EȘEC consfințit. Romgaz caută "de urgență extremă" pe cineva care să termine noua centrală de la Iernut. Contract cu subsidiara unei firme austriece de certificare industrială

EȘEC consfințit. Romgaz caută "de urgență extremă" pe cineva care să termine noua centrală de la Iernut. Contract cu subsidiara unei firme austriece de certificare industrială
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2021

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a încheiat de urgență un contract cu subsidiara locală a unei firme austriece de certificare industrială, care va evalua stadiul execuției lucrărilor la noua centrală pe gaze cu ciclu combinat a companiei de la Iernut și va pregăti caietul de sarcini pentru desemnarea unei companii sau a unui consorțiu care să finalizeze și să pună în sfârșit în funcțiune centrala, după ce Romgaz a anunțat la finalul anului trecut că nu va prelungi contractul cu actualii constructori, Duro Felguera și Romelectro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractul a fost semnat după o negociere fără anunț prealabil de participare, la care de altfel a participat doar compania cu care a fost parafată înțelegerea. Metoda este permisă de legislația în vigoare și a fost justificată de Romgaz prin aceea că a fost vorba de o "situație de urgență extremă" survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de entitatea contractantă, în conformitate cu "condițiile stricte" stabilite de Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice.

"Având în vedere faptul că termenul de finalizare al investiției CTE Iernut a fost depășit si se dorește finalizarea cât mai rapidă a investiției, contractarea serviciilor mai sus menționate prin procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare este singura posibilitate de a urgenta finalizarea investiției", afirmă producătorul de gaze.  

Shopping online de pandemie - Românii au cumpărat de 5,6 miliarde de euro, un nou record. Cele mai cumpărate produse și topul magazinelor online CITEȘTE ȘI Shopping online de pandemie - Românii au cumpărat de 5,6 miliarde de euro, un nou record. Cele mai cumpărate produse și topul magazinelor online

Romgaz estima inițial că va scoate din buzunar peste 1,2 milioane lei pentru contractul cu austriecii, însă după negociere l-a "scos" la doar 885.000 lei. Firma are la dispoziție 4 luni pentru a presta serviciile convenite, "de expertiză privind evaluarea stadiului execuției lucrărilor privind Centrala Electrică cu Ciclu Combinat (CCTG) Iernut și întocmire caiet de sarcini în vederea achiziționării unui contract de lucrări pentru finalizarea și punerea în funcțiune CCGT Iernut".

Contractorul cu care s-a negociat și semnat este firma de certificare industrială TUV Austria România SRL, subsidiară a TUV Austria Holding AG, care a mai lucrat în trecut și pentru OMV Petrom, dar și pentru instituții și companii de stat românești. TUV Austria România a terminat anul 2019 cu profit net de 5,8 milioane lei, la un rulaj de aproape 79 milioane lei.

Romgaz a anunțat pe 30 decembrie 2020 că nu a prelungit contractul cu Romelectro și Duro Felguera pentru realizarea centralei de la Iernut, întrucât termenul de finalizare a lucrărilor, care a expirat la 26 decembrie 2020, nu a fost respectat. Contractul a fost semnat în 2016 și a avut valoarea de 268 milioane euro plus TVA. Termenul inițial de finalizare era 2019 și a fost prelungit de mai multe ori între timp.

Mike Tyson câștigă 500.000 de dolari pe lună din vânzarea de marijuana CITEȘTE ȘI Mike Tyson câștigă 500.000 de dolari pe lună din vânzarea de marijuana

"Referitor la Contractul de achiziție publică nr.13384/2016, având ca obiect executarea proiectului la cheie Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA informează acționarii și investitorii asupra următoarelor: întrucât termenul de finalizare a lucrărilor care fac obiectul contractului menționat mai sus nu a fost respectat, acesta expirând la data de 26 decembrie 2020, Romgaz a decis să nu dea curs cererii înaintate de către Asocierea formată din Duro Felguera SA și SC Romelectro SA prin care se solicita prelungirea acestui termen", se arăta într-un comunicat al Romgaz.

Cu toate acestea, luna trecută, oficiali nenumiți ai grupului spaniol Duro Felguera își exprimau în presa iberică convingerea că vor reuși în cele din urmă să "cadă la pace" cu Guvernul de la București, care controlează Romgaz, și să obțină prelungirea contractului de lucrări de la Iernut. Ei puneau pe seama alegerilor parlamentare din România faptul că nu reușiseră să ajungă la o înțelegere în acest sens cu Executivul încă din 2020 și spuneau că se bazează și pe "continuitatea" conducerii Ministerului Energiei de după alegeri (prin Virgil Popescu, PNL) în demersurile lor de obținere a prelungirii contractului.

Duro Felguera se află într-o situație financiară dificilă de ceva timp, agravată mai recent de restricțiile și blocajele de activitate determinate de pandemia COVID-19. Compania așteaptă un ajutor de stat de la autoritățile de la Madrid, în valoare de 120 milioane euro, compus din credite de 90 milioane euro și o participare la capital de 30 milioane euro. În plus, Duro Felguera negociază cu un grup de mari bănci spaniole creditoare restructurarea unor datorii de circa 85 milioane euro și are nevoie și de garanții de circa 100 milioane euro.  

Anchetă, după ce aproape 100 de persoane, printre care și lăutari, care ar fi beneficiat ilegal de indemnizații destinate sprijinirii salariaților în contextul pandemiei CITEȘTE ȘI Anchetă, după ce aproape 100 de persoane, printre care și lăutari, care ar fi beneficiat ilegal de indemnizații destinate sprijinirii salariaților în contextul pandemiei

În noiembrie 2020, se intenționa ca noul termen de finalizare a construirii noii centrale a Romgaz de la Iernut să fie stabilit pentru 30 iunie 2021, și nu finalul anului respectiv, Guvernul intenționând să modifice din nou legislația în vigoare pentru ca investiția să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare.

"În cazul investiției de la Iernut, executantul, asocierea Duro Felguera S.A. și S.C. Romelectro S.A. a notificat beneficiarul S.N.G.N. Romgaz cu privire la invocarea clauzei de forță majoră și imposibilitatea respectării obligațiilor contractuale precum și cu privire la obținerea Certificatului de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, document care atestă faptul că, în perioada 15.03.2020-15.06.2020, Contractul de lucrări a fost afectat de evenimentul de forță majoră. De asemenea, Duro Felguera SA, contractorul principal în realizarea investiției de Iernut, s-a confruntat cu probleme financiare interne, apărând astfel divergențe contractuale între Duro Felguera SA, liderul asocierii, și General Electric, principalul furnizor de echipamente, divergențe care au avut un impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor, cu toate că S.N.G.N. Romgaz și-a indeplinit toate obligatiile contractuale de plată", se arăta într-un document guvernamental.

În primăvara anului trecut, fostul director general al Romgaz Adrian Volintiru, demis nu demult, explica succint la Profit TV motivele întârzierii lucrărilor. "Sunt dificultăți vizavi de partenerul Duro Felguera, altfel se muncește pe șantier, sunt 200 și ceva de muncitori. Guvernul ne-a ajutat mult cu HG-ul de prelungire a Planului Național de Investiții (PNI). Ne întâlnim cu toți contractorii ca să încercăm să adoptăm formula contractuală finală. Totul a plecat de la o datorie a Duro Felguera față de General Electric, de 14 milioane euro. Spaniolii aveau probleme financiare din 2016, care în timp s-au amplificat, au luat bani de la Romgaz și n-au plătit mai departe la General Electric", spunea, public, Volintiru.

România pare a fi o țintă de business cu ghinion pentru spanioli. După cum a relatat Profit.ro, în urmă cu un an, proiectul de producție de energie eoliană al Duro Felguera din Banat a intrat în faliment.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala de la iernut
iernut romgaz
duro felguera iernut romgaz
romelectro romgaz iernut
general electric romgaz iernut