EXCLUSIV Transgaz a declanșat operațiunea - Licențiere ca trader în statele vecine. Incertitudinile pot pune în pericol Sistemul Național de Transport

EXCLUSIV Transgaz a declanșat operațiunea - Licențiere ca trader în statele vecine. Incertitudinile pot pune în pericol Sistemul Național de Transport
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 oct 2022

Transgaz, operatorul sistemului național de transport și sistem (OTS), a lansat demersurile de a se licenția ca trader în Turcia, Ungaria, Bulgaria și Grecia, pentru a se asigura că va dispune de gazele necesare echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) și a-l menține în Iimite operaționale. Informația a fost confirmată pentru Profit.ro de directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Incertitudinile privind alimentarea cu gaze de import, în special rusesc, în iarna viitoare pot pune în pericol funcționarea Sistemului Național de Transport (SNT), ceea ce a determinat operatorul SNT, Transgaz, să organizeze o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023. Așa cum a anunțat Profit.ro, licitația a fost anulată din lipsă de ofertanți, însă va fi reluată, ca și anul trecut, spune șeful Transgaz.

“Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie - martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sunt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale, atunci singura sursă disponibilă pentru menținerea SNT în Iimite operaționale este din import”, explică Transgaz demersul de a organiza licitația.

Dacia Sandero și Duster au detronat legendarul Logan, pe piața din România. Tesla Model 3 a intrat, în premieră, în Top 10 al vânzărilor CITEȘTE ȘI Dacia Sandero și Duster au detronat legendarul Logan, pe piața din România. Tesla Model 3 a intrat, în premieră, în Top 10 al vânzărilor

Demersul de a se licenția ca trader pe piețele vecine este unul alternativ. Nu este exclus ca și această licitație să nu aibă succes, dat fiind prețul estimat de Transgaz în caietul de sarcini, sub cel de pe piață, și adaosul de 16%, și nu de 30%, cât era cel din demersurile similare de anul trecut.

În plus, pot rezulta probleme în găsirea ofertanților și ca urmare a unor prevederi a recent adoptatei Ordonanțe de Urgență 119 de modificare a legislației de "temperare a prețurilor", intrată în vigoare de la 1 septembrie, prin care nu numai că traderii sunt obligați să achite “contribuția de solidaritate”, dar și, în cazul celor nerezidenți, să depună o declarație pe propria răspundere la ANAF și să constituie garanție sub forma de scrisoare de garanție bancară sau cash colateral, în cuamtum de 1 milion euro.

Astfel, în cazul în care nu se va prezenta niciun ofertant nici la următoarea licitație, prin licențierea ca trader pe piețele vecine, Transgaz se asigură că va putea cumpăra direct gazul necesar echilibrării sistemului.

Dacă licențierea pe piețele din Bulgaria și Grecia poate fi legată de lansarea interconectorului dintre cele 2 state, care a devenit funcțional de la 1 octombrie, prezența pe piețele din Turcia și Ungaria este explicabilă prin lichiditatea sporită de pe acestea. Turcia este poarta de intrare atât a gazului rusesc, cât și a celui azer în Europa, iar Ungaria, mai ales prin capacitatea sa de depozitare (de 67 TWh), de peste două ori mai ridicată decât cea din România (de 32 GWh) și rețeaua de conducte care o traversează, este un adevărat hub pentru Europa Centrală și de Est.

CONFIRMARE Parlamentul, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria sunt exceptate de la autorizarea privind securitatea la incendiu. Trebuie, în schimb, autorizate apartamente și camere de închiriat. Modificări și la spații comerciale și depozite CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Parlamentul, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria sunt exceptate de la autorizarea privind securitatea la incendiu. Trebuie, în schimb, autorizate apartamente și camere de închiriat. Modificări și la spații comerciale și depozite

Transgaz nu este singura companie care a demarat procesul de a se licenția ca trader pe piețe vecine.

Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct al Romgaz a anunțat la Profit Energy.forum că, în prezent, compania negociază achiziționarea de gaz de import, realizând în acest sens formalitățile necesare și utile pentru a se licenția ca trader în Bulgaria și Grecia pentru a putea aduce gaze de proveniență non-rusă prin recent inauguratul interconector dintre cele 2 state vecine.

Dacă în cazul Transgaz nu poate fi vorba de operațiuni comerciale (care de altfel sunt interzise OTS-urilor de legislația europeană), în cazul Romgaz scopul licențierii este unul exclusiv comercial.

În prezent, pe lângă traderii internaționali care activează și în România, extrem de activă pe piețele din regiune este și divizia de trading a OMV, principalul acționar al OMV Petrom, care se ocupă de achiziționarea de gaze inclusiv pentru compania din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
trader
bulgaria
ungaria
grecia
turcia
echilibrare
licitație