Gazprom va exporta gaze în România și în octombrie. O treime din capacitatea totală din Negru Vodă - rezervată

Gazprom va exporta gaze în România și în octombrie. O treime din capacitatea totală din Negru Vodă - rezervată
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 sep 2021

Consumatorii români pot răsufla ușurați, cel puțin pentru o lună, Gazprom, probabil printr-una din firmele prin intermediul cărora efectuează exportul de gaze în România, rezervând aproximativ o treime din capacitatea de import din punctul de interconectare de la Negru Vodă. Cu alte cuvinte, consumatorii autohtoni măcar nu vor avea probleme cu alimentarea cu gaze în luna octombrie, chiar dacă va fi realizată la prețuri ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

O capacitate de import de 57,5 GWh/zi, 37% din cea totală, de 153 GWh/zi, a fost rezervată în cadrul licitației desfășurată luni, 20 octombrie, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă pentru perioada 1 octombrie-1 noiembrie. Gazul este rusesc și provine din nou construitul gazoduct TurkStream.

De ce este important: În prezent, producția internă de aproximativ 240-245 GWh/zi nu poate acoperi consumul intern de circa 175-180 GWh/zi și înmagazinarea pentru această iarnă, de 120-130 GWh/zi. Deficitul, de 60-75 GWh/zi este asigurat din importurile efectuate prin Negru-Vodă.

De asemenea important: Gazprom a anunțat că prelungirea gazoductului TurkStream către Ungaria, prin Bulgaria și Serbia, va fi finalizată până pe 1 octombrie, existând temerea că în cazul în care gigantul rus decide să închidă fostul coridor transbalcanic, România ar putea avea o problemă de alimentare cu gaze în această iarnă. Într-o zi geroasă, după calculele Profit.ro, România ar putea avea nevoie de importuri de 235 GWh, iar prin punctele de interconectare de la Csanádpalota (capacitate de 77,53 GWh/zi) și Giurgiu-Ruse(capacitate de 27,54 GWh/zi), va putea importa doar 105,07 GWh/zi.

Avertisment - Industria din Europa poate să rămână fără gaze naturale în această iarnă CITEȘTE ȘI Avertisment - Industria din Europa poate să rămână fără gaze naturale în această iarnă

Potrivit rezultatelor licitației de luni, tariful perceput de Bulgartransgaz s-a majorat cu aproape o treime, de la 0,0225 leva/KWh pentru gazul care este importat în septembrie la 0,0315 leva/KWh pentru gazul care urmează a fi importat în octombrie, în timp ce cel încasat de Transgaz s-a majorat cu peste 50%, de la 0,049 lei/KWh în septembrie la 0,077 lei/KWh în octombrie).

Interesant este că, începând cu 1 octombrie, o capacitate similară de import, de 56 GWh/zi, este rezervată și prin punctul de interconectare de la Csanádpalota (în timp ce capacitatea rezervată pentru export este practic zero), ceea ce sugerează că traderii pariază că, începând cu luna viitoare, România va deveni importator net și în raport cu Ungaria.

În septembrie, cantități de 10-16 GWh/zi din gazele importate prin Negru Vodă au fost reexportate către Ungaria, în scădere de la nivelul de aproximativ 50 de GWh/zi, cantitate care a tranzitat România întreaga vară cu direcția Budapesta.

Recent, în momentul anunțării semnării unui acord pe 15 ani cu Gazprom, oficialitățile maghiare au anunțat că anual 3,5 miliarde metri cubi de gaz rusesc vor fi importați prin Serbia (prin prelungirea TurkStream), iar un alt miliard de metri cubi prin Austria.

Gazprom și-a majorat de 4,44 (+344%) ori exporturile de gaze în România în primele 8 luni ale acestui an, de departe cea mai ridicată creștere înregistrată în raport cu celelalte state europene. Cum aproximativ o treime din gazele intrate în România prin punctul de interconectare de la Negru Vodă a fost reexportată în Ungaria, prin punctul de la Csanádpalota, rezultă că, în realitate, volumul gazelor trimise direct de gigantul rus către România a crescut “doar” de 3 ori (+196%) comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Gazprom raportează doar gazele exportate în România prin intermediul celor două companii cu care are semnate contracte pe termen luni, Gazprom Schweiz AG (și subsidiara sa WIEE) și Conef Energy (și compania soră IMEX Oil).

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
export
import
românia
negru vodă
octombrie
rezervare
capacitate