Foști șefi ai Transelectrica cer bani pentru că ar fi fost demiși ilegal. Există și un dosar penal

Foști șefi ai Transelectrica cer bani pentru că ar fi fost demiși ilegal. Există și un dosar penal

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 ian 2023

Trei foști membri ai Consiliului de Supraveghere și un fost președinte al Directoratului operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), numiți în funcții în toamna anului 2020, când la putere era Guvernul Orban, au reclamat societatea la Centrul de Arbitraj de la Viena cerând compensații financiare pentru că ar fi fost revocați fără justă cauză în vara lui 2021, în mandatul Cabinetului Cîțu, iar unul dintre ei a obținut deja hotărâre arbitrală favorabilă definitivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În schimb, Transelectrica spune că, dimpotrivă, numirile reclamanților ar fi fost ilegale și a solicitat în justiția românească anularea retroactivă a acestora, astfel încât foștii șefi să piardă dreptul de a solicita despăgubiri pentru demiterile din funcții.

VIDEO VIRAL Școală cu uși în loc de obloane la ferestre. Bani prin PNDL. „Dorel lovește din nou.\ CITEȘTE ȘI VIDEO VIRAL Școală cu uși în loc de obloane la ferestre. Bani prin PNDL. „Dorel lovește din nou."

″(…) în ceea ce privește cererea de arbitraj ARB-5680 a domnului..., fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunțat la data de 30.12.2022 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal) reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie″, a transmis Transelectrica.

Potrivit sursei citate, compania a mai fost reclamată la Centrul de Arbitraj de la Viena de alți doi foști membri ai Consiliului de Supraveghere (cu pretenții de 882.324 lei, respectiv 792.132 lei), precum și de un fost președinte al Directoratului Transelectrica, care a formulat pretenții de 559.164 lei.

Clariant confirmă o depreciere puternică a fabricii din România, după performanțe slabe CITEȘTE ȘI Clariant confirmă o depreciere puternică a fabricii din România, după performanțe slabe

Reclamanții s-au adresat instanței arbitrale vieneze pentru că, în mod cel puțin atipic, contractele lor de mandat, elaborate de SGG în septembrie 2020, stipulau că ″Toate disputele sau pretențiile care derivă din sau sunt în legătură cu prezentul Contract, inclusiv disputele referitoare la valabilitatea, încălcarea, încetare sau nulitatea acestuia vor fi soluționate definitiv conform Regulilor de Arbitraj ale Centrului Internațional de Arbitraj al Camerei Federale Economice Austriece de la Viena (Regulile Vienei) de către trei arbitri numiți conform respectivelor reguli″.

De regulă, contractele de mandat ale administratorilor și șefilor executivi ai companiilor de stat prevăd că disputele și litigiile se soluționează în instanțele românești.

Hackerii au furat adresele de e-mail a peste 200 de milioane de utilizatori Twitter CITEȘTE ȘI Hackerii au furat adresele de e-mail a peste 200 de milioane de utilizatori Twitter

″(…) în data de 24.02.2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, secția a VI-a Civilă, acțiune în constatare a nulității Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr.73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Compania a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, încălcări cu privire la care, separat, Compania a fost informată despre existența unui dosar aflat pe rolul unei structuri specializate de urmărire penală. În primă instanță, cererea Companiei a fost respinsă ca fiind formulată de o persoana lipsită de calitate procesuală activă, decizie împotriva căreia Compania a declarat apel″, mai afirmă Transelectrica.

Potrivit documentelor din dosarul civil menționat, Transelectrica enumeră, ca motive de nelegalitate ale actelor decizionale a căror anulare o solicită, nerespectarea obligației ca cel puțin un membru al Comitetului de audit din Consiliul de Supraveghere să dețină experiență în aplicarea principiilor contabile sau în audit financiar, necorelarea planului de selecție cu profilul candidatului, atribuirea nelegală a contractului cu firma de HR care a oferit consultanță în selecție, precum și încălcarea principiilor de guvernanță corporativă prevăzute de legislația în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica consiliul de supraveghere
transelectrica directorat
transelectrica litigii
transelectrica sgg
transelectrica numiri politice