Havrileț, Ministerul Energiei: Prețul gazelor va scădea la jumătate anul următor

Havrileț, Ministerul Energiei: Prețul gazelor va scădea la jumătate anul următor
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2021

Prețul gazelor pentru iarna 2022-2023 va scădea la jumătate față de această iarnă, iar Guvernul nu ia în calcul o plafonare a prețurilor la producători, a afirmat Niculae Havrileț, consilier al ministrului Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoțesc cazul Nord Stream 2, dar și a faptului că anul trecut în pandemie prețurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria prețurilor din România, nici măcar când erau prețuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh. Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei", a spus Havrileț, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

"Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, prețul va fi la jumătate față de cel de acum", a continuat el, citat de Agerpres.

Havrileț a arătat că nu se dorește plafonarea prețurilor la nivelul producătorilor, ci se va merge pe măsuri țintite, către consumatorii aflați au adevărat în situație defavorabilă.

"Dacă plafonezi prețul la producători, omori interesul pentru investiții", a explicat el.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Măsura de compensare a facturilor va necesita un buget de un miliard de lei, a continuat Havrileț.

"Problema banilor nu există, sunt bani suficienți. La aceste prețuri se atașează TVA care intră imediat la facturare. Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget. S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor, în jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problemă pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarnă. Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende și în avans, din certificatele de CO2. România primește circa un miliard de euro în acest an de la Banca Europeană de Investiții. Deci nu este o problemă asigurarea acestor bani", a mai spus oficialul ministerial.

viewscnt
Afla mai multe despre
havrileț
ministerul energiei
gaze