DOCUMENT După 4 licitații eșuate, Armata se predă scumpirilor la energie

DOCUMENT După 4 licitații eșuate, Armata se predă scumpirilor la energie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 dec 2021

Ministerul Apărării Naționale (MApN) demarează a cincea tentativă consecutivă de a cumpăra energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea de la Deveselu, ce găzduiește scutul american antirachetă, după 4 licitații eșuate din cauza pretențiilor instituției de a i se garanta un preț fix de furnizare timp de 2 ani, precum și a cotației-țintă estimată considerată prea mică în raport cu scumpirile galopante din piața angro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Inițial, MApN voia să încheie un acord-cadru pe 2 ani, pentru achiziția a maximum circa 55.000 MWh de electricitate, la preț fix pe toată durata acordului. Prețul-țintă estimat a fost majorat, de la o procedură eșuată la alta, de la 290 la 810 lei/MWh.

PROFIT NEWS TV De Sărbători vom mânca un cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut. Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV De Sărbători vom mânca un cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut. Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarie

Acum, la cea mai recentă licitație lansată, ministerul a redus durata acordului-cadru vizat la numai 1 an, țintind achiziția a cel mult 25.638 MWh.

Mai important, MApN a renunțat la pretenția de a i se garanta un preț fix de furnizare pe toată durata acordului și a majorat din nou, semnificativ, prețul-țintă mediu estimat, la 1.125 lei/MWh.

Jack Dorsey demisionează din postul de CEO al Twitter CITEȘTE ȘI Jack Dorsey demisionează din postul de CEO al Twitter

Astfel, potrivit caietului de sarcini, prețul propriu de furnizare al ofertantului câștigător (care include prețul de achiziție a energiei, costurilor tranzacțiilor de achiziție și echilibrare, precum și costul de furnizare) va fi actualizat trimestrial în funcție de prețul furnizorului de ultimă instanță (FUI) desemnat de la acel moment. Recent, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a desemnat drept FUI pentru luna decembrie 2021 compania Electrica Furnizare, la un preț al energiei de 2.088 lei/MWh, fără tarife și taxe. FUI au obligația legală de a gestiona clienții finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

În aceste condiții, valoarea totală a achiziției de energie a MApN este estimată la 38,089 milioane lei plus TVA.

DOCUMENT După 4 licitații eșuate, Armata se predă scumpirilor la energie
Extras din caietul de sarcini

Extras din caietul de sarcini

Analiză surprinzătoare - Câte dintre produsele electro-IT din oferte au avut cel mai scăzut preț din an de Black Friday CITEȘTE ȘI Analiză surprinzătoare - Câte dintre produsele electro-IT din oferte au avut cel mai scăzut preț din an de Black Friday

Și alte instituții de stat au început să se adapteze la noile condiții de piață, extrem de severe, și să accepte să încheie contracte de furnizare de energie electrică cu preț variabil. La finalul lunii trecute, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA (APDM) a lansat o licitație de achiziție de curent electric cu preț variabil, actualizat în funcție de evoluția cotațiilor de la Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Asta în timp ce prețurile angro ale energiei electrice continua să bată record după record.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
pret variabil energie
mapn achizitie energie
scut antiracheta deveselu