Exxon Mobil și Chevron ascund plăți efectuate către unele guverne, potrivit unei autorități de supraveghere

Exxon Mobil și Chevron ascund plăți efectuate către unele guverne, potrivit unei autorități de supraveghere
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2021

Producătorii amricani de petrol Exxon Mobil și Chevron ascund plăți efectuate către unele guverne, potrivit unei autorități de supraveghere, nerespectând un standard major referitor la transparență stabilit de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), un organism global anti-corupție în care companiile dețin locuri în consiliul de administrație, a anunțat EITI, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Exxon și Chevron au refuzat să dezvăluie public taxele și alte plăți pe care le-au făcut guvernelor din țările în care își desfășoară activitatea care nu sunt membre EITI, a declarat grupul într-un raport care detaliază aderarea companiilor membre la standardele sale, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

EITI, cu sediul în Norvegia, care a fost fondată acum două decenii și are aproximativ 55 de țări membre, implementează standarde globale voluntare pentru a promova gestionarea deschisă și responsabilă a resurselor de petrol, gaze și minerale, în vederea prevenirii corupției în toate țările bogate în resurse.

Țările în care Exxon desfășoară activități și care nu sunt membre EITI includ Qatar, Pakistan și India, potrivit site-ului companiei.

Țările din afara EITI în care este prezentă Chevron includ China și Angola.

ConocoPhillips, care nu face parte din consiliul EITI, este un alt membru care nu dezvăluie plățile către țările care nu se află în EITI, a spus grupul. Compania are operațiuni în țări precum Libia, Malaezia și China.

Purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton, a declarat că Exxon respectă toate legile care sunt în vigoare. Celelalte companii americane nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Raportul EITI, bazat pe informații disponibile publicului, ar putea presa și mai mult companiile, aflate deja sub presiunea acționarilor, activiștilor și parlamentarilor pentru emisiile de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice.

De asemenea, raportul evidențiază o ruptură de guvernanță tot mai mare între principalele companii petroliere din SUA și cele din Europa, care se pare că se descurcă mai bine în ceea ce privește clima și transparența.

Companiile europene BP, Shell și Total își dezvăluie public impozitele și plățile către țări care nu fac parte din EITI, a spus grupul.

EITI a publicat datele pentru prima dată de când au fost introduse standardele în 2018, la presiunile grupurilor societății civile, inclusiv Publish What You Pay-US  și Oxfam America.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Nu este obligatoriu ca firmele, care în calitate de membri EITI efectuează plăți anuale pentru a ajuta la finanțarea managementului grupului, să respecte standardele acestuia.

Dar președintele consiliului EITI, Helen Clark, a declarat în iulie, fără a elabora, că membriii comitetului de supraveghere al consiliului vor lua în considerare consecințele pentru companiile care nu îndeplinesc așteptările grupului, posibil în octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
chevron