Furnizorii și distribuitorii de energie și gaze se tem că măsurile anti-scumpire ale statului îi vor duce la blocaj financiar

Furnizorii și distribuitorii de energie și gaze se tem că măsurile anti-scumpire ale statului îi vor duce la blocaj financiar
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 oct 2021

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) apreciază că măsurile prevăzute de Legea de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale, adoptată de Camera Deputaților, riscă să ducă industria de profil în blocaj financiar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"AFEER își exprimă îngrijorarea că soluțiile adoptate, în special cele cu privire la plafonarea prețurilor, instituie eforturi suplimentare, atât financiare, cât și administrative, din partea furnizorilor, care deja înregistrează pierderi curente. Efortul de finanțare este foarte mare, schema foarte complicată și birocratică, ceea ce poate duce la blocaje financiare în activitatea furnizorilor", se arată într-un comunicat al AFEER.

Samsung a anunțat rezultate record datorită vânzărilor de procesoare. Compania are capitalizare de piață de peste 400 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Samsung a anunțat rezultate record datorită vânzărilor de procesoare. Compania are capitalizare de piață de peste 400 miliarde dolari

Organizația atrage totodată atenția că, prin acest acest act normativ, care instituie o serie de măsuri temporare, s-au găsit soluții doar pe termen foarte scurt, de cinci luni, respectiv perioada iernii, iar luna aprilie “vine ca mâine” și autoritățile trebuie să înceapă - de astăzi - să fie preocupate pentru ce va urma și să dispună măsuri urgente pentru creșterea producției de energie în România, să se asigure că se realizează investiții vitale pentru siguranța Sistemului Energetic Național.

"Vedem cu toții că situația investițiilor în noi capacități de producție este dramatică: numai vorbe, zero acțiune! Practic, la acest moment, putem spune că nu avem investiții în curs de realizare, în condițiile în care proiecte importante stagnează de luni bune", a declarat Ion Lungu, director executiv AFEER.

Continental Hotels se împumută la EximBank CITEȘTE ȘI Continental Hotels se împumută la EximBank

Asociația reiterează că intervențiile în piața energiei (suprataxarea unora dintre producători și limitările în piața cu amănuntul), chiar dacă sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori și participanții la piață, România fiind recunoscută din păcate pentru schimbările imprevizibile în legislație.

"Un alt aspect care ne îngrijorează, în continuare, este modul în care furnizorii de energie electrică și gaze naturale își vor recupera sumele alocate si impactul unor eventuale întârzieri asupra întregului sistem. Facem apel la autoritățile responsabile pentru stabilirea din timp a unor proceduri clare și ușor aplicabile, pentru evitarea unui eventual blocaj financiar în plină iarnă, care ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național, mai ales că vedem cum, la nivel european furnizorii sunt cei mai afectați operatori, fiind semnalate deja cazuri importante de insolvență și/sau faliment (Anglia, Cehia, România)", conchide AFEER.

Metrorex introduce noi reguli împotriva COVID CITEȘTE ȘI Metrorex introduce noi reguli împotriva COVID

La rândul său, ACUE afirmă că mecanismul de compensare a facturilor pentru energie electrică și gaze naturale și cel de plafonare a prețurilor, adoptate recent, sunt complexe și generează impredictibilitate, atât la nivelul furnizorilor, cât și în relația lor cu consumatorul final. Pentru a se asigura o înțelegere unitară a procesului de implementare și a se determina, în timp util, beneficiarii și modalitățile de aplicare a facilităților stabilite, organizația solicită adoptarea cu maximă celeritate a reglementărilor secundare.

"Situația actuală este excepțională și membrii Federației ACUE apreciază eforturile autorităților de a identifica măsuri imediate pentru a reduce impactul creșterilor de prețuri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor în sezonul rece. ACUE a promovat în mod constant introducerea unui mecanism simplu de compensare care să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanții la piață într-un mod discriminatoriu", se spune în comunicatul ACUE.

Statele Unite au revocat licența de funcționare a companiei China Telecom CITEȘTE ȘI Statele Unite au revocat licența de funcționare a companiei China Telecom

În ceea ce privește mecanismul de decontare propus, Federația ACUE își exprimă îngrijorarea și consideră că procesul avut în vedere va conduce la acumularea unor costuri suplimentare semnificative pentru furnizorii și distribuitorii de energie. Mai mult, mecanismul de decontare nu are la bază, în opinia Federației, o evaluare reală a efortului bugetar care să permită previzionarea, respectiv anticiparea cheltuielilor în bugetul de stat, pentru a putea fi acoperite în mod cert, în termenele prevăzute.

Aceste aspecte, coroborate cu lipsa unei rectificări bugetare în timp util, vor îngreuna/bloca recuperarea într-un interval de timp rezonabil a costurilor reale, ceea ce va duce la acumularea unor pierderi greu de suportat la nivelul furnizorilor și distribuitorilor și va pune companiile în imposibilitatea de a-și susține financiar operațiunile, se mai afirmă în comunicat.

Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii. Ar afecta grav fermierii CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii. Ar afecta grav fermierii

“Federația ACUE își reafirmă sprijinul pentru implementarea politicilor decise de autorități, dar este responsabilitatea noastră, ca partener de dialog implicat direct în implementarea acestor prevederi, să subliniem efectele asupra mediului de afaceri care, în opinia noastră, reprezintă un risc real asupra stabilității financiare a furnizorilor și distribuitorilor de energie, putând  genera dezechilibre majore pe piața de energie și, implicit, o presiune și mai mare pe prețurile la consumatorul final”, a declarat Dana Dărăban, director executiv al organizației.

În opinia membrilor ACUE, modelul de plafonare a prețurilor adoptat nu stimulează concurența și nici o politică prudentă de achiziție a energiei.

"Prin impunerea aceluiași plafon tuturor furnizorilor, măsura va genera inechitate în rândul acestora. Tarifele reglementate din componenta prețului final sunt diferite, în funcție de operatorul de distribuție iar măsura va conduce la tratament diferențiat între furnizori. Mai mult, concurența prin preț este suspendată, urmând ca toți furnizorii să vândă energie electrică la prețul de 1 leu per kWh, respectiv gaze naturale la prețul de 0,37 lei per kWh. Nu în ultimul rând, prețul de referință pentru stabilirea sumelor ce urmează a fi compensate de către statul român nu se raportează la un interval de timp similar celui pentru care se alocă compensarea iar modul de calcul al prețului de referință nu reflectă valoarea reală a sumelor de recuperat pentru unii furnizori, în speță pentru cei care au o politică prudentă de achiziții a energiei din piața angro", se mai detaliază în comunicat.

Uber închiriază 50.000 de mașini Tesla de la Hertz. Compania de închirieri auto a comandat 100.000 de automobile Model 3 CITEȘTE ȘI Uber închiriază 50.000 de mașini Tesla de la Hertz. Compania de închirieri auto a comandat 100.000 de automobile Model 3

În același timp, ACUE avertizează că elementele introduse în legătură cu tarifele reglementate interferează  cu independența autorității de reglementare, aceste tarife fiind în sarcina exclusivă a reglementatorului. 

"Exceptarea de la plata tarifelelor reglementate va priva operatorii de distribuiție și transport de principalele surse de finanțare. În forma adoptată, nu există o evaluare a efortului bugetar pentru compensarea diferențelor și nu este prevăzut niciun mecanism de recuperare a acestor costuri de către operatorii de transport și de distribuție de energie.În același timp, plafonarea tarifelor reglementate generează diferențe considerabile între valorile recunoscute de autoritatea de reglementare și prețul real, generând un venit amânat. Acumularea unor costuri suplimentare afectează viabilitatea financiară a acestora și poate duce, in extremis, până la incapacitate de plată și pierderea eligibilității de a accesa fonduri europene", avertizează ACUE.

Nu în ultimul rând, arată organizația, supraimpozitarea veniturilor producătorilor de energie din surse regenerabile (în principal eolian și solar) este o măsură contraindicată, în condițiile în care, pentru a-și atinge obiectivele asumate prin PNRR și PNIESC, România trebuie să depună toate eforturile pentru a crește capacitatea de producție din surse regenerabile și să încurajeze investițiile în acest sector.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze