Gazele continuă să se ieftinească în Europa: Prețurile au coborât la minimul ultimelor 20 de luni

Gazele continuă să se ieftinească în Europa: Prețurile au coborât la minimul ultimelor 20 de luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2023

Prețul de referință al gazelor din Europa a coborât la minimul ultimelor 20 de luni, în condițiile unor temperaturi mai mari cât de obicei în această perioadă și a unor rezerve comfortabile în depozitele de pe Bătrânul Continent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gazele naturale europene au coborât luni sub 40 de euro pe megawatt-oră (MWh), cel mai scăzut nivel de după iulie 2021, cotațiile fiind trase în jos de vremea blândă și de nivelul ridicat al stocurilor, potrivit AFP.

FOTO A început licitația pentru cel mai mare contract de infrastructură feroviară CITEȘTE ȘI FOTO A început licitația pentru cel mai mare contract de infrastructură feroviară

În jurul orei 10:00 GMT (12:00 în România), contractul futures olandez TTF, considerat referința europeană, se tranzacționa la 40,20 euro pe megawatt-oră (MWh), la scurt timp după ce atinsese un minim de 39,65 euro, scrie Hotnews.ro.

Consumul european a fost mai ridicat la începutul lunii martie din cauza unui val de frig, dar revenirea temperaturilor neobișnuit de blânde pentru această perioadă și nivelurile confortabile ale rezervelor de gaze din Europa continuă să influențeze prețurile.

„Rezervele de gaze sunt încă aproape de cote record pentru acest sezon și cu 20% peste nivelurile normale", au explicat analiștii DNB.

De la începutul anului, gazele naturale europene s-au ieftinit cu peste 47%, departe de maximul istoric atins în martie 2022, la 345 de euro pe MWh, dar încă la niveluri ridicate în comparație cu anii precedenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret