Guvernul Rusiei ia în calcul vânzarea a 20% din Rosneft pentru a acoperi deficitul bugetar

Guvernul Rusiei ia în calcul vânzarea a 20% din Rosneft pentru a acoperi deficitul bugetar

Sursa: rosneft.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2016

Federația Rusă analizează posibilitatea vânzării unui pachet de 19,5% din acțiunile pe care le deține la gigantul petrolier Rosneft, pentru a compensa astfel scăderea veniturilor la buget în urma prăbușirii prețului petrolului, a declarat sâmbătă ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, informează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anton Siluanov a avertizat că la actualul preț al petrolului, veniturile la bugetul Rusiei vor fi cu peste 3.000 de miliarde de ruble (38,6 miliarde de dolari) mai mici decât se preconiza în momentul construcției bugetului.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, țară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol și gaze naturale. Bugetul Rusiei pe 2016 a fost calculat pe baza unui preț al barilului de țiței Urals de 50 de dolari, însă vineri țițeiul rusesc se tranzacționa pentru 27 de dolari per baril.

"În consecință, există o diferență dublă iar pentru veniturile la buget această diferență înseamnă un minus de peste 3.000 de miliarde de ruble", a explicat Anton Siluanov într-un interviu acordat unui post de televiziune din Rusia. "Este momentul să luăm o decizie pentru a face rost de bani. În prima etapă vorbim de un pachet de acțiuni pe care intenționam să îl vindem de câțiva ani, adică 19,% din Rosneft", a adăugat oficialul rus.

Rusia - primul mare producător de petrol care anticipează o reducere a exporturilor în 2016 CITEȘTE ȘI Rusia - primul mare producător de petrol care anticipează o reducere a exporturilor în 2016

Guvernul rus deține în prezent aproape 70% din acțiunile Rosneft, companie responsabilă pentru 40% din producția de petrol a Rusiei, iar în anul 2013 a scos la vânzare un pachet de 19,% pentru ca ulterior să revină asupra deciziei sale.

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat vineri că toate ministerele și structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli și să-și reducă personalul pentru a face față crizei prin care trece Rusia. Aceasta după ce anterior, guvernul de la Moscova a aprobat un plan prin care se solicită tuturor departamentelor reducerea cheltuielilor cu aproximativ 10%, repetând o politică pe care a impus-o și în 2015.

Sursa: AGERPRES

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
rosneft
petrol
deficit bugetar
anton siluanov