Gazul din Marea Neagră încinge spiritele. Concesionarii: legea prezentată astăzi de Comisia de Industrii este inaplicabilă. Iulian Iancu promite amendarea și adoptarea actului în această sesiune

Gazul din Marea Neagră încinge spiritele. Concesionarii: legea prezentată astăzi de Comisia de Industrii este inaplicabilă. Iulian Iancu promite amendarea și adoptarea actului în această sesiune
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 iun 2018

Reprezentanții Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA) au avertizat astăzi Comisia de Industrii că nu pot adopta o decizie de investiție în ceea ce privește exploatarea gazului natural din Marea Neagră, ca urmare a faptului că proiectul de lege care le-a fost prezentat acum la audierile în comisii are deficiențe majore, care îl face inaplicabil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Marți, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a dezbătut Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

“Nu se poate lucra cu această lege în această formă pe care am văzut-o în această dimineață”, a declarat Mark Beacom, vicepreședintele RBSTA.

Dana Dărăban, reprezentantul al aceleiași asociații RBSTA, a precizat că, în momentul de față, proiectele offshore nu pot fi construite pe actuala legislație.

“Există o Lege 50 care impune autorizația de construire, însă nu există nicio lege care să explice cum se face acest lucru în cazul offshore. Ne apropiem de deciziile finale și noi nu avem un răspuns din partea statului român”, a afirmat Daraban.

În opinia sa, proiectul de lege nu doar că nu clarifică și simplifică, dar adaugă la cadrul normativ.

FOTO Statul a început să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă: fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei CITEȘTE ȘI FOTO Statul a început să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă: fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei

“De exemplu, în extravilan nu există obligativitatea obținerii de PUZ, iar în proiectul de astăzi se introduce PUZ la offshore, inclusiv în cazul conductelor. Iar pe partea comercială, vă pot spune că România va fi singurul stat care va avea un sistem de taxare pentru offshore mai mare decât pentru onshore”, susține Daraban.

Oficialul RBSTA a explicat faptul că Ordonanța de Urgență 160/1999 stabilește anumite facilități fiscale pentru offshore, însă în momentul de față, prin proiectul de lege propus, Ordonanța 160 se anulează, iar investitorii în offshore vor fi taxați mai mult decât cei din onshore.

Reprezentantul Ministerului de Finanțe a precizat că ministerul susține păstrarea prevederilor Ordonanței 160 în ceea ce privește partea de facilități fiscale.

Președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a propus amânarea dezbaterilor asupra proiectului de lege până lunea viitoare, când ar urma să redacteze și raportul și să-l trimită în plen pentru a putea fi votat în această sesiune.

Dacă proiectul de lege nu va fi adoptat în această sesiune, legea ar urma să intre în vigoare cel mai devreme în luna septembrie, ceea ce ar amâna decizia de investiție a companiilor. OMV Petrom și Exxon, de exemplu, au anunțat deja că intenționează să adopte o decizie de investiție, favorabilă sau nu, în ceea ce privește perimetrul Neptun, în a doua jumătate a acestui an.

“Va oferim textul, faceți dumneavoastră schimbările pe care considerați că le-ați convenit cu președintele Camerei Deputaților, păstrând însă principiile asumate cu acesta în cadrul discuției de 8 ore pe care am avut-o”, a declarat Iancu.

Președintele Comisiei susține că a observat la rândul său prevederea legată de extravilan, însă că aceasta este o eroare tehnică, nefiind eliminată din textul propunerii legislative.

“Am o observație critică la adresa ministerelor, care s-au rezumat doar a critica fără a veni cu amendamente”, a continuat Iulian Iancu.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea neagra
gaz
proiect de lege
offshore