Gazprom a contractat pentru noiembrie o treime din capacitatea suplimentară de tranzit al gazelor prin conducta Yamal-Europa via Polonia și niciun volum via Ucraina

Gazprom a contractat pentru noiembrie o treime din capacitatea suplimentară de tranzit al gazelor prin conducta Yamal-Europa via Polonia și niciun volum via Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2021

Grupul rus Gazprom a contractat pentru noiembrie o treime din capacitatea suplimentară de tranzit al gazelor naturale prin conducta Yamal-Europa via Polonia și niciun volum via Ucraina, potrivit rezultatelor licitației publicate luni, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru astăzi, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Datele Gazprom mai arată că exporturile sal de gaze au scăzut în prima jumătate a lunii octombrie, comparativ cu perioada similară a lunii septembrie, scrie News.ro.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Rezultatele licitației sunt atent urmărite, Europa așteptând cu nerăbdare livrări mai mari de gaze, în special din Rusia, în contextul creșterii puternice a prețurilor, stimulare de oferta limitată și redresarea economică.

Potrivit platformei de licitații, Gazprom a contractat pentru luna noiembrie circa 32 de milioane de metri cubi pe zi, sau 35% din capacitatea suplimentară totală oferită de operatorul polonez Gas System prin intermediul punctului de tranzit Kondratki pentru conducta Yamal-Europa.

Gazprom și Ucraina au convenit la sfârșitul anului 2019 un acord referitor la tranzitul gazelor rusești către Europa, după discuții prelungite, complicate de tensiunile politice dintre cele două foste republici sovietice.

Compania rusă are dreptul de a rezerva o capacitate suplimentară de tranzit pe lângă volumele deja convenite. În cea mai mare parte a refuzat să cumpere o capacitate suplimentară semnificativă prin Ucraina în acest an.

Operatorul de conducte ucrainean a declarat vineri că Rusia trimite mai puțin gaz către Europa prin Ucraina decât se specifică în actualul contract de tranzit.

Analiștii au spus că Gazprom nu a rezervat volume mai mari pentru a impulsiona aprobarea conductei de gaze Nord Stream 2 de către autoritățile de reglementare din Germania pentru a începe exporturile de gaze.

VIDEO PROFIT NEWS TV - AROBS iese la cumpărături, după cel mai mare plasament privat din istoria pieței AeRO, și negociază 5 achiziții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - AROBS iese la cumpărături, după cel mai mare plasament privat din istoria pieței AeRO, și negociază 5 achiziții

Operatorul Nord Stream 2, înregistrat în Elveția, a declarat luni mai devreme că a umplut conductă a a gazoductului cu gaz ”tehnic”.

Șeful operatorului de conducte de gaze din Ucraina a confirmat că Gazprom a refuzat să rezerve orice tranzit suplimentar.

"Declarațiile Gazprom despre prima conductă a Nord Stream 2 care este umplută cu gaze este un indiciu direct că Europa ar putea obține volume suplimentare numai prin NS2. Șantajul continuă", a spus Serghei Makogon.

Iuri Vitrenko, șeful companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz, a acuzat, de asemenea, Gazprom că nu furnizeaă în mod deliberat volume suplimentare de gaze către Europa.

Atât Kremlinul, cât și Gazprom au declarat în repetate rânduri că Rusia îndeplinește toate cererile de aprovizionare cu gaze de la clienții europeni.

Gazprom și-a prezentat separat exporturile de gaze și datele de producție de la începutul anului.

Potrivit calculelor Reuters, pe baza acestor date, exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut la 6,5 ​​miliarde de metri cubi în perioada 1-15 octombrie, de la 7,3 miliarde metri cubi în aceeași perioadă a lunii anterioare.

Alexei Grivac, de la Fondul Național pentru Securitate Energetică, un grup de reflecție pro-Kremlin, a declarat că Gazprom trebuie să se concentreze pe piața internă a gazelor, deoarece sezonul de încălzire din partea europeană a Rusiei a început la jumătatea lunii septembrie, cu două săptămâni mai devreme decât de obicei.

"În plus, gazele ar fi trebuit să meargă la depozitele subterane interne, deoarece acest proces a fost complicat de o cerere anormal de mare pentru generarea de energie electrică în vară", a spus el.

El a mai spus că cererea de gaze în Europa a scăzut pe fondul prețurilor ridicate.

Potrivit Gazprom, livrările sale de gaze pe piața internă au crescut cu aproape 17% de la începutul anului.

În ansamblu, Gazprom a declarat că exporturile sale de gaze au crescut de la începutul anului cu 13,1%, până la 152,2 miliarde de metri cubi.

Producția sa de gaze a crescut în acest an cu 16,6% la 399,4 miliarde de metri cubi, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Gazprom, aprovizionarea cu gaze a crescut în perioada 1 ianuarie-octombrie 15 către Turcia (125,3%), Germania (28,2%), Italia (16,3%), România (288,6%), Serbia (112,1%), Bulgaria (52,7%), Polonia (10%), Grecia (12,9%) și Finlanda (15,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze
ucraina