EXCLUSIV Planul de întărire a încălzirii Bucureștiului pe timp de iarnă cu unități provizorii închiriate este blocat

EXCLUSIV Planul de întărire a încălzirii Bucureștiului pe timp de iarnă cu unități provizorii închiriate este blocat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mai 2021

Ministerul Energiei, Electrocentrale București (ELCEN) și Primăria Capitalei au propus, în urmă cu circa 2 luni, operatorului sistemului centralizat de termoficare Termoenergetica să închirieze și să instaleze capacități provizorii de producție de agent termic pe un teren din cartierul Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power, controlată de minister, pentru a întări încălzirea Bucureștiului pe timp de iarnă, însă până acum Termoenergetica nu a făcut nimic în această privință, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul de resort, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În decembrie anul trecut, ministrul spunea că ELCEN, deținută de minister, principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, are în plan să închirieze capacități modulare de generare de agent termic pe care să le amplaseze în incinta unora dintre CET-urile sale, pentru sporirea capacității de producție a acestora, în scopul suplinirii pierderilor extrem de mari din rețeaua de transport și distribuție a Termoenergetica.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

"Anul trecut, intenția era ca ELCEN să facă asta la CET Progresu, dar acolo au avut o retehnologizare la o turbină și n-a mai fost nevoie, pentru iarna trecută. Acum o lună și jumătate-două am avut o discuție cu Termoenergetica, ELCEN și Primăria Capitalei. Titan Power, compania controlată de SAPE și Electrocentrale Grup, companii deținute de Ministerul Energiei, are proiectul construirii noii centrale de pe amplasamentul din Titan. Până la construirea centralei, ELCEN și Primăria Capitalei au propus ca Termoenergetica să folosească un teren de lângă amplasamentul, aflat în proprietatea Titan Power, pentru a închiria și instala acolo niște capacități modulare provizorii de producție de energie termică, pentru a echilibra sistemul, niște cazane pe gaz. Termoenergetica are deja licențe ANRE de producție și transport de energie termică, licențe pe care Titan Power nu le are și ar fi fost mai complicat. Și ce, au mai făcut ceva de atunci? Nimic!", a arătat Virgil Popescu.

Arafat anunță ”un Memorandum istoric” aprobat de Guvern pentru redresarea IGSU CITEȘTE ȘI Arafat anunță ”un Memorandum istoric” aprobat de Guvern pentru redresarea IGSU

El a explicat că această soluție provizorie ar urma să fie aplicată până la finalizarea noii centrale a Titan Power.

"Termoenergetica nu a făcut nimic, deși, când am discutat cu ei, au spus că nu ar fi probleme, nici din punct de vedere al costurilor, care nu sunt mari, și oricum s-ar acoperi și cu profit din încasările din vânzarea energiei termice. Nu trebuiau decât să vină să ia în primire terenul, care a fost introdus ca aport în natură în capitalul Titan Power, să-și ia avizele legale și să facă licitația pentru închirierea de capacități. Încă ar fi timp, în 6 luni poate fi finalizat proiectul, pentru ca respectivele capacități să înceapă să producă în noiembrie-decembrie. Eu încep să cred că este vorba de rea-voință. Atât timp cât nu dai drumul unor capacități, chiar provizorii, de producție a energiei termice astfel încât în iarna asta să echilibrăm cât de cât rețeaua de energie termică a Bucureștiului, mi se pare că nu vrei, că tragi frâna în ceea ce privește rezolvarea problemei măcar pentru această iarnă", a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul a mai precizat că Titan Power pregătește acum proiectul noii centrale pentru a solicita finanțare prin Fondul de Modernizare al UE, existând deja studiul de fezabilitate.

INFOGRAFICE Licitație ratată pentru Ministerul Finanțelor. Dobânzile, în creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Licitație ratată pentru Ministerul Finanțelor. Dobânzile, în creștere

Miercuri, ministrul PNL al Energiei a trimis un semnal politic către colegii din coaliția de guvernare de la USR-PLUS, după o întâlnire cu primarul Capitalei, Nicușor Dan.

"Vestea proastă este că, din păcate, din cauza unor calcule politice, unii din Consiliul General, care gestionează Termoenergetica, nu sunt cu adevărat determinați să rezolve problema cu celeritate, asta în timp ce compania acumulează în continuare datorii. Acum ne aflăm la peste 400 de milioane de lei datorie către ELCEN. Și vorbim despre o sumă care a depășit perioada de scadență. Când s-a înființat Termoenergetica, am atras atenția asupra riscului repetării scenariului RADET, când s-a intrat în insolvență. Degeaba sunt eu conștient de acest pericol, degeaba este Nicușor Dan conștient de acest pericol. Este nevoie ca toți cei implicați în procesul de decizie de la primăria Capitalei să lucreze într-adevăr spre beneficiul cetățenilor. Orice întârziere, bazată pe calcule politice, va costa bani pentru Capitală, apă rece pentru bucureșteni și întârzierea începerii lucrărilor pentru modernizarea termiei Capitalei. Chiar nu poate fi schimbată conducerea pesedistă a Termoenergetica având în vedere că acumulează în continuare datorii? Dragi colegi din Coaliție faceți ceva la București. Imediat vine, iar, peste noi iarna", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a mai afirmat că "din partea Ministerului Energiei există deschidere pentru preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei, dorință exprimată de altfel și de Nicușor Dan".

Guvernul desființează școlile doctorale ale Academiei de Poliție, după scandaluri de plagiat și \ CITEȘTE ȘI Guvernul desființează școlile doctorale ale Academiei de Poliție, după scandaluri de plagiat și "fabrici de doctorate"

În ianuarie, Primăria Capitalei și-a exprimat oficial intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN, aflată încă în insolvență. "Este un deziderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea din partea PMB. E nevoie de acordul Consiliului General și de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finanțe și Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc", a declarat atunci primarul Nicușor Dan.

Primăria și-a condiționat însă oferta de reevaluarea patrimoniului ELCEN, estimat anterior la aproape 1,45 miliarde lei, Nicușor Dan spunând că și-ar dori un preț de 200-300 milioane lei. ELCEN a contractat un evaluator și așteaptă în prezent raportul acestuia.

"Prin adresa nr. 2013/22.03.2021, transmisă de administratorul judiciar Primăriei Municipiului București, având drept premisă intenția Primăriei Municipiului București privind cumpărarea tuturor activelor societății Electrocentrale București SA (ELCEN) care contribuie la activitatea de producție a energiei electrice și termice, active care vor fi transferate ca o activitate ”ongoing concern”, împreună cu toate contractele ce contribuie la realizarea activității, manifestată prin adresa nr. 167/13.01.2021, am punctat procedura pe care o prevede Planul de reorganizare ELCEN confirmat pentru realizarea transferul de activitate, cât și importanța materializării demersurilor previzionate de transfer, dat fiind necesitatea demarării cu celeritate a programului de investiții pentru conformare de mediu și retehnologizare, prin accesarea de fonduri structurale", se arată într-un document recent al ELCEN analizat de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
termoenergetica psd
virgil popescu
caldura apa calda bucuresti
insolventa elcen
datorii elcen
nicusor dan elcen
creante elcen
datorii bugetare elcen