Iranul a început să îmbogățească uraniu într-un centru subteran, încălcând din nou acordul cu marile puteri

Iranul a început să îmbogățească uraniu într-un centru subteran, încălcând din nou acordul cu marile puteri
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2019

Iranul a început să îmbogățească uraniu în centrul subteran Fordow, încălcând din nou acordul nuclear cu puterile occidentale, a confirmat luni Agenția pentru Energie Atomică a ONU, care a adăugat că stocul de uraniu îmbogățit al Teheranului a continuat să crească, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Teheranul încalcă limitele activităților nucleare prevăzute în acord ca reacție la retragerea Washingtonului din acord, anul trecut, și la sancțiunile impuse Teheranului, scrie News.ro.

Autoritățile iraniene au avertizat că vor reveni la respectarea acordului nuclear dacă Washingtonul va ridica sancțiunile.

ULTIMA ORĂ RADET intră în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ RADET intră în faliment

Agenția pentru Energie Atomică, care supraveghează respectarea acordului nuclear, a confirmat în raportul său trimestrial anunțul făcut săptămâna trecută de Iran că a început să îmbogățească uraniu la centrul Fordow, care este îngropat în munte, activitate interzisă de acord.

”Începând de pe 9 septembrie..., Iranul a efectuat activități de îmbogățire a uraniului la centrul respectiv”, potrivit raportului confidențial al agenției, obținut de Reuters.

Stocul de uraniu îmbogățit al Iranului a crescut la 372,3 kilograme, fiind cu mult peste limita prevăzută în acord, de 202,8 kilograme. Puritatea maximă la care Iranul a îmbogățit uraniu este în prezent de 4,5%, peste nivelul prevăzut în acord, de 3,67%, dar cu mult sub nivelul de 20% obținut de Iran în trecut și de nivelul de 90% necesar pentru combustibilul unei bombe atomice.

Iranul a continuat să îmbogățească uraniu cu echipamente de centrifugare, altele decât cel mai simplu model, IR-1, care nu este permis de acord, arată raportul, potrivit căruia Teheranul a mai îmbogățit uraniu cu centrifuge avansate și chiar a instalat un număr mic de centrifuge care nu sunt menționate în acord.

Teheranul a anunțat săptămâna trecută că lucrează la un prototip avansat de centrifugă care ar putea îmbogăți uraniu de 50 de ori mai rapid decât IR-1, care este învechită și s-ar putea strica, potrivit experților.

Ritmul în care Iranul îmbogățește uraniul a crescut la rândul său, de la 70-80 de kilograme pe lună la circa 100 de kilograme pe lună în prezent, iar creșterea continuă, a declarat un diplomat.

”Mă aștept ca acest ritm de 200 de kilograme pe lună devine mult mai ridicat. Nu știu dacă va deveni de 150, 170 sau 200 de kilograme. Nu știm asta a spus diplomatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
uraniu
iran