Electrica SA și-a majorat cu trei pătrimi profitul în urma reducerii prețurilor de achiziție a electricității și a majorării tarifelor de distribuție

Electrica SA și-a majorat cu trei pătrimi profitul în urma reducerii prețurilor de achiziție a electricității și a majorării tarifelor de distribuție

Corina Popescu

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 aug 2020

Electrica SA și-a majorat cu aproape 75% profitul net pe primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut în principal ca urmare a reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice, a recuperărilor de diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare din perioadele anterioare, dar și ca urmare a creșterii tarifelor de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, în prima jumătatea a anului, Electrica SA a realizat un profit net de 190 de milioane lei, în creștere cu 81 milioane de lei față de cel raportat în primele șase luni ale anului trecut.

Cheltuielile cu achiziția de energie electrică au scăzut cu 131,6 milioane lei, sau 6,8%, la 1,81 miliarde lei în primul semestru al acestui an, față de 1,94 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, în principal ca rezultat al evoluției descendente a prețului energiei electrice pe segmentul de furnizare.

Veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 70,3 milioane lei, sau 2,9%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 2,45 miliarde lei (din care 2,43 miliarde lei venituri cu clienți externi grupului), în principal ca urmare a creșterii prețurilor de vânzare.

Drept urmare, contribuția segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului a ajuns la 76,1%.

Electrica a furnizat în primul semestru către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori finali (atât în regim de ultima instanța, cât și de pe piață concurențială) 4,6 TWh de energie electrică, reprezentând o reducere de 0,8% față de perioada similară a anului anterior.

EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la Chișinău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la Chișinău

Veniturile din segmentul de distribuție de energie au crescut cu 47,4 milioane lei, sau 3,6%, la 1.37 miliarde lei (din care 747,9 milioane lei venituri cu clienți externi grupului), în principal ca urmare a majorării tarifelor de distribuție.

Astfel, contribuția segmentului de distribuție de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului s-a ridicat la 23,4%.

Grupul Electrica a distribui în primele 6 luni 8,43 TWh, în scădere cu 4,8% față de perioada similară a anului trecut, către 3,81 milioane utilizatori.

Cheltuielile de capital în primele șase luni ale anului 2020 au fost de 277,1 milioane lei, în scădere cu aproximativ 23,7%, față de 363 milioane lei cumulat în perioada similară a anului trecut

“Implementarea strategiei de business pe care am adoptat-o în partea a doua a anului trecut a început să dea rezultate, acestea fiind deja vizibile în primul semestru din 2020. Pe lângă asigurarea unor perspective solide de dezvoltare a companiei, am reușit să răspundem rapid provocărilor actuale. Ne-am consolidat statutul de cel mai mare investitor în infrastructura energetică, am inițiat extinderea pe lanțul valoric al energiei electrice, în special în zona de producție din surse regenerabile, ceea ce ne ajută să atingem sinergii importante, și am accelerat proiectele de transformare și optimizare din Grup”, a declarat Corina Popescu, director general al Electrica SA.

Principalul acționar al Electrica SA este statul român, cu o cotă de 48,79%, urmat de BERD, cu 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
rezultate
semestru
profit