Hidroelectrica vrea să-și asigure administratorii și directorii pentru 50 milioane euro

Hidroelectrica vrea să-și asigure administratorii și directorii pentru 50 milioane euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 sep 2016

Compania de stat Hidroelectrica vrea să încheie o poliță de asigurare a răspunderii profesionale pentru toți membrii Consiliului de Supraveghere și ai directoratului, în valoare totală de 50 de milioane de euro. Aceste asigurări sunt obligatorii prin lege din 2006 pentru administratorii și directorii executivi de societăți pe acțiuni și acoperă eventualele despăgubiri la care ar putea fi obligați aceștia pentru prejudicii cauzate companiilor, acționarilor acestora sau unor terți prin erori, omisiuni sau îndeplinirea defectuoasă în mod involuntar a atribuțiilor de serviciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Aprobă valoarea de 50 milioane euro a poliței de asigurare pentru răspundere profesională pentru membrii Consiliului de Supraveghere (împreună cu membrii directoratului). Împuternicește directoratul Hidroelectrica să negocieze și să încheie polița, inclusiv clauzele adiacente", se arată într-o hotărâre a acționarilor Hidroelectrica de la sfârșitul săptămânii trecute. Suma de 50 milioane euro reprezintă valoarea asigurată totală sau limita de răspundere cumulată pentru toate persoanele care vor fi acoperite de polița de asigurare. Prima anuală de asigurare pentru astfel de polițe este în general de 0,1% - 0,2% din suma asigurată. 

În total, din Consiliul de Supraveghere și din directoratul Hidroelectrica fac parte 10 persoane. În luna iunie a acestui an, după ieșirea din insolvență, AGA a numit un Consiliu de Supraveghere provizoriu la Hidroelectrica, format din șapte membri, din care fac parte Ana Crăița Bucheru (președinte al Consiliului), Elena Voicu, Romeo Susanu, Ionuț Purică, Robert Pană, Mihai Daniel Aniței și Oana Truță.

Guvernul a stabilit faptele care sunt contravenții de care se pot face vinovați prestatorii de servicii de plată cu cardul CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit faptele care sunt contravenții de care se pot face vinovați prestatorii de servicii de plată cu cardul

Recent, Hidroelectrica a atribuit un contract de 54.000 lei firmei de head-hunting cu capital britanic Transearch International, care trebuie să selecteze 6 membri pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în conformitate cu legislația privind guvernanța corporativă a companiilor de stat.

Directoratul companiei este format din președintele acestuia, Ovidu Agliceru, plus membrii Iulian Tudor și Petronel Chiriac.

Polițele de asigurare a răspunderii profesionale sunt obligatorii prin lege din 2006 pentru administratorii și directorii executivi de societăți pe acțiuni și acoperă eventualele despăgubiri la care ar putea fi obligați aceștia pentru prejudicii cauzate companiilor, acționarilor acestora sau unor terți prin erori, omisiuni sau îndeplinirea defectuoasă în mod involuntar a atribuțiilor de serviciu. Aceste polițe sunt încheiate de companii pe numele persoanelor ce dețin funcțiile menționate și în beneficiul acestora, firmele fiind cele care suportă costurile cu primele de asigurare.

Confirmare: Premierul a numit-o secretar de stat în Finanțe pe Mariana Vizoli în locul lui Gabriel Biriș CITEȘTE ȘI Confirmare: Premierul a numit-o secretar de stat în Finanțe pe Mariana Vizoli în locul lui Gabriel Biriș

La aceeași AGA s-au mai aprobat și limitele generale ale remunerației membrilor directoratului Hidroelectrica. Astfel, aceștia au dreptul la o remunerație fixă brută, în cuantum de 26.266 lei, la care se poate adăuga o componentă brută variabilă de 25% din indemnizația brută fixă, în cazul îndeplinirii obiectivelor de performanță.

Acționarii au mai aprobat optimizarea a două proiecte de investiții ale Hidroelectrica, respectiv amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu și cea a râului Strei, pe sectorul Subcetate Simeria.  

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu circa 80% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Hidroelectrica va putea fi listată la Bursă, cel mai probabil, "undeva la jumătatea anului viitor", a declarat recent președintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, și nu până la finalul acestui an, cum susținea, recent, ministrul Energiei Victor Grigorescu că ar fi șanse, pentru că acest demers nu se poate realiza până nu se iau decizii cu privire la investițiile Hidroelectrica aflate în curs de derulare, respectiv care dintre ele vor fi finalizate și la care se va renunța.

Hidroelectrica a realizat în primul semestru din acest an un profit brut record, de 754 milioane lei (167,5 milioane euro), în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidroelectrica listare
asigurare raspundere profesionala
polita raspundere civila profesionala
polita raspundere profesionala administratori directori
ovidiu agliceru
victor grigorescu