Guvernul a înghețat prețul gazelor pentru populație până la 31 martie 2017

Guvernul a înghețat prețul gazelor pentru populație până la 31 martie 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2016

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populație a fost suspendat până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu înghețarea prețurilor în următoarele nouă luni, prin decizie adoptată marți de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației este de 60 lei/MWh", prevede documentul aprobat de Guvern.

Autoritățile suspendă astfel, în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prevederile Hotărârii Guvernului 488/ 2015 privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021.

Astfel, de la 1 iulie 2016, prețul gazelor naturale din producția internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017. Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, prețul gazelor naturale din producția internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

Guvernul arată că scopul stabilirii administrative a unui preț de achiziție pentru gazele naturale destinate consumatorilor menționați este acela de a proteja o categorie însemnată de clienți casnici de gaze naturale și de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieței gazelor, generate de alinierea prețului gazelelor naturale la nivelul prețurilor practicate pe piețele europene.

"Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al  prețurilor la țiței din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței", arată Executivul.

Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura CITEȘTE ȘI Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura

Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă va fi supus unei analize a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației, va fi supus unei analize efectuate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, până la 1 martie 2017, în cadrul procesului de monitorizare anuală", mai arată documentul.

De asemenea, cantitățile de gaze naturale, reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite anual, în condiții transparente și nediscriminatorii, prin decizie a președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Decizia se ia în conformitate cu reglementările specifice ANRE, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al consumului intern, în condiții de continuitate și de siguranță.

În actul normativ sunt stabilite contravenții și cuantumuri ale amenzilor pentru furnizorii și operatorul de transport care nu constituie stocul minim de gaze naturale, pe care au obligația să îl dețină în depozitele de înmagazinare subterană. Amenzile variază între 400.000 de lei și 500.000 de lei și între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală. Prevederile referitoare la amenzi  sunt aplicabile după un termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Înmagazinarea gazelor naturale are ca scop asigurarea securității în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali, armonizarea variațiilor consumului sezonier, zilnic și orar cu sursele de gaze disponibile și asigurarea în permanență a echilibrului fizic al Sistemului Național de Transport.

Potrivit unor declarații recente date de președintele Autoritățíi de reglementare în domeniu (ANRE), Niculae Havrileț, instituția a propus recent Guvernului înghețarea prețului gazelor naturale pentru populație la nivelul actual până în octombrie, deși calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană și FMI prevede o creștere a prețului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile prețuri de pe piață.

Potrivit calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale, prețul gazelor din producția internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.

Scoția a început pregătirile pentru un nou referendum privind independența de Marea Britanie CITEȘTE ȘI Scoția a început pregătirile pentru un nou referendum privind independența de Marea Britanie

ANRE a trimis către Ministerul Energiei o adresa înregistrată în data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiză a prețurilor la gaze naturale din producția internă, a prețurilor ponderate din import și a prețurilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Șeeful ANRE a declarat luna aceasta că prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%.

Liberalizarea prețurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de prețul mai ridicat de pe piața liberă. Însă în ultimul an, prețurile din piața liberă au scăzut mult mai mult decât se estima.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
pret gaze