Enel a lansat pentru investitorii instituționali din piața Eurobond o emisiune de obligațiuni în mai multe tranșe de 3,5 miliarde de euro

Enel a lansat pentru investitorii instituționali din piața Eurobond o emisiune de obligațiuni în mai multe tranșe de 3,5 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2021

Enel Finance International NV, companie financiară controlată de Enel, a lansat pentru investitorii instituționali din piața Eurobond o emisiune de obligațiuni în mai multe tranșe, asociată obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 3,5 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Enel Finance International N.V., compania financiară înregistrată în Olanda și controlată de Enel S.p.A., a lansat pentru investitorii instituționali din piața Eurobond o emisiune de obligațiuni în mai multe tranșe, asociată obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 3,5 miliarde de euro", a anunțat grupul.

În același timp, EFI a lansat o ofertă voluntară neangajantă (Tender Offer) pentru răscumpărarea parțială a trei serii de obligațiuni convenționale restante, denominate în dolari americani, pentru o valoare totală maximă țintită de 1,5 miliarde dolari americani, accelerând obiectivele Grupului privind raportul dintre sursele de finanțare sustenabilă și totalul datoriilor brute, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

“Cu tranzacțiile pe care le anunțăm astăzi, prin care emitem noi obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate și, totodată, răscumpărăm obligațiuni restante de tipuri convenționale, ne consolidăm angajamentul de a accelera finanțarea sustenabilă, în linie cu angajamentele asumate în cadrul inițiativei CFO Taskforce, promovată de Pactul Global al Națiunilor Unite”, spune Alberto De Paoli, CFO Enel CFO.

Noua emisiune este asociată realizării obiectivului de sustenabilitate al Enel privind reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și este în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al grupului (Cadrul).

Această tranzacție se adaugă seriei de emisiuni de obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, lansate de EFI anul trecut: 3,25 miliarde de euro, în iunie, și 4 miliarde de dolari americani, in iulie.

Obligațiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de circa 11 miliarde de euro și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.

"Succesul noii emisiunii este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Valoarea 'sustenabilitate' s-a reflectat încă o dată în cerere și în mecanica de stabilire a prețurilor aferentă emisiunii", spun reprezentații grupului.

Venitul din emisiune ar urma să finanțeze nevoile curente ale grupului și răscumpărarea parțială a celor trei serii de obligațiuni de tipuri convenționale restante, denominate în dolari americani, din oferta “Tender Offer”.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

În conformitate cu Cadrul, cele patru tranșe ale obligațiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanță (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizației Națiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunțat o revizuire a țintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 80% mai scăzut față de 2017, atingând astfel o valoarea mai mica de 82g CO2eq / kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul 1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq/kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Emisiunea este structurată în următoarele trei tranșe: 1,25 miliarde de euro la o rată fixă de 0,000%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie 2021 și maturitate la 28 mai 2026; 1 miliard de euro la o rată fixă de 0,375%%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie 2021 și maturitate la 28 mai 2029; 1,25 de miliarde de euro la o rată fixă de 0,875%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie iulie 2021 și maturitate la 28 mai 2034.

Emisiunea, care are o durată medie de circa 9 ani, are un cost de aproximativ 0,4%.

Emisiunea urmează să fie listată pe piața reglementată Euronext din Dublin.

Oferta “Tender Offer” vizează răscumpărarea și, ulterior, anularea, pentru o valoare totală maximă țintă de 1,5 miliarde de dolari americani, ale trei serii de obligațiuni convenționale restante denominate în dolari americani, și anume: 2 miliarde de dolari americani, obligațiuni emise la 22 mai 2017, cu scadență la 25 mai 2027; 1,25 miliarde de dolari americani, obligațiuni emise la 3 octombrie 2017, cu scadență la 6 aprilie 2028; 1,25 miliarde de dolari americani, obligațiuni emise la 11 septembrie 2018, cu scadență la 14 iunie 2029.

Oferta “Tender Offer”, lansată ieri, se va încheia pe 19 octombrie 2021 la ora 23:59, ora New York-ului. În conformitate cu documentele tranzacției, deținătorii de obligațiuni care vor subscrie până la data de  de 4 octombrie 2021 - și a căror ofertă va fi acceptată de EFI - vor avea dreptul la plata unei prime anticipate, cu decontarea valorilor mobiliare aferente pe 6 octombrie 2021.

Compania vizează să răscumpere obligațiunile menționate anterior în numerar, sub rezerva unor condiții; suma finală a obligațiunilor răscumpărate de EFI în cadrul ofertei "Tender Offer" va fi stabilită după încheierea perioadei de ofertă; EFI își rezervă dreptul, la discreția sa și sub rezerva legislației în vigoare, de a crește sau micșora suma maximă totală țintă menționată mai sus.

În conformitate cu planul strategic al Grupului, operațiunea de liability management, împreună cu noua emisiune de obligațiuni multi-tranșă asociate obiectivelor de sustenabilitate, indicată mai sus, vor accelera și mai mult realizarea realizarea obiectivelor grupului privind raportul dintre sursele de finanțare sustenabilă și totalul datoriilor brute, stabilit la 48% pentru 2023 și peste 70% pentru 2030.

Emisiunea de obligațiuni a fost susținută de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost BBVA, BNP Paribas, Crédit Agricole, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, IMI – Intesa San Paolo, J.P. Morgan, Mediobanca, MUFG, Natixis, Santander, Société Générale și UniCredit.

Oferta “Tender Offer” a fost susținută de un sindicat de bănci, format din, Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan și Morgan Stanley, care au acționat ca deal-managers.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
obligațiuni