Hidroelectrica lansează retehnologizarea centralei Râul Mare Retezat, anunțată de aproape 2 ani

Hidroelectrica lansează retehnologizarea centralei Râul Mare Retezat, anunțată de aproape 2 ani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 apr 2021

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat o procedură competitivă de negociere pentru a angaja un contractor sau un consorțiu de firme care să execute lucrări de retehnologizare a amenajării hidroenergetice Râul Mare Retezat, cu putere instalată de 349 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lucrările includ proiectarea, fabricarea, montajul și punerea în funcțiune a unei turbine hidraulice și a unui generator electric, precum și proiectarea, modernizarea, montajul și punerea în funcțiune a unor echipamente hidromecanice (vane fluture și vane sferice), stații electrice de transformare, sisteme de automatizare și SCADA.

Valoarea totală a contractului este estimată la circa 77 milioane euro (peste 378 milioane lei) plus TVA, iar ofertele pot fi depuse până pe 24 mai.

Instagram ascunde like-urile, dacă utilizatorii doresc acest lucru CITEȘTE ȘI Instagram ascunde like-urile, dacă utilizatorii doresc acest lucru

”Retehnologizarea C.H.E. Râul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroelectrica și ne-am propus ca lucrările să fie finalizate în cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente și instalații vitale pentru companie și care trebuie să intre într-un nou ciclu de viață și exploatare comercială. Vă asigur că privim cu toată seriozitatea zona de retehnologizare și modernizare și nu suntem dispuși să facem rabat la cerințele de calitate și nici la termenele asumate prin contracte”, a transmis, într-un comunicat, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea. 

Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva.

În toamna anului 2019, Bogdan Badea declara că amenajarea va fi retehnologizată total, în baza unei investiții în valoare de peste 80 de milioane de euro.

"E un proiect pe care ni-l dorim foarte mult. E un proiect care depinde de umplerea barajului de la Râul Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor care vor echipa noua centrală. Pentru că vorbim de o înlocuire, practic, totală a echipamentelor din cadrul centralei și o creștere a puterii. Ne dorim să fie principala centrală pe servicii de sistem, echilibrare și asigurarea energiei consumului în vârf. Depindem de timpul în care barajul de la Gura Apelor, care alimentează hidrocentrala, va putea ajunge la nivelul normal de retenție, de 1.072 de metri, de nivelul de precipitații. Undeva în primăvara anului viitor (2020 – n.r.) reluăm umplerea, pentru că în perioada de iarnă suntem principalul pilon al sistemului energetic și în caz de nevoie plecăm cu toate capacitățile. Asta înseamnă că o să avem o destocare în perioada de iarnă, așa se întâmplă întotdeauna. Practic, pregătim lacurile pentru preluarea viiturii de primăvară și odată cu această viitură de primăvară să ajungem și la cota finală de 1.072, nivel normal de retenție", explica Badea.

România își va retrage militarii din Afganistan începând din luna mai CITEȘTE ȘI România își va retrage militarii din Afganistan începând din luna mai

Barajul de la Gura Apelor, construit în munte, pe Râul Mare, este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa. Construcția barajului a început în 1975 și s-a încheiat în anul 1986. Barajul are o înălțime de 168 de metri și 225 de milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare.

Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu un profit de 1,45 miliarde de lei și o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de lei.

Compania a propus recent acționarilor distribuirea de dividende din profitul pe 2020 în valoare de 1,28 miliarde lei, din care peste 1 miliard ar reveni Ministerului Energiei, care deține 80% din capitalul Hidroelectrica, iar 256 milioane lei – Fondului Proprietatea (20%).

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica retehnologizare raul mare retezat
hidroelectrica retehnologizare hidrocentrale
hidroelectrica investitii