Efectele războiului din Ucraina aduc miliarde giganților petrolieri

Efectele războiului din Ucraina aduc miliarde giganților petrolieri
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2023

Ultimul trimestru din 2022 s-a încheiat cu o abundență de venituri și profituri. Shell, cea mai mare companie petrolieră privată din lume, a anunțat că în anul 2022 a avut câștiguri de 40 de miliarde de dolari (36 de miliarde de euro), mai mult decât se aștepta și dublu față de acum un an, în principal datorită creșterii puternice a veniturilor legate de vânzările de gaze și gaze lichefiate (GNL), scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Între octombrie și decembrie, grupul britanic a câștigat 9,8 miliarde, aceasta fiind a doua cea mai mare cifră trimestrială din istoria sa. Directorul executiv Wael Sawan a spus că rezultatele demonstrează „puterea portofoliului diversificat al Shell, precum și capacitatea noastră de a livra energie clienților noștri într-o lume instabilă”.

ULTIMA ORĂ ASF va face plângere penală împotriva conducerii Euroins. Reacția asigurătorului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF va face plângere penală împotriva conducerii Euroins. Reacția asigurătorului

Profit mare în buzunarele investitorilor, nu în investiții în energie regenerabilă

În ciuda rezultatelor record, Shell nu a mărit suma alocată investițiilor în surse regenerabile și în dezvoltarea tehnologiilor cu emisii scăzute de CO2.

După ce le-a distribuit acționarilor 26 de miliarde de dolari pe parcursul anului 2022, compania a anunțat, începând din luna aprilie, un nou plan de buy back de 4 miliarde de dolari, o modalitate de a crește prețurile și de a îmbunătăți valoarea „câștigului pe acțiune” pe care se bazează adesea bonusurile executive.

Exxon și-a dublat profiturile

Cu două zile în urmă și compania Exxon, din SUA, a anunțat că și-a dublat profiturile care au ajuns la 55 de miliarde de dolari, cel mai mare câștig pe care compania l-a avut vreodată.

În decembrie anul trecut, Exxon a demarat un proces împotriva Uniunii Europene pentru a contesta legitimitatea unui impozit pe profiturile suplimentare care se aplică părții din profituri care ar trebui să fie generate de consecințele războiului asupra costurilor energiei.

Chevron a stârnit furia Casei Albe

Celălalt gigant american, Chevron, a realizat profituri de 36,5 miliarde de dolari și a anunțat un plan enorm de răscumpărare de 75 de miliarde care a stârnit furia Casei Albe. De fapt, administrația SUA a cerut investiții mai mari pentru a crește producția și a reduce presiunea asupra prețurilor la combustibil și gaze.

British Petroleum își va publica rezultatele pe 7 februarie, iar a doua zi va fi rândul companiei franceze Total, în timp ce datele Eni vor fi publicate pe 22 februarie.

În ultimele luni, prețurile la gaze au scăzut brusc și, într-o măsură mai mică și prețurile petrolului. Însă evoluțiile situației geopolitice pot provoca cu ușurință noi creșteri ale prețurilor.

Companiile petroliere au mai mult sau mai puțin aceleași costuri pentru extragerea petrolului și gazelor, dar, în funcție de cotații, își pot vinde produsele la prețuri mai mult sau mai puțin mari.

În același timp sunt printre puținele companii care și-au văzut prețurile acțiunilor crescând în ultimul an. Capitalizarea Exxon a crescut cu 42%, cea a Shell cu 17%. Chevron înregistrează + 26%, iar Eni un mai modest + 2,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
shell