EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Întrebarea de 1 miliard de euro - România cere clarificări Comisiei Europene privind modul în care trebuie aplicată taxa de solidaritate în energie după ce OMV Petrom a spus NU

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Întrebarea de 1 miliard de euro - România cere clarificări Comisiei Europene privind modul în care trebuie aplicată taxa de solidaritate în energie după ce OMV Petrom a spus NU
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 ian 2023

Ministerul Finanțelor cere Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, prin ordonanța adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuției de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, și ar putea fi decisive în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Regulamentul UE a fost transpus în legislația națională fără modificări, autoritățile preferând această variantă în contextul în care aplicarea retroactivă se bazează pe faptul că este un regulament european, iar adoptarea acestuia într-o formă modificată ar fi riscat să nu fie considerată o transpunere și, astfel, să poată fi considerată neconstituțională din perspectiva retroactivității. O modificare în Parlament vizând impozitarea pe anul trecut ar putea conduce la neconstituționalitatea retroactivității. În acest context, rezolvarea pentru Guvern prin clarificarea chestiunii de către Comisia Europeană este privită ca cea mai bună și mai sigură variantă. 

Potrivit informațiilor Profit.ro, raționamentul guvernanților la final de decembrie, în ce privește transpunerea integrală, a fost tocmai acesta, că forma retroactivă a contribuției de solidaritate poate fi aplicată doar la adăpostul regulamentului.

DECIZIE Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″ CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″

Deși solicitarea Ministerului Finanțelor este una la modul general, demersul a fost determinat, cel mai probabil, de anunțul companiei OMV Petrom că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, explicând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri.

Regulamentul european transpus de autoritățile române prevede inclusiv posibilitatea solicitării de clarificări, astfel că demersul Finanțelor este unul normal în aceste condiții.

Clarificările care vor fi transmise de Comisia Europeană vor fi decisive, având în vedere că legislația adoptată de către autoritățile române este o transpunere a regulamentului european.

Dacă răspunsul Comisiei este în sensul că inclusiv OMV Petrom are obligația achitării taxei, lucrurile se clarifică, iar o contestare din partea companiei ar trebui să se îndrepte împotriva regulamentului UE. În cazul în care răspunsul este favorabil OMV Petrom și nefavorabil statului, autoritățile, Guvern sau Parlament, pot interveni pentru ajustarea legislației. În cazul în care modificările ar viza perioade din urmă, ar exista un risc ridicat ca măsura să fie contestată ca neconstituțională.

Miliardul de euro de la OMV Petrom

Potrivit unui anunț de săptămâna trecută, cel mai important producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, spune că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă.

Bacșișul, fiscalizat de astăzi. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI Bacșișul, fiscalizat de astăzi. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

Și pricipalul acționar, grupul austriac OMV, a informat Bursa vieneză că Petrom nu va achita contribuția de solidaritate către statul român. În același timp, grupul austriac a anunțat suma pe care o va achita în contul contribuției de solidaritate de 33% (dacă sunt efectuate investiții, 40% în absența acestora) introdusă de guvernul vienez: “Pe baza cifrelor financiare preliminare, ne așteptăm ca contribuția de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Aceasta va fi plătită efectiv de-abia în 2023”.

Potrivit calculelor Profit.ro, numai pe primele 3 trimestre ale anului trecut, OMV Petrom ar fi urmat să achite o contribuție de solidaritate de 4 miliarde de lei, pe lângă impozitele directe de 7,1 miliarde de lei pe care le-a achitat în aceeași perioadă și impozitele indirecte, care se ridică la aproximativ 7,5-8 miliarde lei (în total, aproximativ 3 miliarde de euro)

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa de solidaritate
energie
ministerul finantelor
comisia europeană