GRAFICE Volumele de gaze rusești livrate prin Turk Stream s-au majorat cu 40%. O parte ajunge inclusiv în Ucraina și Republica Moldova

GRAFICE Volumele de gaze rusești livrate prin Turk Stream s-au majorat cu 40%. O parte ajunge inclusiv în Ucraina și Republica Moldova
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 dec 2022

Livrările de gaze rusești către Europa de Est prin Turk Stream s-au majorat de la 1 decembrie cu 40% sau aproximativ 135 GWh/zi, cantitățile suplimentare ajungând, în urma tranzacțiilor și swap-urilor efectuate, în Republica Moldova și Ucraina, care importă gaze atât prin România, cât și prin Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dacă la finalul lunii trecute, prin punctul de interconectare dintre Bulgaria și Turcia de la Strandzsha, intrau în Europa 325 GWh/zi, începând cu 1 decembrie volumele s-au majorat la 460 GWh/zi.

Drept urmare, și volumul de gaz care a intrat în România, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, a crescut de la aproximativ 50 GWh/zi la aproximativ 150 GWh/zi. Jumătate din cantitatea suplimentară ajunge în Republica Moldova, via Ucraina.

TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina

Au existat și două zile, 3 și 4 decembrie, în care România a exportat direct gaze Chișinăului, prin punctul de interconectare de la Ungheni, aproximativ 12,5 GWh/zi. În plus, Ungaria și-a majorat importurile via România de la aproximativ 55 GWh/zi la finalul lunii noiembrie la aproape 70 GWh/zi în primele zile ale acestei luni.

Ucraina nu importă în prezent numai gaze din România, ci și din Ungaria. Dacă luna trecută, în Ungaria ajungeau, pe ruta Bulgaria-Serbia, 110 GWh/zi din gazul rusesc din Turk Stream, începând cu luna decembrie, cantitatea s-a majorat la 170 GWh/zi.

ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat CITEȘTE ȘI ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat

Din acestea, peste 50 GWh/zi sunt exportate în Ucraina. Gazul care ajunge din Ungaria în Ucraina nu este neapărat destinat consumului, ci poate fi și depozitat de companii și traderi în sistemul de înmagazinare ucrainean.

Regiunea pare a fi inundată cu gaz în prezent, în Bulgaria intrând suplimentar și aproximativ 50 GWH/zi din gazoductul TAP. Volumele prin punctul de interconectare de la Komotini (Grecia/Bulgaria) s-au majorat de la 38 GWh la finalul lunii trecute la 88 GWh/zi în primele zile ale lunii decembrie, aceasta fiind indicată de presă ca fiind sursa gazului care ajunge în Republica Moldova.

Ministrul Energiei repetă: Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv Lukoil, ne-au asigurat că au surse de țiței non-rusesc, după impunerea embargoului european CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei repetă: Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv Lukoil, ne-au asigurat că au surse de țiței non-rusesc, după impunerea embargoului european

Grecia, în schimb, și-a majorat, la rândul ei, importurile de gaze via Bulgaria, prin celălalt punct de interconectare, de la Kulata: de la 8 GWh/zi la 42 GWh/zi, acesta fiind foarte probabil tot gaz rusesc.

Acestea sunt doar fluxuri fizice, rezultate în urma efectuării diferențelor dintre alocările de capacitate din fiecare punct de interconectare, în urma diferitelor swap-uri efectuate. Astfel, este posibil ca o companie dintr-o țară să aibă semnat un contract cu un furnizor angro de gaz non-rus și, în urma diferilor operațiuni comerciale,să primească fizic, tot gaz rusesc.

Într-o localitate din Spania locuitorii s-au unit într-o cooperativă energetică pentru a reduce valoarea facturilor CITEȘTE ȘI Într-o localitate din Spania locuitorii s-au unit într-o cooperativă energetică pentru a reduce valoarea facturilor

În plus, gazul intrat în Europa, deși este rusesc, este proprietatea unor companii și traderi internaționali, care au semnate contracte cu Gazprom.

Majorarea livrărilor prin Turk Stream arată însă că principala sursă a gazului suplimentar care tranzitează regiunea rămâne Rusia.

Evoluția fluxurilor fizice dintre Bulgaria și România prin punctul de la Giurgiu-Ruse

Evoluția fluxurilor fizice dintre Bulgaria și România prin punctul de la Giurgiu-Ruse

Miercuri, în România intrau aproximativ 150 GWh de gaze, din care 110 GWh erau reexportați, 45 GWh în Republica Moldova (via Ucraina) și 65 GWh către Ungaria.

Guvernul Republicii Moldova a decis ca peste 90% din gazul pe care încă îl mai primește direct de la Gazprom să îl aloce Transnistriei, pentru alimentarea centralei de energie electrică Moldgres, care urmează a livra electricitate Moldovei de Vest.

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, obligația de a achita prețul către gugantul rus va refeni regiunii transnistrene. Partea de vest a Republicii Moldova (inclusiv Chișinăul) va fi alimentată cu gaz cumpărat de pe piața liberă, și importat via România și Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
turk stream
bulgaria
românia
ucraina
ungaria
grecia
republica moldova