EXCLUSIV Criza energetică, premieră în România: Gaze înmagazinate, ipotecate la Bursa Română de Mărfuri

EXCLUSIV Criza energetică, premieră în România: Gaze înmagazinate, ipotecate la Bursa Română de Mărfuri

Kasto80 | Dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 oct 2022

Doi furnizori de gaze naturale și-au ipotecat, în urmă cu circa 1 lună și jumătate, în favoarea Bursei Române de Mărfuri (BRM), principalul operator de profil din România, anumite cantități de gaze cumpărate anterior și pe care le dețin înmagazinate în depozite subterane, pentru a garanta astfel îndeplinirea obligațiilor lor aferente tranzacțiilor angro de vânzare-cumpărare încheiate pe platformele BRM, relevă documente analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Ipotecarea de gaze din depozite constituie o premieră pe piața românească, unde până acum, pentru garantarea obligațiilor rezultate din tranzacții cu gaze la BRM, furnizorii și traderii constituiau exclusiv garanții financiare, prin scrisori bancare sau depunere de numerar (cash colateral) în conturi escrow.

ULTIMA ORĂ BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni

Acum, companiile Lord Energy și Tinmar Energy au încheiat în acest scop, în ultima parte a lunii august, contracte de ipotecă mobiliară cu BRM, prin care au gajat în favoarea operatorului bursier cantități de gaze naturale înmagazinate în depozitele sucursalei Depogaz a Romgaz de 109.000 MWh (Lord Energy), respectiv 33.000 MWh (Tinmar Energy) – în total 142.000 MWh. Ca ordin de mărime, pentru comparație, consumul total zilnic de gaze (cumulat, casnic și industrial) al României din această perioadă este de circa 175.000 MWh. Fiecare dintre cele două firme a încheiat separat contract de ipotecă cu operatorul bursier. 

Ipotecile în favoarea BRM pe cantitățile respective de gaze au fost constituite ″pentru garantarea oricăror obligații asumate prin oricare și toate tranzacțiile realizate în baza Regulamentului (BRM – n.r.), până la concurența sumei determinate, în orice moment, ca produs între cantitatea bunului ipotecat, (…), și prețul produsului gazier cu livrare în luna următoare celei aferente momentului executării, astfel cum este publicat acesta de către BRM („Obligația Garantată”)″, arată sursele citate.

Rusia amendează TikTok CITEȘTE ȘI Rusia amendează TikTok

La data încheierii contractelor de ipotecă, valoarea obligațiilor garantate cu gaze din depozite de înmagazinare era de 144,64 milioane lei în cazul Lord Energy și de 43,79 milioane lei în cazul Tinmar Energy – în total peste 188 milioane lei, se mai menționează în documente.

La acel moment din luna august, gazele cu livrare în septembrie aveau o cotație BRM de peste 1.320 lei/MWh. Ulterior, în septembrie, prețul gazelor cu livrare în octombrie a cuborât la 989 lei/MWh. Aceste prețuri sunt de 6-8 ori mai mari decât cele din aceleași luni ale anului trecut.

IKEA a depășit borna afacerilor de 1 miliard lei în România și a vândut hotdogi cât pentru un drum până la Timișoara. Suedezii pregătesc deschiderea din Timișoara - VIDEO CITEȘTE ȘI IKEA a depășit borna afacerilor de 1 miliard lei în România și a vândut hotdogi cât pentru un drum până la Timișoara. Suedezii pregătesc deschiderea din Timișoara - VIDEO

În situația teoretică în care garanții nu și-ar îndeplini obligațiile rezultate din tranzacții angro (fie de livrare de gaze în caz de vânzare, fie de plată a gazelor în caz de cumpărare) și s-ar ajunge la executarea garanțiilor, cantitățile de gaze înmagazinate ipotecate ca garanții ar trece în proprietatea partenerilor din tranzacțiile încheiate, BRM acționând ca intermediar între părți, așa cum face de obicei. Clienții finali cărora le sunt destinate în cele din urmă gazele respective nu ar fi afectați în niciun fel.

În termeni de specialitate, BRM asigură rolul de contraparte pe piață și, din această postură, se interpune din punct de vedere financiar între vânzător și cumpărător, devenind cumpărător pentru vânzător, respectiv vânzător pentru cumpărător, în scopul asigurării procesului de decontare a tranzacției încheiate pe piață.

DECIZIE După ce a majorat salariile primarilor, Puterea dă liber angajărilor la Parlament și în instituțiile publice CITEȘTE ȘI DECIZIE După ce a majorat salariile primarilor, Puterea dă liber angajărilor la Parlament și în instituțiile publice

Cu puțin timp înainte de a fi fost constituite ipotecile, mai precis pe 18 august, prețurile spot pe BRM au crescut cu aproape 20%, după ce importurile de gaze ale României prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă s-au redus brusc, considerabil, generând o oarecare panică în piață. Ulterior, situația a revenit la normalul din perioada anterioară.

Operațiunile de ipotecare de stocuri de gaze sunt atipice în general și constituie o premieră pe piața din România, chiar dacă se mai practică uneori pe plan internațional, spun experți cu vechime ai industriei românești a gazelor consultați de Profit.ro. 

CONFIRMARE FOTO STC Partners, companie lansată de foști manageri Strabag, pregătește Quartier Azuga CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO STC Partners, companie lansată de foști manageri Strabag, pregătește Quartier Azuga

Pe de altă parte, anul acesta, pe toate piețele europene de energie electrică și gaze naturale, scumpirile fără precedent au dus la creșterea corespunzătoare, proporțională, a necesarului de colateral pentru garantarea obligațiilor asumate prin tranzacții, sumele vehiculate ca estimări privind necesarul total de lichiditate suplimentară la nivel continental fiind de ordinul a peste o mie de miliarde de euro.

În România, problema este acum agravată de supraimpozitarea cu 98% a marjei brute de profit din operațiunile de trading impusă de la 1 septembrie, care, coroborată cu penuria de gaze din producția internă, direcționate prin lege în proporție covârșitoare și la prețuri reglementate (mult sub cele din piață) către populație și CET-uri, a făcut ca, de circa trei luni, pe BRM să se deruleze aproape exclusiv tranzacții spot.

VIDEO Aproape tot Bangladeshul fără curent, în urma unei pene uriașe la rețeaua electrică CITEȘTE ȘI VIDEO Aproape tot Bangladeshul fără curent, în urma unei pene uriașe la rețeaua electrică

Paradoxal, tocmai această ″secetă″ de tranzacții a făcut ca, pe 3 octombrie, ipotecile pe gaze înmagazinate constituite în favoarea BRM să fie radiate. ″Garanția constituită în favoarea Bursei Române de Mărfuri a fost radiată ca urmare a volumului mic de tranzacții din această perioadă pe BRM și, ca urmare, garanția existentă (financiară – n.r.) acoperă volumul de tranzacții desfășurate astăzi de societatea noastră″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Tinmar Energy.

Nici Lord Energy, nici BRM nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Profit.ro până în momentul publicării acestui articol.

Începe modernizarea Gării de Nord, așteptată de mulți ani. Investiție de peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Începe modernizarea Gării de Nord, așteptată de mulți ani. Investiție de peste 100 milioane euro

Lord Energy este un jucător de dimensiuni medii, cu licență și de furnizor de gaze, dar cu activități în principal pe piața de energie electrică. Societatea, controlată direct de vehiculul juridic cipriot Zetolia Limited, conform termene.ro, a terminat anul trecut cu profit net de 1,77 milioane lei, la venituri totale de 47,2 milioane lei.

Tinmar Energy, controlat indirect de omul de afaceri Augustin Oancea, este în schimb un player major, atât în electricitate, cât și în sectorul gazelor, cu venituri totale de peste 4,7 miliarde lei și profit net de aproape 143 milioane lei în 2021, clasându-se în top 10 al furnizorilor pe ambele piețe (la gaze pe segmentul noncasnic).

viewscnt
Afla mai multe despre
criza gazelor
scumpire gaze
supraimpozitare trading energie gaze
garantii tranzactii energie gaze
tinmar energy