EXCLUSIV DOCUMENT Certificate CO2 "ucigașe". Încă un producător de energie a cerut ajutor de stat de salvare

EXCLUSIV DOCUMENT Certificate CO2 "ucigașe". Încă un producător de energie a cerut ajutor de stat de salvare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2021

Producătorul de energie termică Electrocentrale Constanța, controlat integral de Ministerul Energiei și care asigură agentul termic cu care este alimentat sistemul centralizat de încălzire al municipiului de la malul mării, a depus "documente preliminare" pentru a primi ajutor de stat de salvare, în condițiile în care are nevoie de peste 32 milioane lei până pe 25 aprilie pentru a-și îndeplini obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Informația apare într-un document oficial legat de companie, aflată în insolvență din 2019, document analizat de Profit.ro.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Astfel, până pe 25 aprilie, Electrocentrale Constanța trebuie să cumpere 151.626 de certificate CO2. La prețul estimativ de 43,6 euro/certificat, asta înseamnă un cost total de circa 6,6 milioane euro (32,3 milioane lei). Dacă nu se va conforma până la data limită, companiei i se va impune o penalitate de 100 euro/certificat, potrivit legislației europene, adică de peste 15 milioane euro.

"(…) Electrocentrale Constanța SA a depus documente preliminare necesare instituirii cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual de salvare, au fost comunicate de către societate în data de 12.03.2021, iar derularea procedurii până la etapa finală, constând în emiterea actului normativ, în situația în care societatea îndeplinește cerințele legale pentru acordarea ajutorului, depășește termenul limită pentru achiziția certificatelor de CO2 (…)", se menționează în documentul citat.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

În decembrie 2020 și ianuarie 2021, Electrocentrale Constanța a avut încasări totale de 34,2 milioane lei, în principal de la operatorul de termoficare RADET Constanța pentru căldura livrată, și cheltuieli totale de 25,6 milioane lei. Și RADET se află în insolvență.

Compania s-a adresat creditorilor, solicitându-le să îi avanseze suma necesară cumpărării certificatelor CO2, însă a fost refuzată. Cel mai mare creditor, ANAF, ce deține o creanță de aproape 232 milioane lei asupra Electrocentrale Constanța, chiar a recomandat să fie achiziționate certificate CO2 "din încasările curente ale societății debitoare, încasări care sunt semnificative și din care se pot asigura fondurile necesare".

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Foarte recent, Guvernul a aprobat subvenționarea directă de la bugetul de stat cu peste 241 milioane euro a costurilor celui mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care mai trebuie să le achiziționeze pentru producția anului trecut, prețul aprobării acestei subvenții de către Comisia Europeană fiind supraaccelerarea închiderii centralelor pe lignit ale Complexului.

După cum a relatat Profit.ro, sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Municipiul Constanța, printre cele mai mari dintre cele rămase în funcțiune la nivelul țării și aflat într-o stare tehnică și financiară dezastruoasă, o ia pe urmele "fratelui mai mare" la fel de "oropsit" din București.

Și la Constanța se are în vedere transferul operării rețelei de transport și distribuție a agentului termic pe o firmă nouă și lipsită de datorii, pentru a putea fi accesate fondurile UE nerambursabile necesare pentru înlocuirea, redimensionarea și modernizarea conductelor, Primăria dorind și preluarea producătorului local de energie termică, controlat în prezent de Guvern. 

EXCLUSIV DOCUMENT Certificate CO2
EXCLUSIV DOCUMENT Certificate CO2
EXCLUSIV DOCUMENT Certificate CO2

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate co2
ajutor de stat de salvare
electrocentrale constanta
complexul energetic oltenia
costuri certificate co2
scumpire certificate co2