FOTO Un magnat din Ucraina, partener cu fostul "mogul" al președintelui Zelenski din era showbiz, și-a extins în România afacerile de trading cu țiței și produse petroliere

FOTO Un magnat din Ucraina, partener cu fostul "mogul" al președintelui Zelenski din era showbiz, și-a extins în România afacerile de trading cu țiței și produse petroliere
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 aug 2022

Un magnat din Ucraina, partener de afaceri cu miliardarul Ihor Kolomoiski, al cărui grup media a produs și difuzat serialul "Slujitorul poporului", ce l-a făcut celebru ca actor pe actualul președinte al țării, Volodimir Zelenski, și-a extins în România operațiunile de trading cu țiței, gaze, produse petroliere și petrochimice și alte mărfuri, pe care le derulează printr-o companie de profil cu sediul în Elveția, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ryanair anunță sfârșitul erei biletelor de 10 euro CITEȘTE ȘI Ryanair anunță sfârșitul erei biletelor de 10 euro

Compania este controlată și condusă de omul de afaceri ucrainean Mykhaylo Kiperman și se prezintă ca având "relații de business pe termen lung cu parteneri din Ucraina, Rusia, Belarus și alte țări", asigurând livrarea mărfurilor tranzacționate pe cale maritimă și fluvială.

Potrivit datelor publice disponibile, firma de trading a lui Kiperman face tranzacții cu produse petroliere, de exemplu, la terminalele de profil din porturile ucrainene Reni și Odesa. 

Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2 CITEȘTE ȘI Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2

Nordwind Trade SA Geneva a fost înființată în Elveția în 2014, anul în care în Ucraina a avut loc mișcarea de protest Maidan, care l-a îndepărtat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici. În același an, Rusia a anexat peninsula Crimeea și a izbucnit conflictul armat din Donbas, din estul Ucrainei.

Mykhaylo Kiperman (47 de ani) este fiul lui Iurii Kiperman,  unul dintre "pionierii" antreprenoriatului post-sovietic din Ucraina, care a înființat, deținut și condus compania de telefonie Optima Telecom, precum și o firmă de comerț cu carburanți și un lanț de benzinării cu același nume, Optima Oil.

Parlamentul leton declară Rusia drept un ”stat care susține terorismul” CITEȘTE ȘI Parlamentul leton declară Rusia drept un ”stat care susține terorismul”

Kiperman junior a făcut parte din Consiliul de Administrație al gigantului petrolier ucrainean Ukrnafta, în perioada în care controlul operațional asupra acestuia era exercitat de către Privat Group al miliardarilor Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov (având în centru banca PrivatBank, naționalizată în 2016), care deținea atunci și 42% din acțiunile companiei de stat. El a mai condus și alte întreprinderi controlate de grup.

Din portofoliul lui Mykhaylo Kiperman mai fac parte companii de construcții și producătoare de materiale de construcții, precum și un complex turistic. În 2013, averea sa era estimată la peste 190 milioane dolari, aceasta scăzând până la circa 91 milioane dolari în 2019.

EXCLUSIV Grupul polonez Scallier a scos la vânzare 5 parcuri de retail din România. „Nu vrem să facem un exit în următorii 10 ani“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul polonez Scallier a scos la vânzare 5 parcuri de retail din România. „Nu vrem să facem un exit în următorii 10 ani“

Potrivit presei ucrainene, Mykhaylo Kiperman este unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din țara vecină. Excepție face perioada 2006-2011, în care el s-a aflat în atenția tabloidelor ca urmare a căsătoriei cu vedeta pop și de televiziune Vera Brejneva, fosta solistă a formației VIA Gra, care a colaborat și cu artistul basarabean Dan Bălan, fondatorul O-Zone.

Mykhaylo Kiperman, alături de Vera Brejneva. Sursă foto: ezoteriker.ru

Mykhaylo Kiperman, alături de Vera Brejneva. Sursă foto: ezoteriker.ru

viewscnt
Afla mai multe despre
trading titei produse petroliere
magnat ucrainean
miliardar ucrainean
volodimir zelenski