DOCUMENT Promisiune oficială: Subvenția pentru panouri fotovoltaice - și în cazul blocurilor și caselor înșiruite

DOCUMENT Promisiune oficială: Subvenția pentru panouri fotovoltaice - și în cazul blocurilor și caselor înșiruite
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 17 aug 2022

Guvernul analizează posibilitatea finanțării de sisteme de panouri fotovoltaice care pot fi instalate pe clădiri de tip bloc/ condominiu, pentru producerea energiei electrice care să acopere inclusiv necesarul de consum în spațiile comune, respectiv care pot fi instalate pe acoperișul caselor înșiruite/ tip vagon.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: În programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice care produc energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, beneficiarilor eligibili li se subvenționează, în procent de până la 90%, valoarea cheltuielilor pentru achiziția de panouri în limita sumei de 20.000 lei.

De asemenea important: Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care Guvernul subvenționează instalarea de panouri fotovoltaice, a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficienţe în ceea ce priveşte înscrierea solicitanţilor, iar firma care a câştigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat, susține Ministerul Mediului într-o notă de informare solicitată chiar de premierul Ciucă.

Statul - marele profitor al exploziei prețurilor din energie. Impozitele achitate de Romgaz și OMV Petrom, de 3 ori mai ridicate decât profiturile record raportate de cele 2 companii. Situație similară la Nuclearelectrica și, probabil, Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Statul - marele profitor al exploziei prețurilor din energie. Impozitele achitate de Romgaz și OMV Petrom, de 3 ori mai ridicate decât profiturile record raportate de cele 2 companii. Situație similară la Nuclearelectrica și, probabil, Hidroelectrica

Criteriile de eligibilitate ale programului exclud însă de la finanțare solicitanții care au în proprietate imobilele cu proprietăți comune/individuale sub formă de condominiu.

”Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai mult de două proprietăţi individuale, apartamente-locuinţe, aflate în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz. Nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente”, prevede o reglementare a programului.

Ministerul Mediului, care gestionează programul prin Administrația Fondului pentru Mediu, a primit o serie de solicitări din partea acestor proprietari de imobile, în vederea modificării programului, ținând cont, de pildă că, în București și Ilfov, 80% din autorizațiile de construcție acordate dezvoltatorilor imobiliari sunt acordate pentru construirea caselor de tip înșiruit, sub formă de condominiu.

Este reclamat, printre altele, faptul că actualul text de lege acordă finanțare proprietarilor cu venituri mai mari care și-au permis achiziționarea de case individuale și, în același timp, îi exclude pe proprietarii cu venituri mai mici, care și-au permis doar cumpărarea unor case înșiruite.

FOTO CONFIRMARE Compania germană Corratec, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume, a ales România în dauna Austriei și a deschis fabrica în \ CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Compania germană Corratec, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume, a ales România în dauna Austriei și a deschis fabrica în "Silicon Valley" Timișoara

Într-un document oficial, ministerul de resort enumeră mai multe considerente care ar fi îngreunat sau chiar blocat instalarea panourilor fotovolataice pe blocuri sau case înșiruite.

În primul rând, clădirile de tip blocuri/condominîi au și părți comune, iar montarea sistemelor de panouri fotovoltaice pe astfel de imobile necesită acordul tuturor proprietarilor, o procedură destul de anevoioasă, care ar conduce la tergiversări ale programului.

Un alt impediment îl constituie acoperișul clădirilor de tip blocuri/condominii, care este limitat ca suprafață, iar sistemul de panouri fotovottaice nu poate acoperi necesarul de consum la nivelul tuturor apartamentelor.

Nu în ultimul rând, clădirile de tip blocuri/condominii nu au, de regulă, contoare comune care să măsoare cantitatea de energie la nivelul întregului imobil, iar apartamentele au contoare individuale, aspect care conduce la imposibilitatea montării contoarelor cu dublu-sens, necesare dobândirii calității de prosumator. În aceste condiții, nu s-ar putea contoriza cantitatea de energie produsă de panourile instalate, ceea ce ar afecta negativ calculul indicatorilor de performanță, în vederea acoperiril necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, arată ministerul.

Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2 CITEȘTE ȘI Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2

Cu toate acestea, ministrul Mediului promite ca, în urma ”numeroaselor solicitări și propuneri de modificare”, să analizeze soluții de subvenționare a panourilor fotovolatice și în cazul blocurilor și caselor înșiruite.

”Având în vedere numeroasele solicitări și propuneri de modificare a condițiilor de etigibilitate ale proiectelor finanțate de instituția noastră in cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, analizăm posibilitatea finanțării de sisteme de panouri fotovoltaice care pot fi instalate pe clădiri de tip bloc/ condominiu pentru producerea de energie electrică, care să acopere inclusiv necesarul de consum în spațiile comune, ori pe acoperișul caselor inșiruite/ tip vagon, strategia de finanțare a proiectelor și programelor din bugetul Fondului pentru mediu”, arată ministrul în documentul citat.

DOCUMENT Promisiune oficială: Subvenția pentru panouri fotovoltaice - și în cazul blocurilor și caselor înșiruite

 

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fotovoltaic
panou
casa
verde
program
bloc
sir
criteriu
înșiruit
vagon