Germania și-a asigurat angajamentul importatorilor importanți de gaze de a menține aprovizionarea cu GNL a două terminale plutitoare în iarnă

Germania și-a asigurat angajamentul importatorilor importanți de gaze de a menține aprovizionarea cu GNL a două terminale plutitoare în iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2022

Germania și-a asigurat angajamentul importatorilor importanți de gaze de a menține aprovizionarea cu GNL a două terminale plutitoare, în această iarnă, în încercarea de a reduce dependența de combustibilul rusesc, în timp ce Moscova a avertizat că prețurile gazelor ar putea crește în continuare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Europa și Rusia sunt blocate într-un impas în ceea ce privește livrările de energie, de când Moscova a invadat Ucraina, iar Occidentul a răspuns cu sancțiuni, scrie News.ro.

DOCUMENT Promisiune oficială: Subvenția pentru panouri fotovoltaice - și în cazul blocurilor și caselor înșiruite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Promisiune oficială: Subvenția pentru panouri fotovoltaice - și în cazul blocurilor și caselor înșiruite

Rusia, care asigura anterior aproximativ 40% din necesarul de gaze al Europei, a redus livrările invocând probleme cu echipamentele, în timp ce Berlinul spune că Moscova vrea ”să șantajeze” Europa.

Germania, ceeea mai mare economie a Europei, care depindea de livrările de gaze ale Rusiei mai mult decât majoritatea țărilor, s-a străduit să găsească surse alternative de gaze înainte de iarnă, în cazul în care Rusia va reduce aprovizionarea în continuare sau o va opri.

Berlinul a avertizat deja despre posibila raționalizare a gazelor.

Conform memorandumului de înțelegere convenit cu Uniper, RWE  și VNG, parte a EnBW, două unități flotante de stocare și regazificare din Brunsbuettel și Wilhelmshaven vor fi complet aprovizionate de la începerea operațiunilor, preconizată în această iarnă, până în martie 2024.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că acest lucru face parte din eforturile ”de a deveni independenți și mai puțin susceptibili la șantajul din partea (președintele rus Vladimir) Putin și de a oferi Germaniei o infrastructură energetică robustă și rezistentă, sau, în acest caz, o infrastructură de gaze”.

Unitățile plutitoare sunt o măsură intermediară, până când Germania poate construi două terminale permanente de GNL - primele astfel de terminale construite în țară - pentru a primi gaze livrate din întreaga lume, în loc să se bazeze pe combustibil rusesc furnizat prin conducte.

Criza a adus prețul de referință al gazelor în Europa la un maxim istoric de aproape 335 de euro (341 de dolari) pe megawat oră (MWh), în primăvară.

De atunci, prețurile au mai scăzut, gazele fiind tranzacționate marți la circa 223 de euro, dar cu mult mai mari decât acum un an, când erau de aproximativ 46 de euro.

Gazprom, care deține monopolul asupra exporturilor de gaze rusești prin conducte, a declarat că prețurile ar putea crește cu 60% față de nivelurile actuale, la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă, față de 2.500 de dolari în prezent.

Uniper, care s-a confruntat cu o criză financiară în timp ce se străduia să-și îndeplinească angajamentele de aprovizionare pe fondul creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze, a fost salvată de guvernul german în iulie, printr-un acord de 15 miliarde de euro.

Berlinul a luat, de asemenea, o participație de 50% la terminalul fix de GNL planificat la Brunsbuettel, deținut în comun de RWE și Gasunie.

Înainte de criză, Germania a primit o mare parte din gazele necesare din Rusia prin conducta Nord Stream 1, deținută în majoritate de Gazprom.

Conducta a furnizat 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an Germaniei și altora, dar acum rulează la o capacitate de 20%.

Moscova atribuie fluxurile reduse pe reparațiile întârziate din cauza sancțiunilor sau a echipamentelor defecte.

Berlinul spune că acestea sunt pretexte de a răspunde Europei pentru sancțiunile occidentale.

”Acțiunile haotice ale președintelui rus, pretextele (legate de NS1)... Mă aștept că vom avea mereu de a face cu noi provocări”, a spus Habeck.

Folosind cele două terminale plutitoare, Germania va putea primi până la 12,5 miliarde de metri cubi de GNL pe an, echivalentul a aproximativ 13% din consumul de gaze al țării din 2021, potrivit cifrelor de la firma de cercetare Enerdata.

Uniper a declarat că va cumpăra 35% din volumele necesare de gaze, în timp ce RWE și EnBW/VNG vor contribui cu 35%, respectiv 30%.

Pe lângă limitarea livrărilor prin Nord Stream, și livrările rusești prin Ucraina au fost, de asemenea, reduse.

Gazprom a declarat că exporturile sale de gaze au scăzut cu mai mult de o treime, până la 78,5 miliarde de metri cubi, între 1 ianuarie și 15 august, iar producția a scăzut cu 13,2%, până la 274,8 miliarde de metri cubi comparativ cu un an în urmă.

Cererea globală de GNL era deja în creștere înainte de cea mai recentă criză, pe măsură ce economia mondială și-a revenit din cauza pandemiei de Covid-19, iar invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la creșterea cererii de GNL.

Dar Habeck a spus că importatorii germani de gaze au reușit până acum să achiziționeze GNL de pe piața globală, pe care el a estimat-o la 500 de miliarde de metri cubi pe an, deși discuțiile dintre importatorii germani și Qatar - un mare producător de GNL – au slăbit.

Habeck a spus că discuțiile cu Qatarul continuă, dar a mai spus că importatorii caută în general cele mai bune oferte.

”Și dacă Qatarul nu face cea mai ieftină ofertă, companiile sunt bine sfătuite, în interesul consumatorilor, să nu accepte oferta cea mai scumpă”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gnl