EXCLUSIV Tranzacții: Fostul gigant de stat Termoelectrica și-a vândut principalele active din portofoliu, lansate în anii ’50-’60 ai secolului trecut. Câți bani a încasat și ce se va întâmpla

EXCLUSIV Tranzacții: Fostul gigant de stat Termoelectrica și-a vândut principalele active din portofoliu, lansate în anii ’50-’60 ai secolului trecut. Câți bani a încasat și ce se va întâmpla

Termocentrala Borzești. Sursă foto: Wikipedia

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 feb 2020

Fostul gigant de stat Termoelectrica, intrat în faliment în urmă cu 4 ani și care grupa în anul 2000, la înființare, 19 filiale de producție de energie electrică și termică în întreaga țară și avea circa 30.000 de salariați, fiind ulterior "spart" în mai multe entități locale, a reușit să vândă principalele active pe care le mai avea în portofoliu, respectiv termocentralele Borzești (județul Bacău) și Doicești (Dâmbovița), date în funcțiune în anii ’50-’60 ai secolului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cele două active au fost vândute contra sumei totale de 55,43 milioane lei (circa 11,6 milioane euro), relevă date Profit.ro.

Pe CET Borzești s-a încasat suma de 29,84 milioane lei (TVA inclusă), fiind cedate terenuri, clădiri, construcții speciale, precum și active circulante (mașini, utilaje și echipamente, dotări, birotică, mobilier, stocuri etc). CET Doicești a fost vândută pe 25,58 milioane lei, cu tot cu TVA, bunurile cedate cuprinzând terenuri, clădiri, construcții speciale, active circulante (mașini, utilaje și echipamente, dotări, birotică, mobilier, stocuri etc), plus stația intermediară de comprimare din comuna Aninoasa.

EXCLUSIV Familia marelui industriaș cipriot Stelios Joannou, unul dintre fondatorii gigantului din construcții J&P, își activează proiecte în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia marelui industriaș cipriot Stelios Joannou, unul dintre fondatorii gigantului din construcții J&P, își activează proiecte în România

Potrivit informațiilor Profit.ro, CET Borzești a fost cumpărată de firma Infinite Gas Development SRL din București, înființată în 2018 și controlată, cu participații egale, de Bogdan Marinescu și Ion Berciu. Cei doi mai sunt implicați, printre altele, în mai multe firme ce operează centrale electrice fotovoltaice. În plus, au înființat extrem de recent, în decembrie 2019, și firma Borzești Power SRL, cu obiect de activitate "producția de energie electrică".

Luna trecută, Infinite Gas Development SRL a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău documentația necesară obținerii autorizației integrate de mediu în scopul desfășurării activității industriale energetice "Arderea combustibililor în instalații cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW" pe amplasamentul CET Borzești, situat în municipiul Onești, strada Fântânele nr. 16, județul Bacău, unde firma a deschis un punct de lucru.

Mai mult, luna aceasta, Infinite Gas Development SRL a obținut de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) licență provizorie pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice, în urma preluării prin transfer a licenței corespunzătoare a Termoelectrica.

EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România

CET Borzești, dată în funcțiune la finalul anilor ’60, nu mai produce de ani buni. Potrivit datelor Transelectrica, pe parcursul întregului an 2019, grupul TA7 de 210 MW pe gaze și păcură al CET Borzești a fost oprit în mod planificat, explicațiile fiind "lipsă combustibil, lipsă derogare de la funcționarea fără aviz de mediu, lipsă licență de exploatare comercială". ANRE și-a pus de mai multe ori problema retragerii licenței de producție a termocentralei, ultima oară chiar anul trecut.

"Intenționăm să retehnologizăm grupul TA7 de la Borzești pentru a relansa producția de energie. Cu ce echipamente sunt în prezent acolo nu se poate continua. Va mai dura, dar suntem optimiști. În prezent, suntem în etapa estimării costurilor investiționale, analizăm împreună cu proiectantul de ce utilaje și echipamente este nevoie pentru retehnologizare", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Infinite Gas Development SRL.

CET Borzești și CET Doicești au fost scoase prima dată la vânzare în 2014. Prețul de pornire al termocentralei Borzești a fost atunci de aproape 22 milioane euro, însă nu a fost găsit nici un cumpărător. Anterior, au existat mai multe planuri de dezvoltare a CET Borzești, prin construirea de noi capacități de producție de energie pe amplasament cu participarea mai multor giganți energetici multinaționali, toate eșuate.

Cîțu promite că se ține de reducerea deficitului bugetar și îndeamnă BNR să grăbească reducerea dobânzilor CITEȘTE ȘI Cîțu promite că se ține de reducerea deficitului bugetar și îndeamnă BNR să grăbească reducerea dobânzilor

În schimb, termocentrala Doicești, dată în funcțiune în 1953 și oprită total din 2012, chiar a fost vândută în vara anului 2014, pentru circa 13,8 milioane euro, firmei European Energy Communications SRL, având ca acționar majoritar o entitate juridică din Cehia și administrată de o cetățeancă ucraineancă. Numai că respectivul cumpărător nu a mai plătit prețul convenit, iar ulterior a intrat în faliment, astfel că contractul de vânzare-cumpărare a CET Doicești a fost reziliat.

Actualul cumpărător al CET Doicești, rămas necunoscut, ar intenționa să valorifice la rândul său activele de pe amplasamentul termocentralei prin vânzare, neexistând perspective de reluare a producției de energie, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața de profil.

Termoelectrica, controlată integral de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a intrat în faliment în urmă cu aproape 4 ani. Structura fusese înființată de Guvern în anul 2000, în urma reorganizării Companiei Naționale de Electricitate CONEL. La înființare, compania avea circa 30.000 de salariați și un număr de 19 sucursale, respectiv Arad, Bacău, Borzești Onești, Brașov, Brăila Chișcani, București, Constanța, Craiova, Deva, Iași, Mureș, Oradea, Paroșeni, Pitești, Ploiești, Rovinari, Suceava, Timișoara și Turceni.

Surpriză: Un startup londonez fondat de doi români obține 1,2 milioane lire sterline de la investitori puternici, printre care cel mai mare furnizor de tehnologie de securitate cibernetică din Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Surpriză: Un startup londonez fondat de doi români obține 1,2 milioane lire sterline de la investitori puternici, printre care cel mai mare furnizor de tehnologie de securitate cibernetică din Orientul Mijlociu

Începând cu anul 2002, diversele sucursale de producție de energie electrică și termică ale Termoelectrica au început să fie desprinse din societatea-mamă, fie voluntar, fie la presiunea FMI, iar colosul a rămas, treptat, doar cu pierderile și datoriile. În 2012, Termoelectrica mai avea trei filiale (Electrocentrale Mintia, Electrocentrale București și Electrocentrale Galați) și patru sucursale, respectiv Paroșeni, Doicești, Borzești și Brăila, precum și 12.000 de salariați.

Între timp, Electrocentrale Mintia și Paroșeni au fost incluse în Complexul Energetic Hunedoara, ELCEN București a fost desprinsă din Termoelectrica și funcționează de sine stătător, Electrocentrale Galați a fost inclusă în noua companie de stat Electrocentrale Grup, iar filialele Doicești și Borzești au fost scoase la vânzare. La finalul anului 2006, Guvernul a șters datorii ale Termoelectrica în sumă de circa 1 miliard de euro, reprezentând în special credite externe contractate cu garanția statului și nerambursate.

În martie 2013, acționarul unic al Termoelectrica, la acea dată Ministerul Economiei, a decis intrarea companiei în procedură de dizolvare și lichidare voluntară, după 3 ani hotărându-se intrarea în faliment.

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala borzesti
termocentrala doicesti
faliment termoelectrica
gigantul de stat termoelectrica
centrale pe gaze
productie energie pe gaze
retehnologizare termocentrale