Grupul MVM, deținut de statul maghiar, și-a unit toate companiile de energie deținute în România

Grupul MVM, deținut de statul maghiar, și-a unit toate companiile de energie deținute în România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 ian 2022

MVM Energy Trade Plus SRL și Aqua Energia SRL, companii membre ale grupului MVM, deținut în totalitate de statul maghiar, au solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) retragerea licenței de furnizare de energie electrică, însă nu din aceleași motive care îi determină pe ceilalți furnizori, respectiv explozia prețurilor și intervenționismul defectuos al Guvernului pe piața energiei, ci pentru că acționarul său unic a decis să unească toate companiile pe care le deține în România într-una singură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, statul maghiar a decis ca, de la 1 ianuarie 2022, trei societăți pe care le deține în România, MVM Energy Trade Plus SRL, Aqua Energia SRL și H2O Energy SRL, să fuzioneze prin absorbție, societatea absorbantă fiind MVM Future Energy Tehnology SRL.

Drept urmare, Comitetul de Reglementare al ANRE a retras licențele pentru activitatea de furnizare a energiei electrice acordate societăților MVM Energy Trade Plus SRL și Aqua Energia SRL ca urmare a radierii acestora.

VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

“Societățile care fuzionează aparțin aceluiași grup de societăți. Ele sunt deja integrate pe·verticală, deoarece asociatul unic al societăților participante la fuziune este MVM Energy Romania SA, prin urmare, fuziunea va fi tratată ca o operațiune de restructurare internă la nivel de grup. Tranzacția realizată la nivel de grup vizează creșterea posibilităților de a oferi produse și servicii convergente, iar vânzarea de servicii și produse convergente este mai ușoară în contextul fuziunii, întrucât Societatea Absorbantă va fi singurul producător și furnizor de energie electrică verde, și va administra integral relația cu clienții”, se precizează în proiectul de fuziune.

Societatea radiată de la 1 ianuarie 2022, MVM Energy Trade Plus SRL, a câștigat, la finalul lunii decembrie, 2 contracte de furnizare energie electrică, unul cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, în valoare de 87 milioane lei, și unul cu Spitalul Orășenesc Sinaia, în valoare de 473 milioane de lei. Contractele vor fi preluate, foarte probabil, de noua societate absorbantă, MVM Future Energy Tehnology SRL, care deține, la rândul său, licență de furnizare emisă de ANRE pe 22 septembrie 2021.

Majoritatea contractelor de furnizare ale MVM Energy Trade Plus SRL au fost semnate sub veche denumire, CYEB SRL, care a fost schimbată în prima parte a anului trecut.

Începând cu luna martie 2021, CYEB SRL, membră a grupului MVM Energy Romania, a furnizat energie electrică primăriei din Miercurea Ciuc, de peste 3,18GWh/an, către 161 puncte de consum.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Printre foștii și actualii clienți ai CYEB mai apar Primăria Odorheiul Secuiesc, Universitatea de Medicina și Farmacie "Carol Davila”, Spitalul Municipal Câmpina, Administrația Zonei Libere Giurgiu S.A. și Compania Națională a Uraniului - S.A. București.

La rândul său, Aqua Energia SRL are semnat un contract în valoare de 582 milioane lei cu SC Sepsi ReKreativ SA, de furnizare de energie electrică mai multor obiective sportive și de agrement din Sfântu Gheorghe, care implică livrarea a peste 1,16 GWh către 17 puncte de consum, printre care Sala Sporturilor Szabó Kati, Arena Sepsi, piscine și pârtii de schi.

Pe lângă activitatea de furnizare electricitate, companiile deținute de statul maghiar în România sunt și producătoare de energie hidroelectrică în Harghita, în Valea Uzului (putere instalată - 6,8 MW) și Vărghiș (putere instalată - 1 MW), asigurând 3,3% din consumul total de energie electrică al județului Harghita.

În 2020, MVM Energy Trade Plus SRL (fosta CYEB SRL) a avut o cifră de afaceri de 2,1 milioane euro și o pierdere de 250 mii euro, Aqua Energia SRL o cifră de afaceri de 2,4 milioane euro și un profit de 231 mii euro, iar H2O Energy SRL o cifră de afaceri de 67 mii euro și un profit de 20 mii euro.

Compania absorbantă, MVM Future Energy Tehnology SRL, a înregistrat o cifră de afaceri în 2020 de 330 mii euro și un profit de 230 mii euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
mvm
fuziune
absorbție
romania
ungaria
ținutul secuiesc
harghita