companiile de stat în vederea susținerii majorării salariilor pentru bugetari.

DOCUMENT Dividende record încasate de stat de la companiile energetice
DOCUMENT Dividende record încasate de stat de la companiile energetice
DOCUMENT Dividende record încasate de stat de la companiile energetice

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
energie
record
memorandum