Iohannis, la întâlnirea cu CEO-ul OMV: Finalizarea negocierilor ExxonMobil-Romgaz creează "premise încurajatoare" pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului Neptun Deep. Cîțu: Greul scumpirilor nu poate fi transferat doar consumatorilor

Iohannis, la întâlnirea cu CEO-ul OMV: Finalizarea negocierilor ExxonMobil-Romgaz creează "premise încurajatoare" pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului Neptun Deep. Cîțu: Greul scumpirilor nu poate fi transferat doar consumatorilor

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la întâlnirea cu o delegație a grupului austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, condusă de noul CEO Alfred Stern, că finalizarea negocierilor ExxonMobil-Romgaz creează "premise încurajatoare" pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect de exploatare de gaze naturale din Marea Neagră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În contextul actual, Președintele României a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale și exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziția către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European și cu orizontul pachetului european Fit for 55. Regiunea Mării Negre este și trebuie să rămână un pol de stabilitate regională și un perimetru strategic pentru securitatea națională. România dispune de un real potențial în domeniul producerii gazelor naturale, a cărui valorificare poate și trebuie să asigure independența energetică. Președintele Klaus Iohannis și-a declarat susținerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom și Societatea Națională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esențial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât și pentru atingerea obiectivelor privind tranziția energetică. Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil și Societatea Națională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului național ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului", a transmis Administrația Prezidențială.

UNTOLD a adus în Cluj-Napoca peste 35 de milioane de euro CITEȘTE ȘI UNTOLD a adus în Cluj-Napoca peste 35 de milioane de euro

În iunie, producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat  de statul român prin Ministerul Energiei, a încheiat un acord cu gigantul petrolier american ExxonMobil în baza căruia a primit drept de exclusivitate pe 4 luni, până pe 15 octombrie, cu privire la negocierile de preluare integrală a sucursalei românești a ExxonMobil, care deține 50% din drepturile aferente concesiunii perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră. Restul de 50% din drepturi se află în posesia OMV Petrom. 

În aprilie, Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, a anunțat, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu. Anterior, oficialii companiei românești de stat transmiseseră că Romgaz este pregătită să preia Exxon România, iar modalitatea de finanțare a achiziției și a ulterioarei dezvoltări a proiectului Neptun Deep va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, care vor consta cel mai probabil într-un credit bancar sindicalizat și într-o emisiune externă de obligațiuni, apetitul pieței pentru finanțarea acestui proiect fiind neașteptat de mare.

CCR amână o decizie pe moțiunea de cenzură până după Congresul PNL CITEȘTE ȘI CCR amână o decizie pe moțiunea de cenzură până după Congresul PNL

Potrivit sursei citate, cu ocazia întrevederii, conducerea OMV Group a prezentat strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare, dar și rezultatele activității curente, exprimându-și angajamentul de a rămâne un partener de încredere pe termen lung pentru statul român.

Discuțiile s-au derulat în jurul provocărilor și oportunităților generate de procesul de tranziție energetică, unul dintre subiectele importante ale întrevederii fiind creșterea puternică de prețuri ale gazelor naturale și energiei electrice, aspect îngrijorător, în condițiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune.

"Președintele României a reiterat, totodată, necesitatea investițiilor în noi capacități de producere a energiei, bazate în mare măsură și pe surse regenerabile, importante pentru mixul energetic asumat de România în contextul noilor ambiții europene privind neutralitatea energetică. (…) Pe fondul situației actuale de pe piața gazelor naturale, Președintele României a exprimat necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili și a economiei în ansamblul său, ca urmare a creșterii accentuate a prețurilor", se mai arată în comunicatul Cotroceniului.

Canalul de Youtube al Senatului, suspendat temporar din cauza declarațiilor anti-vaccin ale Dianei Șoșoacă CITEȘTE ȘI Canalul de Youtube al Senatului, suspendat temporar din cauza declarațiilor anti-vaccin ale Dianei Șoșoacă

Delegația OMV a avut anterior o întâlnire și cu premierul Florin Cîțu, la care a participat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, precum și directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere. 

"Mă bucur că OMV Petrom continuă investițiile în România, nu doar pentru creșterea producției, dar și pentru reducerea emisiilor de carbon. Contextul internațional este unul complicat și e nevoie de eforturi suplimentare pentru a face față valurilor de scumpiri. E clar că greul nu poate fi transferat doar consumatorilor și de aceea e important să discutăm toate variantele, cu toți partenerii. Este esențial să luăm măsuri care să funcționeze pe termen mediu și lung", a transmis Cîțu pe Facebook, după întrevedere.

Sursă foto: pagina de Facebook a premierului Florin Cîțu

Sursă foto: pagina de Facebook a premierului Florin Cîțu

Proiect de ordin SAF-T de la ANAF - ce informații trebuie declarate, modelul de raportare, procedura de transmitere și termenele de depunere CITEȘTE ȘI Proiect de ordin SAF-T de la ANAF - ce informații trebuie declarate, modelul de raportare, procedura de transmitere și termenele de depunere

Guvernul a discutat în ședința de miercuri plafonarea prețului la gaze naturale, a declarat premierul Florin Cîțu. "Am discutat despre plafonarea prețului la gaze, vor fi în continuare discuții între Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Comisia Europeană pe această temă. E important să nu distorsionăm foarte mult piața, căci atunci motivația de a investi dispare pentru companii. Vrem ca măsura să fie cât mai puțin invazivă, însă ne confruntăm într-adevăr cu o situație specială", a spus Cîțu, după ședință.

Tot atunci, Virgil Popescu, șeful Ministerului Energiei, care deține 20,63% din acțiunile OMV Petrom, a ținut să precizeze că, personal, el nu este un "adept al plafonării prețului". "Dacă vorbim strict de plafonarea prețului, înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții", a arătat Popescu, adăugând că este deschis totuși pentru discuții, pentru a fi găsită cea mai bună variantă. "O plafonare a prețurilor înseamnă o descurajare a investitorilor, de a veni să investească în România și de a extrage gaze naturale, știind că nu pot să vândă la prețul pieței. Deci eu, personal, nu sunt un adept al plafonării prețului", a punctat ministrul.

Anterior, Virgil Popescu a declarat în numeroase rânduri că Legea offshore va fi modificată în Parlament până la finalul acestui an, pentru schimbarea prevederilor care îi nemulțumesc pe concesionarii de perimetre petroliere din Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz exxonmobil neptun deep
omv petrom neptun deep
klaus iohannis omv
scumpire gaze naturale
gaze naturale marea neagră
legea offshore