GAZE Transgaz a achiziționat un TWh pentru consumul intern de anul viitor. Cu cine și la ce preț

GAZE Transgaz a achiziționat un TWh pentru consumul intern de anul viitor. Cu cine și la ce preț
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 dec 2021

Transgaz a semnat un contract de achiziție a unui TWh de gaze pentru consumul tehnologic în perioada 1 martie 2022-1 martie 2023 pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), în valoare de peste un sfert de miliard de lei. Potrivit unor surse din piață, câștigătorul licitației organizate de operatorul național de transport a fost MET România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractul a fost semnat la un preț de 239,5 lei/MWh, mai redus decât cel forward înregistrat pentru întreg anul 2022 de pe BRM, de aproximativ 260 lei/MWh.

Operatorul național de transport are semnat până pe 28 februarie 2022 un contract de furnizare gaze pentru consumul propriu cu OMV Petrom, în valoare de 76,5 milioane de lei.

În 2020, Transgaz a avut un consum tehnologic de 705 GWh, în creștere cu 10% față de cel din 2019. Ponderea cantității de gaze tehnologice în total gaze vehiculate în Sistemul Național de Transport (SNT) a fost de în 2020 de 0,53%, în creștere față de cifra raportată în 2019, de 0,45%.

În 2021, volumul de gaze pentru consumul tehnologic al Transgaz a continuat să crească.

ULTIMA ORĂ Activiștii de mediu, indicați că au blocat proiectul aurifer de la Rovina al canadienilor de la Euro Sun, cel mai mare din Uniunea Europeană. Al doilea blocaj major anunțat după Roșia Montană CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Activiștii de mediu, indicați că au blocat proiectul aurifer de la Rovina al canadienilor de la Euro Sun, cel mai mare din Uniunea Europeană. Al doilea blocaj major anunțat după Roșia Montană

Astfel, după primele 9 luni, volumul consumului tehnologi a ajuns la 562 GWh, în creștere cu 113,5 GWh sau 25% față de cel din perioada similară a anului trecut, de aproximativ 450 GWh.

Aceasta este explicația majorării la 1,095 TWh a cantității contractate pentru perioada 1 martie 2022-1 martie 2023, de la nivelul de 876 GWh, cât a achiziționat compania de la OMV Petrom pe perioada 1 martie 2021-28 februarie 2022.

Volumul de gaz achiziționat pentru consum tehnologic de operatorul de sistem pentru anul viitor reprezintă un nou record istoric, fiind mai ridicat cu 65 GWh peste cel de 1,03 TWh achiziționat pentru anul gazier 2018/2019 de la E.ON Energie România SA.

Motivul: în ultimi ani au fost puse în funcțiune mai multe stații de comprimare, 3 numai pe traseul gazoductului BRUA 1: Podișor, Bibești și Jupa. De altfel, influența acestora se poate observa și din evoluția consumului tehnologic al Transgaz din 2020. Dacă pe primele 3 trimestre acesta a fost inferior celui din 2019, în trimestrul al patrulea, când a devenit funcțional BRUA, volumul gazelor utilizate intern de Transgaz s-a dublat.

Alte stații de comprimare în care este utilizat gaz din consumul propriu al companiei sunt cele de la Onești, Siliștea și Șinca, iar recent au devenit funcționale alte 2 stații, una la Gherăiești și o a doua la Onești.

ULTIMA ORĂ ANRE s-a răzgândit și majorează tarifele de transport și distribuție a energiei de la 1 ianuarie 2022 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANRE s-a răzgândit și majorează tarifele de transport și distribuție a energiei de la 1 ianuarie 2022

Aceasta nu este singura operațiune a Transgaz de pe piața gazelor. Recent, Profit.ro a anunțat că prima tentativă a companiei de achiziționare de servicii de echilibrare a Sistemului Național de Transport (SNT) cu gaze din import, în eventualitatea unei penurii pe piața internă, a eșuat, licitația fiind anulată. Motivul: în pofida bonificației de 30% față de prețul mediu ponderat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), nimeni nu a fost interesat, nefiind depusă nicio ofertă până la data limită, joi, 18 noiembrie. Surse avizate au precizat, pentru Profit.ro, că licitația va fi reluată după ce documentația este actualizată.

viewscnt
Afla mai multe despre
met
transgaz
consum
omv petrom