Fost ministru saudit: Partea bună este că acordul OPEC ar putea echilibra piața. Partea proastă: avem tendința să trișăm

Fost ministru saudit: Partea bună este că acordul OPEC ar putea echilibra piața. Partea proastă: avem tendința să trișăm
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 dec 2016

Primul acord din ultimii opt ani pentru reducerea producției OPEC are potențialul de a echilibra piața petrolului, cu condiția ca toți participanții să își respecte angajamentele. Partea proastă este că membrii cartelului au tendința să trișeze, spune fostul ministru al Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Singurul instrument pe care îl au (membrii OPEC) este limitarea producției. Din nefericire, avem tendința să trișăm", a comentat al-Naimi, citat de Bloomberg.

Miercuri, OPEC a încheiat primul său acord de reducere a producției începând cu anul 2008, stabilind detaliile tehnice ale înțelegerii anunțate încă din luna septembrie. Potrivit termenilor acordului, producția zilnică a cartelului va fi redusă cu 1,2 milioane de barili timp de cel puțin șase luni. Totodată, producătorii-cheie din afara OPEC ar urma să reducă producția cu 600.000 de barili pe zi, jumătate din această răspundere revenind Rusiei.

ANALIZA Va putea fi implementat acordul de micșorare a producției OPEC? Își va respecta Rusia promisiunea? CITEȘTE ȘI ANALIZA Va putea fi implementat acordul de micșorare a producției OPEC? Își va respecta Rusia promisiunea?

Înțelegerea, coordonată de ministrul saudit al Energiei Khalid Al-Falih, reprezintă o ruptură de la politicile promovate de al-Naimi în timpul mandatului său, începând cu anul 2014, prin care statele își stabileau discreționar volumul producției.

Fostul ministru saudit remarcă că nu s-a opus reducerii producției de petrol, însă nu toată lumea a fost de acord să participe la o eventuală inițiativă. "Nu prea ai ce să faci dacă nu există cooperare deplină între producători", spune al-Naimi.

Ali al-Naimi s-a arătat sceptic în privința participării Rusiei la reducerea producției globale. "Nu știu dacă Rusia va tăia producția cu 300.000 de barili. Nu a făcut-o în trecut", a spus el.

EXCLUSIV ELCEN a convenit ipotecarea CET Grozăvești pentru ca Romgaz să nu taie gazele la încălzirea Capitalei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ELCEN a convenit ipotecarea CET Grozăvești pentru ca Romgaz să nu taie gazele la încălzirea Capitalei

Producătorii OPEC se vor reuni cu Rusia și alte state din afara organizației pe 10 decembrie la Viena pentru a pune la punct ultimele detalii ale acordului încheiat în această săptămână, au declarat sâmbătă pentru Reuters două surse familiare cu situația.

Rusia a înregistrat în luna noiembrie cea mai mare producție de petrol de după căderea Uniunii Sovietice și un nivel maxim al ultimilor aproape 30 de ani, pe care o va folosi ca referință în cadrul acordului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ali al-naimi
opec
acord
petrol
rusia
productie